Κωνσταντίνος Μαρούγκας: Το βιβλίο μου «Ατελή Αγάλματα» αποτελεί καθρέφτισμα των ανησυχιών μου για την τέχνη και τις ανθρώπινες επαφές στη σύγχρονη κοινωνία κάτω από το «πέπλο» της αλληγορίας

“…Η συγγραφή δεν είναι μόνο «έμπνευση-γράφω» θέλει διαρκή ενασχόληση και πολλές δοκιμές για να παραχθεί κάτι νέο, με άποψη και που αφορά το αναγνωστικό κοινό”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Έγραφα από σχετικά μικρή ηλικία συνειρμικά κείμενα, αλλά τα κρατούσα για τον εαυτό μου. Πολλές φορές έκανα σκέψεις και φανταζόμουν δράσεις χωρίς να γράφω σε χαρτί, απλά υπήρχαν στο μυαλό μου ιστορίες. Μεγαλώνοντας κρατούσα ένα προσωπικό ιστολόγιο με αλληγορικές ιστορίες για κάποια χρόνια, μέχρι τα 26 μου που αποφάσισα να στείλω τα κείμενα αυτά για έκδοση και κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο τα «Ασυνήθιστα Μύρτιλλα» από τις εκδόσεις Φυλάτος. Λίγα χρόνια μετά συνεχίζοντας τις προσπάθειες να εμβαθύνω στη σκέψη και τη φαντασία μου έγραψα το τελευταίο μου βιβλίο «Ατελή Αγάλματα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή και αποτελεί καθρέφτισμα των ανησυχιών μου για την τέχνη και τις ανθρώπινες επαφές στη σύγχρονη κοινωνία κάτω από το «πέπλο» της αλληγορίας.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Το «παράδοξο».

Νιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Νιώθω ότι «χτίζω» μια ιστορία λαμβάνοντας υπόψη διάφορα ερεθίσματα εσωτερικά και εξωτερικά. Ωστόσο, η συγγραφή δεν είναι μόνο «έμπνευση-γράφω» θέλει διαρκή ενασχόληση και πολλές δοκιμές για να παραχθεί κάτι νέο, με άποψη και που αφορά το αναγνωστικό κοινό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Θα πω «αναποφάσιστο» και αυτό μου δίνει το άλλοθι να καταθέσω τα τρία που είχα κατά νου: πολυάσχολος, δημιουργικός και αιχμηρός.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Σκοπεύω να συνεχίσω παρουσιάσεις και δράσεις για τα «Ατελή Αγάλματα», όταν ευνοήσουν οι συνθήκες λόγω μέτρων. Έχω ξεκινήσει το τρίτο μου βιβλίο μια και έχω χρόνο, διότι απαιτεί ακόμη περισσότερη μελέτη και σχεδιασμό από τα προηγούμενα, αξιοποιώντας πάλι το προσωπικό μου ύφος μεταξύ αλληγορίας και ρεαλισμού και τέλος συζητάμε με τη θεατρική μου ομάδα ανέβασμα νέας παράστασης κατά τη χειμερινή περίοδο το 2021 πια.

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μαρούγκας
Τίτλος: Ατελή αγάλματα
Σελ. 198 Διαστάσεις 14Χ21
Τιμή: 13,00 €
ΙSBN 978 618 5307 66 0
Ημερ. κυκλοφορίας 5/2019 Κωδικός: 19102

«Ατελή αγάλματα» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Μαρούγκα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Οπισθόφυλλο
«Ό,τι μεγαλώνει στο σκοτάδι γίνεται αγρίμι».
Κάθε έργο τέχνης απαρτίζεται από δύο ιστορίες που το χαρακτηρίζουν και το κάνουν μοναδικό: του καλλιτέχνη και της πραγματικότητας μέσα στην οποία δημιουργήθηκε. Η παρούσα ιστορία όμως στέκεται μόνη της, χωρίς σαφή διαχωριστικά όρια μεταξύ καλλιτέχνη και έργου. Μοιάζει με σιαμαία ένωση μεταξύ φαντασίας και ρεαλισμού· ένα πρωτόγνωρο πέρασμα από την ανθρώπινη παιδικότητα στη σκληρή βιαιότητα της ανθρώπινης φύσης.
Αυτή είναι η ζωή του Δημιουργού, ενός νεαρού γλύπτη που μεγάλωσε και εξελίχθηκε ως καλλιτέχνης έγκλειστος σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Το κύριο καλλιτεχνικό του γνώρισμα ήταν η τελειότητα των έργων του. Η μόνη του διέξοδος, η ευχή να δίνει ζωή στα αγάλματά του. Κάθε τέτοιο «αμάρτημα» όμως έχει τις συνέπειές του…

Βιογραφικό. Ο Κωνσταντίνος Μαρούγκας γεννήθηκε στην Αθήνα όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Ολοκλήρωσε τις πρώτες του σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και συνέχισε για μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Παιδαγωγική –Θεωρία Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου: Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός και Διδασκαλία– ενώ ταυτόχρονα σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Αθήνας. Εκτός από τη συγγραφή ασχολείται ενεργά με το θέατρο. Το βιβλίο «Ατελή Αγάλματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, είναι το δεύτερο που εκδίδει συνεχίζοντας να δοκιμάζεται συνειδητά στην ένταξη της πρωτότυπης φαντασίας στη λογοτεχνική δημιουργία.