Μάρκος Σαμαράς: “…το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς”

Το polismagazino συνάντησε έναν υπερδραστήριο νέο επιχειρηματία
και από τα δυνατότερα “χαρτιά” στο χρηματιστήριο της επιχειρηματικής ζωής στη Βόρεια Ελλάδα. Αισιόδοξος, τελειομανής, εξωστρεφής ο Μάρκος Σαμαράς, συνεχίζει μια παράδοση 93 ετών, κάνοντας όνειρα και “γεννώντας” επιχειρηματικές ιδέες και συνέργειες.

Κύριε Σαμαρά θυμίστε μας πως ξεκινήσατε επιχειρηματικά και τι σας ώθησε στην δημιουργία της επώνυμης ετικέτας εμπορίας γούνας;

Η πρώτη μου επαφή ήταν στην ηλικία των δώδεκα ετών, το 2004, όταν ο πατέρας μου με πήρε μαζί του, στο πρώτο μου επαγγελματικό ταξίδι στην Ολλανδία και με μύησε στον κόσμο του επιχειρείν, μεταδίδοντας μου το επιχειρηματικό μικρόβιο. Όσο για το brand Samaras ξεκίνησε το 1926 από τον παππού μου Μάρκο και με διάφορες μετατροπές, δίχως την αλλοίωση του πρωταρχικού του οράματος που είχε στο επίκεντρο την αξεπέραστη ποιότητα… συνεχίζουμε μετρώντας αισίως 93 χρόνια.

Μιλήστε μας για τα δυο καταστήματα σας στην Βασ. Όλγας και στην οδό Τσιμισκή.

Τα δύο μας καταστήματα στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετούν δύο διαφορετικούς όμως και τόσο ίδιους σκοπούς. Το πρώτο μας και πλήρως ανακαινισμένο κατάστημα βρίσκεται στη λεωφόρο Βασ.Όλγας 37 και ο κόσμος μπορεί να βρει διάφορα καλαίσθητα κομμάτια κυρίως σε επανωφόρι και παλτό καθώς και πολλά ποιοτικά αξεσουάρ όπως δερμάτινες τσάντες, μεταξένια φουλάρια και είδη δώρων. Στο δεύτερο κατάστημα μας στην οδό Τσιμισκή 88, τα πράγματα διαφέρουν, όμως η ποιότητα παραμένει υψηλή και τολμώ να πω μπορεί να καταπλήξει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες στον τομέα γούνα και δέρμα καθώς και σε παλτό κασμίρ, με εκατοντάδες σχέδια και χρώματα και πιστεύω πως είναι ….ο παράδεισος της γυναίκας. Τέλος για όλους τους πελάτες του εξωτερικού μπορούν μας βρουν στην Empoli (Φλωρεντία), Χονγκ Κονγκ καθώς και στο http://www.samarasfurs.com

Ποιος είναι ο καθημερινός σας στόχος και τι είναι αυτό που σας κάνει ευτυχισμένο και “γεμάτο” ως άνθρωπο;

Η δημιουργία κάτι νέου. Η ρουτίνα με σκοτώνει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ή και όνειρα;

Τα όνειρα μου περιλαμβάνουν ατελείωτα ταξίδια, εμπειρίες και την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου.

Αν δεν ζούσατε στην Ελλάδα σε ποια χώρα θα νιώθατε πολίτης της;

Έχω υπάρξει πολίτης της Ιταλίας, Χονγκ Κονγκ και Κίνας όμως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί για μένα με την Αμερική, ειδικά με τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, εκεί πραγματικά αισθάνθηκα υπέροχα.

Ο Πωλ Βαλερύ είχε πει…«Το πρόβλημα με την εποχή μας είναι ότι το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν». Σε ποιους πιστεύετε ότι ανήκει το μέλλον;

Έχω ένα δικό μου γνωμικό “το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς”.

Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ και ποιο το ωραιότερο ταξίδι που έχετε κάνει;

Γενικά στην έως τώρα ζωή μου είμαι κατακλυσμένος από εικόνες ένα από τα ωραιότερα ταξίδια μου είναι στη λίμνη Como στην Ιταλία. Μια από τις αξέχαστες στιγμές μου, ήταν όταν στάθηκα στην αποβάθρα της Santa Monica και απολάμβανα την ατελείωτη παραλία δίχως να σκέφτομαι τίποτα, αμίλητος.

Αν έπρεπε να “ντύσετε” μουσικά ένα οδοιπορικό στη ζωή σας, ποιο τραγούδι θα επιλέγατε;

Το “Champagne” του Andrea Βocelli.

Ποια είναι η άποψή σας για την καθημερινότητα στην Θεσσαλονίκη και ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο από την πόλη;

Η Θεσσαλονίκη έχει μια εκπληκτική χάρη, έχει ένα όμορφο αέρα ανεξαρτησίας και ελευθερίας που δεν συναντάς εύκολα, το αγαπημένο μου σημείο είναι το Μέγαρο Μουσικής και γενικά η παραλία.

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που ονειρεύονται το μέλλον τους σε αυτό τον επιχειρηματικό χώρο;

Να έχουν υπομονή, επιμονή, αισιοδοξία και ποτέ να μην αφήνουν καμιά ευκαιρία να πέσει κάτω.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απόλυτη ευτυχία;

Πνευματική και ψυχική ηρεμία σε ένα σκάφος… Στη μέση της Μεσογείου.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας;

Είμαι “τρελός” με την καλή έννοια, και συνάμα υπερδραστήριος κυρίως στο μυαλό μου, δημιουργώ ακατάπαυστες επιχειρηματικές ιδέες και δραστηριότητες.

Ποια είναι καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

“Μην τα παρατάς, χαμόγελα”.

Σε ποιον άνθρωπο οφείλετε ένα μεγάλο ευχαριστώ;

Πατέρα, μητέρα και στον δάσκαλο μου Franco Τurinni, Δίπλα του μαθήτευσα επί τέσσερα χρόνια.

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στους φίλους σας;

Να ονειρεύονται ακατάπαυστα όπως και εγώ.

Τα social media επιδεινώνουν μια μεγάλη έπαρση; Θέλω να πω, ότι ένας άνθρωπος που κατασκευάζει την εικόνα του στο διαδίκτυο, αναζητά likes, followers, shares και πανηγυρίζει που έφτασε 3000 διαδικτυακούς«φίλους». Πόσο δυσλειτουργικός μπορεί να γίνει κάποιος, όταν πρέπει να αντιμετωπίσει πραγματικούς ανθρώπους και αληθινές καταστάσεις;

Το ίντερνετ όσο κι αν έχει επικριθεί είναι τα πάντα σήμερα, ψωνίζεις, μαθαίνεις, ενημερώνεσαι, ζεις. Όσο για τους ανθρώπους, άποψή μου είναι πως τα social media και το ίντερνετ γενικότερα μπορεί να τους αλλάξει και να τους αλλοιώσει… σίγουρα όμως, ένας άνθρωπος ώριμος ο οποίος γνωρίζει την αξία του, ξέρει πως να το χειριστεί.

Ποια είναι τα γνωρίσματα ενός καλού σύγχρονου επιχειρηματία;

Συνεχής ενημέρωση, αντοχή στα δύσκολα και σωστή επενδυτική στρατηγική.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στον εαυτό σας ποιο θα ήταν αυτό;

Ο εγωισμός μου…

Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας.

Τυχοδιώκτης, ονειροπόλος, σκηνοθέτης της ζωής, πεισματάρης και υπερβολικά αισιόδοξος.

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε;

Της απόλυτης πειθούς δίχως περιορισμούς.