Ομαδική εικαστική έκθεση “GAIA HYPOTHESIS”

«Ξεχνάμε συχνά ότι είμαστε η φύση. Η φύση δεν είναι κάτι ξεχωριστό από εμάς. Επομένως, όταν λέμε ότι έχουμε χάσει την επαφή με τη φύση, χάνουμε την επαφή με τον εαυτό μας. “Andy Goldsworthy

Στις 26 Νοεμβρίου, Τρίτη, στις 8 μ.μ. η γκαλερί ArteVisione, η οποία έχει αποκτήσει μια ισχυρή θέση στην σύγχρονη Ελληνική καλλιτεχνική σκηνή, εγκαινιάζει την εικαστική έκθεση με τίτλο “Gaia Hypothesis”.

Το όνομα της θεάς Γαίας χρησιμοποιήθηκε από τους σύγχρονους επιστήμονες που πρότειναν την αποκαλούμενη “Gaia Hypothesis” (Θεωρία της Γαίας), σύμφωνα με την οποία ο πλανήτης μας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ενιαίο σύνολο και όχι ως ένα σύνολο ξεχωριστών τμημάτων. Ο Άγγλος επιστήμονας James Lovelock, ο οποίος ανέπτυξε την θεωρία αυτή, υπέθεσε ότι η ζωντανή ουσία του πλανήτη λειτουργεί ως ένας μοναδικός υπεροργανισμός και είμαστε μέρος αυτού.
Από της άποψη της πολιτιστικής επιστήμης, αυτή η υπόθεση μας ενδιαφέρει ως ιστορική και κοινωνική εμπειρία της ανθρωπότητας: από τους αρχαίους χρόνους ο πλανήτης μας, ο άνθρωπος και οποιαδήποτε πράξη του, είναι αναπόσπαστα. Ως πολίτες του πλανήτη μας είμαστε (συν)δημιουργοί του και από κάθε έναν από εμάς απαιτείται ένα σχετικό επίπεδο προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης.
Μέσα σε αυτό το σύμπλεγμα των νοημάτων μία δυνατή ομάδα των 13 καλλιτεχνών με παρόμοιες ηθικές και δεοντολογικές κατευθύνσεις δημιουργούν διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό.
Η Ρένα Μάθεση, η Γιάννα Ξανθοπούλου, η Ειρήνη Παγώνη, ο Δημήτρης Ψωμοδότης, ο Νίκος Χιωτίνης, η Σοφία Παγώνη, η Irina Kuzmenko, η Νίκη Ζαχαρή, η Άννα Τσανάκα, η Ghislaine Dejou, ο Γιάννης Στεμπίλης, και ο Παύλος Μονεμβασίτης διερευνούν την παρουσία ή την απουσία της ευθύνης για τον εαυτόν μας και τον κόσμο γύρω μας: εάν είμαστε ικανοί να φροντίζουμε συνειδητά «τον μικρό μας πλανήτη» σε καθημερινή βάση.
Στην έκθεση θα συμμετέχει και ο Roman Aivazian, διάσημος καλλιτέχνης από τη Ρωσία, ο οποίος ένιωσε την ανάγκη διαμέσου της προσωπικής του εκφραστικής γλώσσας να μοιραστεί το όραμά του με το ελληνικό κοινό.
Το θέμα της ανθρώπινης ευθύνης προς το πλανήτη μας βρίσκεται στο σύστημα των προτεραιοτήτων των Διεθνών ανθρωπιστικών φορέων. Έτσι, τα εγκαίνια θα τιμήσει με την παρουσία του ο Δημήτρης Πολλάτος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ – Ελλάς και Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος.
Η έκθεση επιμελείται από την Julia Sysalova, Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου της Μεσογειακής κουλτούρας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί το video art “Η Θεογονία’’ της Ειρήνης Παγώνη, το οποίο έχει βραβευτεί στα φεστιβάλ ηλεκτρονικής τέχνης “Ars Electronica” στο Λυντζ της Αυστρίας και “Ars Digitalis” στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Εγκαίνια – 26 Νοεμβρίου 2019 και η ώρα 20.00
Διάρκεια – 26 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2019

Διεύθυνση – Πηλίου 5, πλατεία Κολιάτσου, Αθήνα

Περισσότερες πληροφορίες:
Νίκος Χιωτίνης, γκαλερί ArteVisione
+30 694 595 1345, [email protected]