Μαρία Βούλγαρη: “Η κάθε μορφή τέχνης είναι πολιτισμός. Η μουσική είναι πολιτισμός. Κι ο άνθρωπος μέσα από τον πολιτισμό εξελίσσεται…”

“…Είναι ήδη έτοιμη η δεύτερη προσωπική μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κάτι να με κρατά» η οποία θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα από την «InSide Out Music Web Promotion»”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Όταν έγραψα το πρώτο μου τραγούδι στην κιθάρα σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Ένιωσα μεγάλη χαρά. Το θυμάμαι σαν χθες. Εκεί κατάλαβα ότι κάτι βαθύτερο εντός μου είχε βρει τον τρόπο να εκφραστεί. Απερίγραπτο συναίσθημα.

Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Υπάρχει κάποια συνεργασία που ονειρεύεστε; Εκτιμώ πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Θεωρώ πως η ελληνική μουσική σκηνή έχει πολλούς αξιόλογους και ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Επι σκηνής, θα μου άρεσε πολύ να τραγουδήσω δίπλα στο Χρήστο Θηβαίο, στη Δήμητρα Γαλάνη. Από ξένους καλλιτέχνες δίπλα στο Jack Savoretti.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησα τα μαθήματα μουσικής θεωρίας και κλασικής κιθάρας. Οι μουσικές μου επιρροές αισθητικά και ιδεολογικά θα έλεγα πως επηρρέασαν αρκετά τον τρόπο της μουσικής μου έκφρασης και ταυτότητας. Η Αγγλία και η Πορτογαλία είναι σημεία αναφοράς για εμένα στη μουσική μου πορεία. Στην Αγγλία έζησα εννιά χρόνια και στην Πορτογαλία ένα. Ως προς την Πορτογαλία έχω μια ιδιαίτερη αγάπη μουσικά, εξού και τα πορτογαλικά τραγούδια που γράφω.
Σταθμοί στη μέχρι τώρα πορεία μου υπήρξαν αρκετοί. Πρώτος και καταλυτικός σταθμός ήταν το αγγλόφωνο τραγούδι μου με τίτλο “Mysterious game”, το οποίο ήταν και η αφορμή να με ανακαλύψουν στην Πορτογαλία και να με καλέσουν για το πρώτο μου live σε μια αναγνωρισμένη μουσική της σκηνή το “Be Jazz Café”. Έπειτα τραγούδησα για πρώτη φορά ως opening act στους Human Touch στο Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα. Πήρα μέρος ώς solo artist στο Agiot Festival επίσης στην Κέρκυρα, σε ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από Βρετανούς expatriates στο νησί. Ακολούθησαν διάφορες ακουστικές εμφανίσεις τόσο στην Κέρκυρα όσο και στην Αθήνα. Στην Αθήνα η πρώτη μου επίσημη εμφάνιση ήταν στο «Πολιτιστικό Στέκι Μελίνα Μερκούρη» στο Ίλιον όπου και παρουσίασα την προσωπική μου δουλειά για πρώτη φορά στο κοινό.
Σημαντικό σημείο αναφοράς χρονολογικά αποτέλεσε για μένα το 2014 καθώς ένα από τα τραγούδια μου με τίτλο «Τα όμορα κελιά της σιωπής» απέσπασε το 1ο Βραβείο στο Φεστιβάλ InterArtia στην κατηγορία “Τραγούδι”. Στον ίδιο διαγωνισμό το ποίημά μου «Αντικατοπτρισμός» απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Ποίηση».
«Τα όμορα κελιά της σιωπής» να αναφέρω εδώ με μεγάλη μου χαρά φιλοξενήθηκαν στην ταινία του Παντελή Σκουρλά, «Η Μυρσίνη δεν είναι μόνη» που ανέβηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2018 κι έκανε την πρεμιέρα της στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου 2018 στον κινηματογράφο “Λάμπρος Κωνσταντάρας & Ρένα Βλαχοπούλου” στο Αιγάλεω. Μια ταινία με πολλά μηνύματα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών. Για εμένα αυτό το γεγονός, αποτέλεσε και την πραγματοπόιηση ενός ονείρου που δεν ήταν άλλο από το να ακουστεί κάποιο από τα τραγούδια μου σε κινηματογραφική ταινία.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Είναι σίγουρα ένας τρόπος παρουσίασης, διαφήμισης και προώθησης του ταλέντου σου και της δουλειάς σου. Είναι αυτό που κάποιοι αποκαλούν «ευκαιρία». Παρόλα αυτά, προσωπικά δε θα επέλεγα αυτήν την οδό.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Θεωρώ ότι χρειάζεται η παιδεία σε κάθε επίπεδο. Η κάθε μορφή τέχνης είναι πολιτισμός. Η μουσική είναι πολιτισμός. Κι ο άνθρωπος μέσα από τον πολιτισμό εξελίσσεται. Δε θα έλεγα ότι είναι πολυτέλεια ή ανάγκη. Θα έλεγα ότι είναι επιλογή. Είναι μια γέφυρα επικοινωνίας των ψυχών κι όσο πιο «λεία» και «γεμάτη» είναι αυτή η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων τόσο πιο κοντά έρχονται ο ένας στον άλλο. Η παιδεία χαρίζει στον άνθρωπο ηθική και πνευματική ολοκλήρωση. Η μουσική παιδεία δημιουργεί χαρακτήρα, αντίληψη, αισθητική, ευαισθησία, προσωπικότητα.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Φυσικά υπάρχουν. Βεβαια το αν ακούγονται, παρουσιάζονται ή βρίσκονται στο μπροστινό σκαλοπάτι της αναγωρισιμότητας όπως θα έπρεπε κι όπως θα τους άξιζε, αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Είναι ήδη έτοιμη η δεύτερη προσωπική μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κάτι να με κρατά» η οποία θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα από την «InSide Out Music Web Promotion».

Βιογραφικό. Η Μαρία Βούλγαρη (Maria Voulgari) είναι τραγουδοποιός και ποιήτρια με καταγωγή από την Κέρκυρα. Έχοντας ήδη πετυχημένες ζωντανές εμφανίσεις, βραβεία και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μας συστήνεται επίσημα δισκογραφικά μέσα από το πρώτο της Digital Single με τίτλο «Αναγέννηση» από την «InSideOut Music Web Promotion».
Στα προσεχώς, η δεύτερη προσωπική δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Κάτι να με κρατά». Η Μαρία έχει δημιουργήσει πολλά μουσικά τραγούδια με ελληνικό, αγγλικό, καθώς και πορτογαλικό στίχο. Ποιήματά της έχουν διακριθεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, πολλά εκ των οποίων φιλοξενούνται σε λογοτεχνικούς ιστότοπους. Στον ψηφιακό αέρα και η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Σολ Δίεση Μινόρε» από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις «Issuu».