«Μυθολογίες» Συναυλία του φλαουτίστα Richard Craig

από το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ

Τo Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το MOMus- Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και με αφορμή την έκθεση της Συλλογής της Alpha Bank «Ελληνική τέχνη από το 1960 έως σήμερα» διοργανώνουν συναυλία με έναν από τους σημαντικότερους φλαουτίστες της σύγχρονης μουσικής, Καθηγητή́ στο Bangor University στην Ουαλία, Richard Craig.

Η συναυλία θα δοθεί την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, στις 21.00, στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη 1 – Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και περιλαμβάνει αυτοσχεδιασμό του Richard Craig με live electronics του συνθέτη Δημήτρη Μαρωνίδη.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι τα εξής:
Max Murray Ajax for piccolo and fixed media
John Croft Ligeia for solo flute
Richard Craig Blodeuwedd
Pierluigi Billone Staglio for solo bass flute
Tristan Rhys-Williams Piece for flute

Σχετικά́ με το πρόγραμμα
Μία από τις κύριες τάσεις στη σύγχρονη μουσική είναι η χρήση «αντισυμβατικών – ανορθόδοξων» τεχνικών παιξίματος που διευρύνουν τον παραδοσιακό ήχο των οργάνων. Πιο συγκεκριμένα, όπως στις εικαστικές τέχνες εκτός από το χρώμα χρησιμοποιούνται πλέον κάθε είδους υλικά, έτσι και στη μουσική εκτός από τους παραδοσιακούς μουσικούς ήχους χρησιμοποιούνται πλέον όλοι οι δυνατοί ήχοι: ήχοι κρουστοί, ήχοι αέρα, συνηχήσεις σε μονόφωνα όργανα (multiphonics), «θόρυβοι» που παλαιότερα αποφεύγονταν διότι «μουντζούρωναν» τον υποτιθέμενα καθαρό οργανικό ήχο. Ουσιαστικά, όλες αυτές οι ηχητικές καταστάσεις εκφράζουν το άνοιγμα του ηχητικού ορίζοντα της σύγχρονης μουσικής και το βασικό της αξίωμα, ότι δηλαδή δεν υφίσταται πλέον η διάκριση μουσικού και μη μουσικού ήχου, αλλά η μουσική είναι πλέον η τέχνη όλων των ήχων.

Στη συναυλία του ο Richard Craig παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αποκλειστικά με έργα του 21ου αιώνα. Όπως δηλώνει ο ίδιος, τα έργα αυτά «συνιστούν μια σειρά μυθολογιών: μάσκες, ιεροτελεστίες, τελετές, όψεις, καθώς και πυρετώδεις αλλά και κατατονικές καταστάσεις».

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Richard Craig

Ο Richard Craig, γεννημένος στο Clydebank της Σκωτίας, έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους εκτελεστές σύγχρονης μουσικής. Έχει συνεργαστεί με σύνολα όπως τα MusikFabrik Köln και Klangforum Wien, ενώ του αφιέρωσαν πολλά έργα για φλάουτο. Ως συνθέτης – αυτοσχεδιαστής συμμετέχει σε ένα αναδραστικό πρότζεκτ με το όνομα AMP/AL, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και πιο πρόσφατα πήρε μέρος στο πρότζεκτ Hortulus Animae. H δισκογραφία του περιλαμβάνει δύο προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει παίξει σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές για σταθμούς όπως: BBC, WDR Köln, YLE Finland, Radio France, Radio Nacional de España, Swedish Radio, ARTE και Icelandic RUV. Την περίοδο 2009-11 υπήρξε Visiting Fellow in Performance στο Aberdeen University, στη Σκωτία, και από το 2014 Honorary Research Fellow στο University of Huddersfield, στην Αγγλία. Από το 2015 ο Richard Craig είναι Head of Performance στο Bangor University.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Καθηγητής Σύνθεσης Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Μιχάλης Λαπιδάκης, τηλ. 6944295306