Μαρία Λάμπρου: “Πηγές έμπνευσης αποτελούν για εμένα οι εικόνες, τα οπτικά ερεθίσματα, τα βιώματα, οι άνθρωποι και τα γεγονότα που αγγίζουν το πνεύμα ή την ψυχή μου”

Στα πλαίσια της συνεργασίας και της Χορηγίας Επικοινωνίας της πολιτιστικής ιστοσελίδας www.polismagazino.gr στην Ομαδική Εικαστική Έκθεση CHILDREN have the right NOT to remain silent, o Μιχάλης Γωνιωτάκης παρουσιάζει συνεντεύξεις εικαστικών που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση. Η έκθεση προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής και παρουσιάζεται από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Δημήτρη Λαζάρου (concept – επικοινωνία)  http://www.art-profiles.net/447578319 ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισά σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, μόλις αρθεί η καραντίνα και ακολουθώντας πάντα τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων.

“Ο ρόλος που καλείται να έχει η τέχνη, ειδικά στους δημόσιους χώρους, είναι καθοριστικός καθώς συμβάλλει στη διαμόρφωση και την κοινωνικοποίηση του ατόμου, επεκτείνει την εσωτερική του εμπειρία και πολλές φορές λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από πολύ μικρή είχα μια έμφυτη αγάπη και κλίση προς τη ζωγραφική, αξιοποιώντας πάντα τον ελεύθερό μου χρόνο ζωγραφίζοντας, αλλά και επισκεπτόμενη χώρους τέχνης, μουσεία και εκθέσεις ζωγραφικής. Η αναζήτηση γνώσης και σπουδής ήρθε αργότερα, με σημαντικούς δασκάλους εκ των οποίων ο Άγγελος Αντωνόπουλος και ο Γιάννης Ζιώγας, στους οποίους οφείλω το “ευ ζην” της καλλιτεχνικής μου τεκμηρίωσης και πορείας, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία, να συμμετέχω σε αρκετές εικαστικές εκθέσεις όλο και πιο ενεργά.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Προσωπικά δεν θα ήθελα να εντάξω τα έργα μου σε κάποιο συγκεκριμένο κίνημα ή ρεύμα. Ανάλογα με αυτό που επιλέγω να εκφράσω μέσα από τη ζωγραφική μου, ανακύπτει και η τεχνοτροπία που ακολουθώ. Κάποιες φορές εκφράζομαι εξπρεσιονιστικά μέσα από τα έργα μου και με στοιχεία ρομαντισμού, ενώ άλλες φορές η ζωγραφική μου έχει εννοιολογικό χαρακτήρα, με σύμβολα που έχουν στόχο να προβληματίσουν τον θεατή μέσα από την αισθητική τέρψη που προσφέρει η τέχνη.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Πηγές έμπνευσης αποτελούν για μένα οι εικόνες, τα οπτικά ερεθίσματα, τα βιώματα, οι άνθρωποι και τα γεγονότα που αγγίζουν το πνεύμα ή την ψυχή μου.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Έχοντας μελετήσει την ιστορία της Τέχνης θαυμάζω πολλούς ζωγράφους και από διαφορετικά κινήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τους Άλμπρεχτ Ντύρερ, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Ιερώνυμος Μπος, Τζάκσον Πόλοκ κ.α. Οπότε μοιραία έχω δεχθεί κάποιες επιρροές από αρκετούς καλλιτέχνες.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία. Είναι η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, ο θαυμασμός και η αγάπη του κοινού για τα έργα μου. Με δεδομένο ότι ασχολούμαι δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μου, η είσπραξη θαυμασμού, αποδοχής και αναγνώρισης αποτελεί για μένα το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσω να εκθέτω τη δουλειά μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η δυνατότητα των σύγχρονων καλλιτεχνών να παρουσιάζουν τη δουλειά τους τόσο μέσα από ομαδικές ή ατομικές εκθέσεις όσο και από διαδικτυακή προβολή δίνει μεγάλη ώθηση και αναγνωρισιμότητα. Ταυτόχρονα ο κόσμος εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με τις καλλιτεχνικές πρακτικές και αντιλαμβάνεται την ευεργετική επίδραση της Τέχνης, με αποτέλεσμα να την καθιστά αποδεκτή προς το ελληνικό κοινό. Ο ρόλος που καλείται να έχει η τέχνη, ειδικά στους δημόσιους χώρους, είναι καθοριστικός καθώς συμβάλλει στη διαμόρφωση και την κοινωνικοποίηση του ατόμου, επεκτείνει την εσωτερική του εμπειρία και πολλές φορές λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα σχέδιά μου για το μέλλον περιλαμβάνουν συνεχόμενη δουλειά και προβολή με στόχο μια ανοδική καλλιτεχνική πορεία που έρχεται μέσα από συνεχιζόμενη κατάρτιση, δια βίου εκπαιδευτική διαδικασία, υπομονή και επιμονή, καθώς και αμείωτη αγάπη γι’ αυτό που κάνω.