ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ: “Η διαχείριση της επιτυχίας ή της αποτυχίας σχετίζεται με το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου”

“…Αναμένω με μεγάλη προσμονή την εμφάνιση της Κ.Ο.Α στο ελληνικό φεστιβάλ με δύο σημαντικές συναυλίες, καθώς και την επικείμενη συναυλία του συνόλου χαλκίνων METALLON με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του, στο Μέγαρο Μουσικής”

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Οι πρώτες μου μουσικές εικόνες σχετίζονται με την φιλαρμονική εταιρία Κερκύρας, όταν στα πρώτα μαθήματα προσπαθούσα με τους φίλους μου, να παράγουμε ήχο.
Ιδιαίτερα έντονη ανάμνηση ήταν επίσης η πρώτη μου εμφάνιση σε λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα με την παραδοσιακή στολή της φιλαρμονικής.

Με ποιόν μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επι σκηνής; Το ποικιλόμορφο πρόγραμμα της κρατικής ορχήστρας μας δίνει ευτυχώς τη δυνατότητα και τη χαρά να συνεργαζόμαστε καθέ φορά με εξαιρετικούς μουσικούς και μαέστρους.
Ξεχωριστή στιγμή θεωρώ ωστόσο τη συνεργασία επί σκηνής της ορχήστρας με το διάσημο κουϊντέτο χαλκίνων πνευστών Canadian Brass.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική.
Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας», εντάχθηκα στην κρατική ορχήστρα Αθηνών, που αποτελούσε όνειρο ζωής για μένα και εξακολουθώ να νιώθω πολύ περήφανος.
Στη διάρκεια της μουσικής πορείας, σίγουρα υπήρξαν θετικές και αρνητικές επιρροές, αλλά θα ξεχωρίσω ως ιδιαίτερη τη μαθητεία δίπλα στον δάσκαλό μου Παναγιώτη Στέφο. Επίσης σημείο αναφοράς αποτελεί η συνεργασία και η επιμόρφωση με μουσικούς του εξωτερικού.

Σας τρομάζει η επιτυχία ή η αποτυχία; Θα μπορούσα να πω ότι και τα δύο με τρομάζουν εξίσου… Σε μια μακροχρόνια μουσική πορεία είναι αυτονόητο ότι θα συναντήσεις και τις δύο περιπτώσεις. Σημασία έχει ο τρόπος που το διαχειρίζεται κανείς και σίγουρα αυτό σχετίζεται με το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talents show; Θεωρώ ότι τα περισσότερα talents show προορίζονται για να καλύψουν τις ανάγκες μιας τηλεοπτικής «αρένας» που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό με σκοπό την ανάδειξη μουσικών «προϊόντων» συνήθως με ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε και την παρουσία εξαιρετικών παραγωγών που απέδειξαν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για έναν σοβαρό διαγωνισμό, σεβόμενοι την προσωπικότητα και την αξία των διαγωνιζομένων.

Μία συνεργασία που ονειρεύεστε.. Τη δεδομένη στιγμή δεν μπορώ να ονειρευτώ κάτι άλλο, εκτός από την πρώτη πρόβα που θα προγραμματιστεί με την ορχήστρα, μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Αναμένω με μεγάλη προσμονή την εμφάνιση της Κ.Ο.Α στο ελληνικό φεστιβάλ με δύο σημαντικές συναυλίες, καθώς και την επικείμενη συναυλία του συνόλου χαλκίνων METALLON με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του, στο Μέγαρο Μουσικής. Τέλος είναι προγραμματισμένη η ηχογράφηση έργων του Νίκου Σκαλκώτα σε πρώτη εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.

Βιογραφικό. Ο Κωνσταντίνος Αυγερινός γεννήθηκε στην Κέρκυρα.

Ξεκίνησε να παίζει τρομπόνι στην αρχαιότερη μπάντα του νησιού την «Παλαιά Φιλαρμονική».

Δάσκαλοι του υπήρξαν οι Ι. Αργαλιάς, Ν. Κοσκινάς, και Δ.Κάφυρης.

Πήρε το Δίπλωμα του με «Άριστα παμψηφεί» και διάκριση στο Ωδείο Φ. Νάκας με καθηγητή τον Παναγιώτη Στέφο.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους διακεκριμένους καθηγητές I. Roos, D. Wick, I. Bousfield, Ben van Dijk.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Έχει στο ενεργητικό του την Α΄ εκτέλεση στην Ελλάδα του κοντσέρτου για Τρομπόνι και ορχήστρα του Rimsky-Korsakov με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και από το 1991 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, όπου παίζει στην θέση του Κορυφαίου Α΄.

Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Συνόλου Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών “METALLON”.

Διδάσκει Τρομπόνι στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στο Ορφείο Ωδείο Αθηνών.

Επίσης έχει διδάξει Τρομπόνι επί σειρά ετών στο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών στα Καλάβρυτα.