Μάρθα Λεωνίδου Αθηνοδώρου: “Ως ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα είμαι λάτρης της αξιοποίησης άχρηστων υλικών κυρίως παλιών ξύλων και θαλασσόξυλων τα οποία αναγεννώ εικαστικά”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Η ζωγραφική για εμένα είναι η προέκταση του εαυτού μου θα έλεγα…είναι τρόπος ζωής …είναι ανάγκη μου για έκφραση των συναισθημάτων που πηγάζουν από μέσα μου και εξωτερικεύονται εικαστικά….. Ως δημιουργικός άνθρωπος είναι φυσική μου ανάγκη και απότοκο του χαρακτήρα μου η συνεχή αναζήτηση της εικαστικής έκφρασης.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Θα τολμήσω να χαραχτηρίσω τον εαυτό μου ως ένα πολυδιάστατο, ανθρωποκεντρικό και συναισθηματικό καλλιτέχνη που πρώτιστα θέλει τα έργα του να εκπέμπουν την όποια αισιοδοξία άσχετα με τα όσα άσχημα συμβαίνουν στην ζωή.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Η ειρήνη ..Η αλληλεγγύη… η φύση …ο άνθρωπος ….ο τρόπος ζωής από όπου και να προέρχεται… η χαρά της ζωής και οι ομορφιές της σε όλες τις της εκφάνσεις είναι πηγές έμπνευσης για εμένα.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Ο Πάμπλο Πικάσο ως ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που βραβεύτηκε για την Ειρηνη και άφησε εξαιρετικά έργα …. θα ήταν ευχής έργο να είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και να διδαχθώ από αυτόν για την τέχνη.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Ως ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα είμαι λάτρης της αξιοποίησης άχρηστων υλικών κυρίως παλιών ξύλων και θαλασσόξυλων τα οποία αναγεννώ εικαστικά. Η εποχή που ζω είναι πολύ βεβαρυμένη με άσχημες καταστάσεις που συμβαίνουν ανά τον κόσμο και με θλίβουν πάρα πολυ…μέσα σε όλα αυτά και η μοιρασμένη πατρίδα μου …

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Ως παιδί που έζησα τον πόλεμο και την προσφυγιά νοσταλγώ την ειρήνη και επανένωση του λαου και του τόπου μου…Μια εποχή που θα ήθελα να ζήσω και να δημιουργίσω είναι προ του 1974 που ο λαός της Κύπρου ανεξαρτήτως εθνότητας. θρησκείας και γλώσσας ζούσε αρμονικά και ειρηνικά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Προσδοκώ για το μέλλον την ειρήνη στην πατρίδα μου και προσωπικά να είμαι καλά να δημιουργώ και να χαίρομαι την οικογένεια μου.

Βιογραφικό.

H Μάρθα Λεωνίδου Αθηνοδώρου κατάγεται από την κατεχόμενη Βατυλή. Ζει και εργάζεται στην Πάφο. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Από πολύ μικρή είχε μία ιδιαίτερη σχέση με την ζωγραφική και γενικά με δημιουργικές δραστηριότητες. Ασχολήθηκε κατά καιρούς με την ζωγραφική. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με την ζωγραφική και διατηρεί γκαλερί και εργαστήρι στην παλιά πόλη της Πάφου. Θέματα της ο άνθρωπος, το τοπίο, η φύση και γενικά η ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις …καθώς μοντέρνα και αφηρημενα έργα! Αρέσκεται στην αξιοποίηση άχρηστων υλικών τα οποία αναγεννά εικαστικά ! Είναι εντελώς αυτοδίδακτη και δεν έχει κάνει ποτέ μαθήματα. Αρχή και κανόνας της είναι η πρακτική εξάσκηση και η συνεχής δουλειά με αποτέλεσμα να καταφέρει να δημιουργήσει μία μεγάλη συλλογή από έργα! Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η δουλειά της παρουσιάστηκε σε ομαδικές εκθέσεις,σε περιοδικά . εφημερίδες και από το ΡΙΚ1. Όραμα της είναι να καταξιωθεί να παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις και να τύχει η τέχνη της μίας πιο ευρείας αναγνώρισης.