“Με τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και τους ΒΕΝΕΤΟΥΣ” Εφηβικό βιβλίο της Ειρήνης Κατσίπη-Σπυριδάκη από τις εκδόσεις Κέδρος

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Μια συναρπαστική περιπέτεια που αποτυπώνει την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με πληροφορίες και ιστορίες για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την εποχή.

Περιγραφή

Θεσσαλονίκη, 430 μ.Χ.

Ο Στέργιος, ένας νέος μυρεψός, φιλοδοξεί να προωθήσει στα μυροπωλεία της Κωνσταντινούπολης το άρωμα που δημιούργησε. Στο ταξίδι τον συντροφεύει ο αδερφός του Αλέξιος, που έχει αναλάβει να παραδώσει μια επιστολή στον επικεφαλής άρχοντα των Βένετων. Τα δύο αδέρφια φτάνουν στη Βασιλεύουσα σε μια στιγμή που οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των εκατοστών γενεθλίων της πόλης βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν, οι κεντρικοί δρόμοι στολίζονται και κάθε υπόθεση αναβάλλεται για μετά τη γιορτή. O Στέργιος και ο Αλέξιος έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις αρματοδρομίες στον μεγάλο Ιππόδρομο και ζουν τον παλμό και την αγωνία των θεατών στις κερκίδες. Μετά τη λήξη των αγώνων οι Πράσινοι, οι Βένετοι, οι Ρούσιοι και οι Λευκοί ξεχύνονται στη Μέση Οδό για να πανηγυρίσουν. Όμως, οι συμπλοκές και τα επεισόδια που δημιουργούνται από φανατικούς οπαδούς των Πράσινων και των Βένετων φέρνουν τους ήρωές μας αντιμέτωπους με μια δυσάρεστη έκπληξη, και το ταξίδι στη Βασιλεύουσα παίρνει απρόσμενη τροπή…

Βιογραφικό

Η Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη γεννήθηκε στη Σαντορίνη και υπηρέτησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δασκάλα, διευθύντρια σχολείου και προϊσταμένη γραφείου εκπαίδευσης.

Σπούδασε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Ψυχικού, στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και παρακολούθησε πλείστα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Ως εκπαιδευτικός ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ξεκίνησε τη συγγραφική της δραστηριότητα με σενάρια για παιχνίδια ρόλων, με ποιήματα και θεατρικά έργα για σχολικές γιορτές και παραστάσεις.

Ασχολείται ιδιαίτερα με το ιστορικό μυθιστόρημα. Έχει πάρει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις. Τα μυθιστορήματά της Ταξίδι στη Βασιλεύουσα (Κέδρος, 2007), Στο δρόμο του ήλιου (Κέδρος, 2008) και Στο οροπέδιο των ρόδων (Ένωση Σπάρτης Μικράς ασίας, 2011) έχουν βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Τα δύο πρώτα έχουν συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων.

Το 2019 βραβεύτηκε και εκδόθηκε από το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Νέας Ιωνίας το δοκίμιο Η Μικρά Ασία μέσα από τη λογοτεχνία.

Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής συντροφιάς, παντρεμένη, μητέρα δύο κοριτσιών και γιαγιά δύο αγοριών.

ISBN: 978-960-04-5280-8, Ημ. Έκδοσης: 21 Νοε 2022, Αρ. σελίδων: 176, Τιμή: 9.90€, Ηλικία: από 12 ετών