Κουνάλης Γ. Κωνσταντίνος: “Ο πολιτισμός θέλει συνύπαρξη, συνλειτουργία, επαφές, συνεννόηση και συνεργασίες… θέλει ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να είναι μαζί”

https://www.artkounaliskonstantinos.com/ https://www.artsteps.com/view/5fb4329e16c5b05611a867d9

“Τα μελλοντικά μου σχέδια για το 2022 τα καθορίζει κυρίως η καλλιτεχνική εκπαίδευση… Προς το παρόν έχω προγραμματίσει κάποιες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Έχω και μια πρόταση για την εικονογράφηση ενός παιδικού παραμυθιού…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Τα συναισθήματά μου το 2021 δεν μπορώ να πω ότι ήτανε σε γενικές γραμμές ευχάριστα. Το αντίθετο θα έλεγα. Όλη αυτή η κοινωνική αποστασιοποίηση την οποία ζούμε τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς γέννησε μια πρωτόγνωρη αίσθηση κινδύνου με αποτέλεσμα την απομόνωση, την κατήφεια, την καχυποψία και τη δυσπιστία. Θεωρώ ότι είναι ό,τι χειρότερο, να νοιώθει κάποιος ότι κινδυνεύει όταν πλησιάζει ένα συνάνθρωπό του. Μόνο διαμαντάκι μέσα στην στάχτη αυτή, ήτανε η γυναίκα μου και το 8 χρόνο παιδί μου. Η στενή καθημερινή μας επαφή και ο άπλετος χρόνος ο όποιος είχαμε, ήταν το μόνο που γεννούσε ευχάριστα συναισθήματα. 

