ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: “Η ζωγραφική για εμένα είναι μια μορφή απελευθέρωσης από όλους και από όλα”

Ο ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ (Πρόεδρος της mta-art Εικαστικό Εργαστήρι) απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr.

Το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr σε συνεργασία με την mta-art στηρίζει τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες με τη συνέντευξή τους.

Αυτή την εποχή που ο πλανήτης δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα αποφασίσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα. Να δείξουμε τρόπους πλανητικής ενσυναίσθησης. Ενωθήκαμε ζωγράφοι για να αντισταθούμε, να εμποδίσουμε την ανθρώπινη αλαζονεία να κατακτήσει τον κόσμο και να στείλουμε αισιόδοξα μηνύματα μέσα από την τέχνη μας. Την ερμηνεία από τη μεριά των ζωγράφων, θα τη δείτε στις 19 του Δεκέμβρη, στον πολυχώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου MTA-ART (Ιωνίας 39, Νέα Σμύρνη). Ένα προσωπικό στοίχημα του καθενός, με τον κόσμο των συναισθημάτων.
Διάρκεια έκθεσης: 19 – 26 Δεκέμβρη 2020
Ώρες λειτουργίας: 10:00 πμ – 8:00 μμ

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Η ζωγραφική μερικές φορές με “ανάβει”. Το σχέδιο με κάνει να χαμογελάω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Δε θεωρώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη ή επαγγελματία ζωγράφο. Ζωγραφίζω γιατί μου αρέσει, επικοινωνώ με τον εαυτό μου και ταξιδεύω. Η ζωγραφική για μένα είναι μια μορφή απελευθέρωσης από όλους και από όλα.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Θα πάρω τα πινέλα και τα χρώματα, θα σταθώ μπροστά στο καβαλέτο και η έμπνευση θα έρθει. Αν το έργο δεν με ικανοποιεί σημαίνει ότι δεν ολοκληρώθηκε, ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο λόγο της γέννησής του. Το αφήνω στα χέρια του χρόνου και επανέρχομαι.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Με το Σαλβαντόρ Νταλί. Μετέφερε πάνω από 45 κιλά κουνουπίδια από την Ισπανία στο Παρίσι με Ρολς Ρόις, τι άλλο να πω !

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής; Δε νομίζω. Με συναρπάζει ο λευκός καμβάς, το κενό, το τίποτα που γεννά το όραμα, την εικόνα, την τέχνη μου.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Θα επέλεγα το Μεσαίωνα. Είναι μία εποχή που με συναρπάζει γιατί τότε η ανομία ήταν νόμος και αυτό μόνο η παραστατική ζωγραφική θα μπορούσε να το αποτυπώσει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτή την περίοδο είμαι ο Πρόεδρος στο εικαστικό εργαστήρι mta-art. Παράλληλα ετοιμάζω το εργαστήριό μου στη Ν. Σμύρνη και ετοιμάζω την πρώτη ατομική μου έκθεση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γιόs αξιωματικού, με καταγωγή τα Ιωάννινα, έζησα σε πολλά μέρη τηs Ελλάδοs, βιώνονταs με τον τρόπο αυτό, από πολύ νωρίs συναισθήματα και εικόνεs τα οποία με παρέσυραν στον καλλιτεχνικό κόσμο, ωs μια μορφή έκφρασηs.

Η ζωγραφική είναι χαραγμένη στην καρδιά μου… Από τη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω ένα μολύβι στο χέρι και σχεδιάζω…τα παιδικά μου χέρια λερωμένα… και ζωγραφίζω!! Δεν παύω ποτέ. Κάθε μέρα, κάθε απόγευμα… Η ζωγραφική είναι η διαφυγή μου σε έναν κόσμο ονειρικό… Σε έναν κόσμο μόνο δικό μου, που ήρωαs και δημιουργόs είμαι μόνο εγώ. Η τέχνη είναι η ζωή μου… Είμαι εγώ.
Σήμερα, με έδρα πλέον την Αθήνα, όνταs αυτοδίδακτοs (η ζωγραφική άλλωστε για μενα, δεν υπόκειται σε κανόνεs… είναι ελευθερία!), έχω συμμετάσχει σε πολλέs ομαδικέs εκθέσειs και διαγωνισμούs έχονταs διακριθεί… Αυτήν την περίοδο, ετοιμάζω την ατομική μου έκθεση.