«Οι Μήνες»

(Παιδική Σκηνή)
7/10, 4 & 18/11 και 2 & 16/12
στον πολυχώρο «Ενώ»

«Τούτο τον μήνα τον από πάνω,
τον από πάνω, τον παραπάνω
Μικροί βοριάδες, πανιά ανοίξαν,
τα παραμύθια τους ξετυλίξαν
Κόκκινη κλωστή δεμένη
στον Βοριά μας μπερδεμένη»

Η θεατρική γιορτή που κέρδισε μικρούς και μεγάλους την περσινή χρονιά, «Οι Μήνες» από την Παιδική Σκηνή του «Μικρού Βορρά» συνεχίζεται και φέτος για 2η χρονιά. Και θα ξετυλίξει -με αφορμή ένα αγαπημένο λαϊκό παραμύθι- τα καλούδια που φέρνει ο κάθε μήνας, τα «προσόντα» και τις «ιδιαιτερότητές» του. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 7/10, 4 & 18/11 και 2 & 16/12, στις 17.00, στον πολυχώρο «Ενώ» (Ερμού 11 & Ιων. Δραγούμη).
Με οδηγό το παραμύθι «η κυρά-Καλή και οι δώδεκα μήνες», ξεκινάμε ένα μοναδικό ταξίδι εξερεύνησης! Και θα ανακαλύψουμε τους θησαυρούς που κρύβει στο μπαούλο του ο γέρο-χρόνος και που κάθε ένας από τους μήνες του μας προσφέρει απλόχερα!

Ανάλογα με το μήνα που διανύουμε ανεβάζουμε μια μουσικοπαιδιαγωγική παράσταση αφιερωμένη και σ’ ένα διαφορετικό «γιο» του γέρο-Χρόνου. Στόχος, η ψυχαγωγία των μικρών θεατών, αλλά και η γνωριμία τους με τη λαογραφία και την παράδοση. Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν τη διαφορά και την αξία του καλού λόγου και της θετικής σκέψης και προσέγγισης των καταστάσεων.

Το ρυθμό κρατούν γνωστά, αλλά και αυτοσχέδια μουσικά όργανα – το ξυλόφωνο, τα ξυλάκια και το bendir από την Αίγυπτο, το πιατίνι από τα βάθη της Ανατολής, η «μουσική κουρτίνα», η φυσαρμόνικα, η «ξύστρα» και η «βροχή» από τη Χιλή, αλλά και ο μπαγλαμάς, η κιθάρα, ο δίαυλος, η φλογέρα και η «λαλίτσα»- σε συνδυασμό με τις μαγευτικές φωνές των ηθοποιών μας.
Η παράσταση περιλαμβάνει, ακόμα, τραγούδι, κουκλοθέατρο, μάσκες, παντομίμα και διαδραστικά στοιχεία, που επιτρέπουν στα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στην ιστορία, να προβληματίζονται, να εκφράζουν την άποψή τους και να οδηγούν στην εξέλιξη του παραμυθιού.
Ένας από τους ξεχασμένους θησαυρούς της πλούσιας λαϊκής αφήγησης, που χαρακτηρίζεται από παραστατικότητα, λιτότητα, αφηγηματική χάρη, και αμεσότητα στο λόγο. Και… προσθέτοντας το πάντα καλοδεχούμενο λαϊκό χιούμορ, το παραμύθι μας απογειώνει και συναρπάζει.
Μια μουσική-θεατρική παράσταση που αγαπήθηκε από τους μικρούς θεατρόφιλους. Μία ξεχωριστή θεατρική εμπειρία για κάθε παιδί από 3 ετών και άνω, γεμάτη ζωντάνια και παιχνίδι. Γιατί η παράσταση δεν τελειώνει με το τέλος της ιστορίας. Ακολουθούν διαδραστικά, παραδοσιακά παιχνίδια, παιχνίδια της αυλής, περισσότερα οικεία και γνώριμα στις παλιότερες γενιές, αλλά που, όπως θα διαπιστώσετε, έχουν ακόμα τη δύναμη να συναρπάζουν τα παιδιά.
Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Γιάννης Βαρβαρέσος, Μιχαήλ Νικολάου
Σύλληψη ιδέας – έρευνα – επιλογή μουσικής: Χρύσα Διαμαντοπούλου
Επιμέλεια λαογραφικού υλικού: Ελένη Τσιούτσια – Λουλάκη
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Τάσος Ράτζος
Σκηνικό – κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Κωνσταντίνος Λάζος
Διδασκαλία τραγουδιών: Δάφνη Καμένου, Αφροδίτη Νικολιουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη – Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Βαρβαρέσος
Κατασκευές: Βασίλης Μπατσίλας
Παίζουν: Εβίτα Αγαΐτση, Μαρία Κατέχη, Χρήστος Λοΐζος
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ
Τηλ. Κρατήσεων: 6985 858 932, 6945 260 308
Περισσότερα εδώ:

Οι Μήνες

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
Καλέστε μας και ερχόμαστε να στήσουμε την παράσταση στο χώρο σας!
Όλες οι παραστάσεις μας μεταφέρονται σε σχολεία, χώρους πολιτισμού και όπου υπάρχουν παιδιά και έφηβοι. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα έχουν στη διάθεσή τους, δωρεάν, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για πριν και μετά την παράσταση με σκοπό την ανάπτυξη γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, σχεδιασμένο από ειδικούς του θεάτρου στην Εκπαίδευση.
Οι παραστάσεις είναι προτεινόμενες στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας e-yliko.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παιδική σκηνή
Κωνσταντίνος Σουλτάνης, Αρσένης Σοφικίτης,
Τ: 6985 858 932, 6945 260 308
Νεανική σκηνή και εργαστήρι εκπαιδευτικών
Τατιάνα Νικολαΐδου, Τ: 6934 600 074
Θεατρο-παίζω και εργαστήρι για παιδιά
Ζωή Βαλιώτη, Φούλη Σγούρου, Τ: 6977 491430, 6948 178044
www.mikrosvorras.gr /[email protected]