Ξυδάς Σωτήριος: “Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας πρέπει να γινόμαστε πιο δυνατοί και να μην τα παρατάμε”

Ο Ξυδάς Σωτήριος, Ερμηνευτής, Αρχιμουσικός, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“…Σαν γεγονότα δεν θα έλεγα ότι με εντυπωσιαζουν διότι η βία υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει όσο δεν υπάρχει σεβασμός και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας, όσο δεν υπάρχει η μέριμνα και η διάθεση να βοηθήσουμε το διπλανό μας.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Ο εγκλεισμός στο σπίτι είναι πλέον γεγονός και μάλιστα δυσάρεστο και η διαχείριση του χρόνου είναι κάτι το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό. Προσωπικά θα έλεγα ότι εκμεταλλεύτηκα αυτόν το χρόνο δημιουργικά και έχω αφιερώσει πολλές ώρες στη μελέτη βιβλίων αλλά και διάφορων Μουσικών θεμάτων. Πιστεύω πως η ενασχόληση με το διάβασμα πάσης φύσεως βιβλίων αλλά και την εξάσκηση είναι ίσως το καλύτερο “εμβόλιο” στην ψυχολογία μας. Τώρα όσον αφορά τα συναισθήματα είναι πολλά και δυστυχώς τα περισσότερα αρνητικά, ωστόσο το κυρίαρχο συναίσθημα όπως και σε όλους μας πιστεύω πλέον πως είναι η κόπωση. 

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει όλοι μας αποδέκτες όλων αυτών των απαράδεκτων και κατακριτέων γεγονότων. Όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε είναι πολύ δυσάρεστα και αποκρουστικά… Σαν γεγονότα δεν θα έλεγα ότι με εντυπωσιαζουν διότι η βία υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει όσο δεν υπάρχει σεβασμός και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας, όσο δεν υπάρχει η μέριμνα και η διάθεση να βοηθήσουμε τον διπλανό μας. Το δυσάρεστο στην δεδομένη στιγμή είναι τα πρόσωπα που την προκαλούν. Πολλά από αυτά αποτελούν πρότυπο των νέων παιδιών και δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είναι μόνο αρνητικό και απεχθές πρότυπο η παρουσία τους. Οπότε τα πρόσωπα θα έλεγα πως πραγματικά με εντυπωσιάζουν αλλά μόνο αρνητικά. “Ευτυχώς” δεν έχω έρθει στη θέση όλων αυτών των συνανθρώπων μας τους οποίους στηρίζω και είμαι κοντά τους, αυτό που θα ήθελα όμως να πω και να παροτρύνω όλους όσους βρίσκονται σε μία τέτοια κατάσταση είναι να αντισταθούν, να μην κάνουν πίσω και να μην αφήσουν περιθώρια σε άλλες τέτοιες συμπεριφορές.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Το εμβόλιο την συγκεκριμένη στιγμή είναι ο μόνος σύμμαχός μας σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η επιστήμη πλέον έχει κάνει άλματα προόδου και έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε δυσκολία, οπότε θα έλεγα πως μπορώ να εμπιστευτώ τους ειδικούς επιστήμονες και όταν έρθει η στιγμή θα πράξω αναλόγως.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Φυσικά και έχω στερηθεί πάρα πολλά πράγματα από την καθημερινότητά μου όπως άλλωστε και όλοι μας. Όλοι μας έχουμε στερηθεί τους φίλους μας τις παρέες μας τους δικούς μας ανθρώπους και ο καθένας μας ξεχωριστά κάτι από την καθημερινότητά του, ωστόσο πρέπει και επιβάλεται να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με διάφορους τρόπους και όπως ο καθένας κρίνει γιατί στις δύσκολες στιγμές της ζωή μας πρέπει να γινόμαστε πιο δυνατοί και να μην τα παρατάμε. Σε προσωπικό επίπεδο έχω διοχετεύσει όλη μου την ενέργεια όπως είπα και πριν στην μελέτη εξάσκηση και βελτιστοποίηση της ενασχόλησής μου με την Μουσική και το Τραγούδι.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Όλα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της εργασίας είναι πρωτόγνωρα αλλά και δυσάρεστα, είναι καταστάσεις πού έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα πολλών συνανθρώπων μας. Δυστυχώς κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει στην μετά covid εποχή, αυτό που θα ήθελα όμως να συμβεί και το εύχομαι ολόψυχα είναι να βγούμε όλοι μας αλώβητοι και υγιείς από όλη αυτή την ταλαιπωρία και να επανέλθουμε γρήγορα στην καθημερινότητά μας όπως κι αν ήταν αυτή.