ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΝΤΟΝΙΚΙΑΝ: “Ό,τι εξάπτει την καλλιτεχνική μου φαντασία, αποτελεί κινητήριο έναυσμα στο να δημιουργήσω”

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΝΤΟΝΙΚΙΑΝ, Aντιπροεδρος στην mta-art, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του www.polismagazino.gr

Τι είναι ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης, ανάγκη για δημιουργία, ή κάτι άλλο; Η ζωγραφική είναι τρόποs έκφρασης του κρυμμένου μου εγώ. Μέσα από τη ζωγραφική, μπορώ να φτάσω στο αναπόφευκτο της φαντασίας μου.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικό; Θα τον χαρακτήριζα, αν μπορούσα, ως άνθρωπο διψασμένο για γνώση και έκφραση. Μου αρέσει να δημιουργώ με στόχο να γίνομαι καλύτερη μέρα με τη μέρα. Εξάλλου εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Έμπνευση για μένα αποτελεί το θαύμα της ζωής από μόνο του άλλωστε σε αυτόν τον όμορφο τόπο που έχω την τύχη να ζώ. Τα πάντα γύρω μου είναι πηγή έμπνευσης.

Με ποια προσωπικότητα της τεχνης θα θελατε να ερθετε σε διαλογο και με αφορμη ποιο θέμα; Με τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι φυσικά! Θα ήθελα πολύ να διαλευκάνω το μυστήριο πέπλο σχετικά με το πιο πολυσυζητημένο έργο όλων των εποχών, το οποίο δεν είναι άλλο από τη Μόνα Λίζα!

Θα μπορουσατε να ασχοληθείτε με καποια αλλη μορφη τέχνης εκτος της ζωγραφικής; Ό,τι εξάπτει την καλλιτεχνική μου φαντασία, αποτελεί κινητήριο έναυσμα στο να δημιουργήσω. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή την περίοδο εκφράζω την δημιουργικότητά μου με χειροποίητες κούκλες μικτής τεχνικής.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Με φαντάζομαι κάπου απομονωμένη, τέλη 19ου αιώνα, εκεί όπου ο διαφωτισμός, η τάξη και η λογική παραδίδουν τη σκυτάλη στο ρομαντισμό και την αναγέννηση.

Ποια ειναι η σχέση του δημιουργού με το έργο; Μια σχέση αλληλένδετη, “παιδί” του δημιουργού, το έργο, εκφράζει το είναι του, παραβλέποντας το κενό φαίνεσθαι του ανθρώπου. Είναι οι λέξεις που δεν τόλμησε ποτέ να πεί, αποτυπωμένες σε έναν καμβά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τη συγκεκριμένη περίοδο συμμετέχω στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικης 2019 Phoenix στη φιλολογική στέγη Πειραιά. Επίσης ετοιμάζω την προσωπική μου έκθεση και με την νέα χρονιά στο εργαστήριό μου. Βαθύτερος στόχος για μένα είναι να μπορέσω μέσα από τα έργα μου, να αγγίξω την αισθητική των ανθρώπων και μέσω αυτών να με γνωρίσουν και να με αγαπήσουν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Απο πολύ νωρίς εξέφρασα το ανήσυχο πνεύμα μου, μέσω της δημιουργικότητας. Το σχέδιο και η ζωγραφική αποτέλεσαν έναυσμά μου στην έκφραση του εγώ μου και των απόκρυφων συναισθημάτων μου. Είναι η κινητήριος δυναμή μου, σε όλες τις δυσκολίες τις οποίες έχω βιώσει.