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν στον καιρό της πανδημίας δεν μπορώ να πω ότι ήταν τα ιδανικά και σίγουρα θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά κατανοώ το έκτατο και επείγον της κατάστασης καθώς και ότι είχαμε να κάνουμε με κάτι πρωτόγνωρο στο οποίο δεν υπήρχε και ιδιαίτερη εμπειρία από το παρελθόν. Ήταν μία κατάσταση δυναμική, η οποία χρειαζόταν αποφάσεις ευέλικτες και σίγουρα πολύ δύσκολες. Σε γενικές γραμμές η αίσθησή μου πάντως είναι ότι τα πήγαμε καλά. Αναδείχτηκε όμως ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έχουμε ως κοινωνία, μια διαπίστωση. Το ότι σύσσωμη η επιστήμη μας έδινε λύσεις για το πρόβλημα και μέρος της κοινωνίας κάποιοι “θεσμικοί παράγοντες”, έλεγαν τα δικά τους, ήταν αρνητές εμβολίων, μασκών, μέτρων κλπ αυτό για μένα ήταν όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και εγκληματικό.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ο πολιτισμός θέλει συνύπαρξη, συνλειτουργία, επαφές, συνεννόηση και συνεργασίες. Υπό αυτή την έννοια, θέλει ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να είναι μαζί. Αυτό το κενό σε αυτή την περίοδο, το κάλυψε η τεχνολογία. Μόνο η τεχνολογία κατάφερε να μας φέρει πιο κοντά, να επικοινωνήσουμε και να παράξουμε πολιτισμό. Έτσι θεωρώ ότι η τεχνολογία θα παίξει σημαντικό και κυρίαρχο ρόλο στο μέλλον του πολιτισμού. Ρόλο στην διαμόρφωσή του, στην παραγωγή του, στη διακίνησή του αλλά ακόμα και στον τρόπο κατανόησής του. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Η ψηφιακή εποχή για κάποιους συγκρίνεται με τις περιόδους της ιστορίας του ανθρώπου όπου καθορίζονται από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε. Εποχή του λίθου, εποχή του χαλκού, εποχή του σιδήρου κλπ. Κάπως έτσι ως μια περίοδο στην ιστορία μας,  μπορεί να μείνει και η ψηφιακή εποχή που διανύουμε. Νομίζω ότι το 2022 θα είναι ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση αυτής της ψηφιακής εποχής.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Θεωρώ ότι η κανονικότητα δεν είναι μία σταθερή και παγιωμένη έννοια, αλλά κάτι το οποίο έχει μια δυναμική, σηκώνει πάντα βελτίωση και μεταβάλεται ανάλογα τις συνθήκες. Υπό αυτή την έννοια ίσως είναι και μία ευκαιρία, όχι απλά να επιστρέψουμε σε αυτό που ακριβώς είχαμε πριν, αλλά να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο. Όλη αυτή την περίοδο του εγκλεισμού είχαμε την ευκαιρία και το χρόνο να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε, τι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε, ώστε το αύριο να είναι καλύτερο. Έτσι ευελπιστώ ότι όταν περάσει όλο αυτό με τον κορονοϊό δεν θα επιστρέψουμε απλά σε μία προηγούμενη κατάσταση, αλλά σε μία βελτιωμένη. Η πρόταση η οποία λοιπόν εγώ θα μπορούσα να κάνω, σε σχέση με την επιστροφή μας στην όποια “κανονικότητα”, είναι ο καθένας να κάνει τον απολογισμό του και να εφαρμόσει ό,τι σκέφτηκε όλο αυτό τον καιρό, για να καλυτερεύσει τη ζωή του.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Θεωρώ ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει γενικά πιο δυνατούς και πιο συνειδητοποιημένους. Για εμένα η συνειδητοποίηση ότι ένα γεγονός, σε ένα σημείο του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει όλο τον πλανήτη τόσο πολύ, θεωρώ ότι  είναι ικανή να μας δώσει ένα καλύτερο μέλλον. Είναι ένα βήμα για ν’ αφήσουμε πίσω μας πολλά δόγματα του παρελθόντος, τα οποία έχουν δοκιμαστεί, με ολέθρια κάποτε αποτελέσματα. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε έννοιες όπως σύνορα, κοινωνία, έθνος, πολίτης, κράτος, διαφορετικότητα κ.ά. Επίσης η συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε άτροτοι αλλά μπορεί να κινδυνεύουμε ακόμα και από ένα τόσο μικρό και αόρατο εχθρό νομίζω ότι είναι όφελος. Το μόνο που με προβληματίζει και με ανησυχεί για την επόμενη μέρα είναι εάν η απομόνωση ο εγκλεισμός, ο φόβος και η κινδυνολογία  γεννήσουν τη μισαλλοδοξία, το φθόνο και τελικά τη βία.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Τα μελλοντικά μου σχέδια για το 2022 τα καθορίζει κυρίως η καλλιτεχνική εκπαίδευση. Είναι αυτή με την οποία περνάω τον περισσότερο χρόνο μου τελευταία και καλύπτει κυρίως και το βιοπορισμό μου. Είναι πράγματι υπέροχη και δημιουργική η εκπαιδευτική διαδικασία και μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ. Ξεφεύγει κάνεις από το μοναχικό περιβάλλον του εργαστηρίου, από το πλάσιμο της ύλης  και την υποκειμενικότητα την οποία καλείτε να εκφράσει και να υποστηρίξει. Έχει ένα περιβάλλον καθαρά ανθρωπογενές, στο οποίο καλείσαι να πλάσεις συμπεριφορές και να διαμορφώσεις προσωπικότητες, ερευνόντας και προτάσσοντας την αντικειμενικότητα. Εγώ τουλάχιστον έτσι αντιλαμβάνομαι την εκπαιδευτική διαδικασία. Όσο για το αμιγώς καλλιτεχνικό μου έργο, παραμένει ως στόχος μία ατομική έκθεση στην Αθήνα την οποία όμως, δεν τη βλέπω για το 2022. Προς το παρόν έχω προγραμματίσει κάποιες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Έχω και μια πρόταση για την εικονογράφηση ενός παραμυθιού αλλά δεν ξέρω αν μπορέσω να βρω το χρόνο ν’ ανταπεξέλθω.