Οικονόμου Ιωάννης: “Το ζητούμενο στη χώρα μας είναι να βρούμε τη χαμένη αισθητική σε ολόκληρο το φάσμα του πολιτισμού…”

Ο Οικονόμου Ιωάννης (σόλο ομποΐστας της κρατικής ορχήστρας Αθηνών) απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr.

“Εμείς μέσα από την τέχνη της μουσικής προσπαθούμε να δίνουμε διαφορετικές προοπτικές στο μάτι και στο μυαλό, να ταξιδεύουμε τον κόσμο, να τον κάνουμε να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο…”

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Κατά την ταπεινή μου άποψη ένα γενικευμένο “απαγορευτικό” είναι μια πράξη δίχως σχεδιασμό, είναι η εύκολη λύση σε ένα βεβαίως υπαρκτό παγκόσμιο πρόβλημα, όμως περίμενα από τεχνοκράτες πολιτικούς μια πιο λογική και ευέλικτη αντιμετώπιση.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Ο πολιτισμός έχει παρελθόν, παρών και φυσικά μέλλον. Το ζητούμενο στη χώρα μας είναι να βρούμε την χαμένη αισθητική σε ολόκληρο το φάσμα του πολιτισμού και φυσικά ένας δρόμος υπάρχει αυτός της παιδείας, των τεχνών της ολοκληρωμένης άποψης, σκέψης και ελευθερίας αποτύπωσης αυτών.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Η φύση μας έχει προικίσει με την “επαφή” όλων των ειδών, από την ακουστική, την οπτική, μέχρι φυσικά τη σωματική. Όταν λοιπόν ό,τι τελειότερο όπως η φύση ομιλεί εμείς απλά το ακούμε με την απόλυτη προσοχή και σεβασμό.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Και να ήθελα να το αποφύγω δεν μπορώ. Η καταιγίδα των πληροφοριών είναι τέτοια που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, έχω κι εγώ γονείς φυσικά τους οποίους προστατεύω όσο το δυνατόν περισσότερο, όμως η θέληση της ανθρώπινης επαφής είναι πολύ μεγαλύτερη και κερδίζει εύκολα τον φόβο, πάντα όμως με τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Η μάσκα είμαι πεπεισμένος ότι θα μείνει για αρκετά χρόνια ακόμα κυρίως τους χειμερινούς μήνες σε ΜΜΜ και κλειστούς χώρους. Νομίζω πως η Ευρώπη θα ακολουθήσει την πεπατημένη των ασιατικών χωρών αν και με προβληματίζει αυτή η “παγκοσμιοποίηση”, διότι έχοντας ταξιδέψει πολύ, η διαφορετική κουλτούρα των λαών είναι αυτή που πάντα θαυμάζω.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά, οπότε η επιβιωσή μας σε γενικό επίπεδο είναι σχετικά εύκολη ειδικά στον 21ο αιώνα, όμως δυστυχώς οι άνθρωποι γίνονται συνεχώς πιο φτωχοί όχι σε χρήματα άλλα σε αξίες. Εμείς μέσα από την τέχνη της μουσικής προσπαθούμε να δίνουμε διαφορετικές προοπτικές στο μάτι και στο μυαλό, να ταξιδεύουμε τον κόσμο, να τον κάνουμε να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο, να προσπαθεί περισσότερο για τον διπλανό του, οπότε θεωρώ πως υπάρχει ναι.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Η ερώτηση αυτή είναι πολυεπίπεδη. Αρχικά δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε όλους τους κλειστούς χώρους σε ένα τσουβάλι, είναι άλλο πράγμα μία αίθουσα κινηματογραφική σε σύγκριση με το μέγαρο μουσικής Αθηνών ή το σταυρό του νότου. Είναι τελείως διαφορετική η φιλοσοφία και η λειτουργικότητα του κάθε χώρου. Δεν γίνεται να μην μπορεί να έρθει ένας ακροατής σε μία αίθουσα 2000 χιλ. ατόμων να ακούσει μια συναυλία συμφωνικής μουσικής, άλλα τα αεροπλάνα να είναι γεμάτα ή να δει μία ταινία όταν στα ΜΜΜ γίνεται καθημερινά πόλεμος. Είναι ύβρις προς τους καλλιτέχνες, στους θεσμούς και στην ίδια την τέχνη.
Η δική μου άποψη είναι μιλώντας μόνο για τον εργασιακό χώρο στον οποίο μετέχω, ότι με ποσοστό 40% διαθέσιμο και με τον τρόπο που πραγματοποιείται μία συναυλία συμφωνικής μουσικής δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Άλλωστε πολλές μελέτες κορυφαίων πανεπιστημίων ανά την υφήλιο το απέδειξαν αυτό πραγματοποιώντας σωρεία πειραμάτων.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Το αντίδοτο είναι να έχουμε μεγαλύτερη γνώση, να αναπτύξουμε την κριτική μας σκέψη, να αμβλύνουμε τους οριζοντές μας σε θέματα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, να γίνουμε καλύτεροι ως προς το κράτος και φυσικά να γίνει και αυτό πολύ καλύτερο απεναντί μας. Να συνεργαστούμε, να ανταποδώσουμε, να αφήσουμε το εγώ μας έξω από κάθε εξίσωση, με λίγα λόγια να γίνουμε καλύτεροι και πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες του polismagazino χαρούμενες γιορτές, με υγεία, χαμόγελο, πίστη στο μέλλον, δύναμη και ελευθερία έκφρασης. Το 2021 να είναι όμορφο, τυχερό, γεμάτο μουσική και τέχνες γενικότερα.