Μαρία Χαλκιά: “Η ψυχή του κόσμου βρίσκεται μέσα στα χέρια του καλλιτέχνη”

Η Μαρία Χαλκιά, Art director-Artist, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“Δυστυχώς το πρώτο πράγμα που χτυπήθηκε είναι η τέχνη. Έστω και με λίγα άτομα κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι χώροι που προάγουν πολιτισμό πρέπει να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους”

Τοπικά Lockdown: Αναγκαία ή όχι; Απολύτως αναγκαία αυτή τη στιγμή προκειμένου να αποφύγουμε ένα ολικό lockdown. Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο είναι να μην έχουμε lockdown στις ψυχές και τα συναισθήματά μας. Ένα τέτοιο lockdown θα ήταν πραγματικά καταστροφικό. 

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Μέσα από τις νέες προκλήσεις και με διαφορετικές οπτικές το πνεύμα το ελληνικό δεν μπορεί να στερέψει. Θα βρει τους τρόπους η δημιουργικότητα να αναζητήσει, να ανακαλύψει, να καταγράψει, να συγκινήσει, να εκπλήξει, να υπερισχύσει ξανά.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Αγκαλιάζω….. Είμαι εδώ μαζί σου, ζω για την αγκαλιά σου, σ’ αγαπώ. Η αγκαλιά είναι οι ρίζες στη σχέση μας. Φαντάσου έναν κόσμο που τα παιδιά θα μεγάλωναν χωρίς την αγκαλιά και οι ηλικιωμένοι θα ζούσαν χωρίς το καταπραϋντικό αίσθημά της. Εφιαλτικός φαντάζει ο κόσμος χωρίς την πιο ζεστή ανθρώπινη επαφή, χωρίς την πιο δυνατή έκφραση στοργής, αποδοχής και αγάπης. Η ψυχή χωρίς την ασφάλεια, την γαλήνη και την ανακούφιση μιας αγκαλιάς θα ήταν καταδικασμένη σε μία αιώνια μοναξιά. Δε ζω χωρίς την αγκαλιά σου. Με την αγκαλιά σου ζω. Σε αγκαλιάζω!

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Φοβάμαι αλλά δε με κυριεύει ο φόβος. Περισσότερο απ’ όλα, φοβάμαι μη χάσω την κυριαρχία του εαυτού μου και της ζωής μου, τη δύναμη της ελευθερίας μου.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι αναγκαία. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι θα μείνει περισσότερο στη ζωή μας απ’ όσο χρειάζεται για να ανακοπεί η πανδημία. 

Καλλιτέχνης: ως ευαίσθητη ψυχή, “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Όσο ζω ελπίζω. Όλες οι φωνές του κόσμου, οι αισθήσεις, τα συναισθήματα πρέπει να φανερωθούν να ακουστούν, να παρηγορηθούν. Η πολιτεία έχει μέγιστη υποχρέωση να στηρίξει με κάθε ουσιαστικό τρόπο τον πολιτισμό, τις τέχνες και τους καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες δεν έχουν επιλογή να παροπλιστούν να πάψουν να δημιουργούν και να αντιστέκονται. Πάντα πρέπει να είναι στις επάλξεις. Με τη δημιουργία τους ανακαλύπτουν τον κόσμο, τον ερμηνεύουν, τον δημιουργούν και τον αναδιαρθρώνουν. Μέσα στο καλλιτεχνικό έργο ενεργοποιείται όλη η αλήθεια. Η αλήθεια ωθεί στη δημιουργία και η δημιουργία δείχνει την αλήθεια. Ο κόσμος θα ήταν άχρωμος, βουβός και άψυχος χωρίς τους καλλιτέχνες.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Είναι τόσο σημαντικό ο πολιτισμός να μη χτυπηθεί ολοσχερώς από αυτό τον αόρατο εχθρό. Πρέπει οπωσδήποτε να μην πάψουμε να κάνουμε τέχνη με κάθε τίμημα. Δυστυχώς το πρώτο πράγμα που χτυπήθηκε είναι η τέχνη. Έστω και με λίγα άτομα κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι χώροι που προάγουν πολιτισμό πρέπει να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Μέσα στον ασταθή αυτό κόσμο οι άνθρωποι που αγαπώ κι είναι αληθινά κοντά μου, τα αγαπημένα μου βιβλία η μουσική μου και η τέχνη μου με κάνουν να είμαι δυνατή, αισιόδοξη και δίνουν νόημα στη ζωή μου.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Η ψυχή του κόσμου βρίσκεται μέσα στα χέρια του καλλιτέχνη. Η τέχνη θα της δώσει πνοή για να ζήσει, δύναμη για να αντισταθεί και φτερά για να πετάξει.