Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της “Πολιτεία & Ευτοπία” στη Luminus Eye

Με μεγάλη επιτυχία έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της έκθεσης “Πολιτεία & Ευτοπία” που οργάνωσε και επιμελήθηκε ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 31 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο στην Αθήνα την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 στο χώρο τέχνης Luminοus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42).

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων:Η φράση “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος” του αρχαίου έλληνα φιλόσοφου Πρωταγόρα σημαίνει ότι οι ανθρώπινες αξίες και αντιλήψεις καθορίζουν το πώς βλέπουμε τον κόσμο και τα πράγματα γύρω μας. Συγκεκριμένα, η φράση εκφράζει την ιδέα ότι η αξία ενός αντικειμένου ή μιας πράξης πρέπει να κρίνεται από την ανθρώπινη αντίληψη και προοπτική. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα πράγματα μόνο με βάση την οικονομική τους αξία ή το κόστος, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την ανθρώπινη αξία που έχουν. Η φράση αυτή αναφέρεται επίσης στην αρχή της ελευθερίας του και της ισότητας των ανθρώπων, καθώς αναγνωρίζει πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αξιολογεί τα πράγματα με βάση τις δικές του αξίες και αντιλήψεις. Και είναι ο άνθρωπος με τη πολιτεία του που καθιστά εφικτή μια Πολιτεία, που καθορίζει την Ευτοπία, που ανέχεται τη Δυστοπία, που πιστεύει στην Ουτοπία.

Στο πλαίσιο των εικαστικών τεχνών, αυτοί οι όροι μπορούν να διερευνηθούν με πολλούς τρόπους. Η Ουτοπία συχνά αντιπροσωπεύεται στην τέχνη ως ένας τέλειος κόσμος ή ένα ονειρικό όραμα για το μέλλον. Η Ευτοπία συνδέεται στενά με την Ουτοπία, αλλά εστιάζει στην ιδέα μιας ουσιαστικά επιτυχημένης κοινωνίας και όχι θεωρητικά ιδανικής. Η Δυστοπία αναφέρεται σε μια κοινωνία που είναι ανεπιθύμητη και δυσάρεστη, συχνά με κριτική διάθεση για τη σύγχρονη εποχή. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν αυτές τις έννοιες για να εξερευνήσουν ιδέες για την κοινωνία και την ανθρώπινη φύση και για να προβληματιστούν σχετικά με τις πιθανές συνέπειες διαφορετικών κοινωνικών δομών και πολιτικών συστημάτων“.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Γωγώ Πιτσόκου, Κάθριν Τσιριγκούλη, Χρυσούλα Δεμάγκου, Ταξιαρχούλα Ανδρεαδέλλη, Ηλέκτρα Αλεξάκη, Νίκος Δημίδης, Στεφανία Δασκαλοσογλου, Γιώργος Δημητρίου, Άννα Φιλιππίδου Μολώνη, Βασιλική Κιρτζαλίδου, Έλενα Αρσενίδου, Εύα Κατσιαούνη, Βίκυ Στυλιανού, Βανέσσα Αθανασιάδου, Μυρτώ Λεοντίδου, Μιχάλης Δεβανάκης, Φωτεινή Πετρου, Νένα Πεσκελίδη, Stratos, Ιλιάνα Θεοδωροπούλου, Μαριάννα Τζώρτζη, Αικατερίνη Ν. Βησούλη, Ευτυχία Τσουλουχοπούλου, Κώστας Νικάκης, Χριστίνα Ρώση, Στέλλα Παπά, John Abbott, Γεωργία Χιόνη, Ευρυδίκη Μαρία Βεντούρη (MEV), KaiZer Ιωάννης Καϊσερλής, Αγγελική Παπαδοπούλου.

Η έκθεση διαρκεί μέχρι και τις 20 Μαΐου και είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00.

Instagram #eutopiapolis

Το φόντο του υλικού επικοινωνίας & προβολής της έκθεσης είναι λεπτομέρεια έργου της Έλενας Αρσενίδου

Σχετικά με τη  Luminus Eye

Χώρος για τις τέχνες με άξονα την φωτογραφία,  που συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα, Παύλου Παυλίδη με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες γκαλερί. Σε ένα φιλικό, φωτεινό, σύγχρονο χώρο, με ένα μικρό καφέ και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη πάντα στην διάθεση των επισκεπτών και των φίλων της, δίνοντας το δικό της στίγμα ποιότητας στα καλλιτεχνικά πράγματα των Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες: https://luminouseye.net

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων, ως Project Leader σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών, και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του  2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Διαδικτυακή Υποστήριξη

ARTgrID | https://artgrid.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας

Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr

Metafox | https://metafox.gr

Polis Magazino | https://www.polismagazino.gr