Κατερίνα Πατραγκού: “Η Επίμονη Τέχνη ως πάντα Επίμονη είχε και έχει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Η ανάγκη της έκφρασης δεν μπορεί να σταματήσει…”

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

“Ο Παραδεισος της Εύας”. Έργο από τη θεματική σειρά Θεωρίες ναρκισσισμου

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικο σας εργο; Προκαλεί ποικίλα συναισθήματα λόγω της ιδιαιτερότητάς του μιας και συνδέει το προφανές με βαθύτερα νοήματα και κατά συνέπεια πολλά ερωτηματικά στο θεατή καθώς μέσω της αλληγορίας, ο θεατής μπορεί να αντιληφθεί την πλήρη απουσία του πραγματικού Παραδείσου, την έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και τις συνέπειες αυτών.

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας και στο γυαλινο περιπτερο στη νεα παραλια; Σίγουρα το συναίσθημα είναι θετικό και ελπιδοφόρο. Μετά από μια ολόκληρη πολύ δύσκολη χρονιά γίνεται κάτι εξαιρετικό σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης μας δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της τέχνης.

Πώς νομιζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτη η πρωτοβουλια τη δεδομενη εποχη; Το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλεισμού και γενικού περιορισμού του πληθυσμού ήταν αυτο πού έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για μια ανάσα έπειτα από μακροβούτι σε βαθειά νερά. Θεωρώ πως επιδρά θετικά στους θεατές γιατί είναι άμεση η ανάγκη να ξεφύγουμε από κάτι οδυνηρό και να ξαναμπουμε στον κανονικό ρυθμό της ζωής. 

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μίας επερχόμενης δυστοπίας; Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιττεχνικες δρασεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Η Επίμονη Τέχνη ως πάντα Επίμονη είχε και έχει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Η κa. Chris Barzoka η ψυχή του project έχοντας την ικανότητα και τη διάθεση να υλοποιήσει φρέσκιες και πρωτοποριακές ιδέες στηρίζει και δίνει διεξόδους στους καλλιτέχνες σε μια δύσκολη και μεταβατική εποχή. Η ανάγκη της έκφρασης δεν μπορεί να σταματήσει. Θα αναζητά πάντα ένα τρόπο να φανεί είτε μέσα από τα social media είτε διά ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και τις αποστάσεις φυσικά.

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νοιωθετε οτι αγκαλιαζει τους καλλιτεχνες; Ναι φυσικά αγκαλιάζει τούς καλλιτέχνες. Και είναι η πόλη που στηρίζει τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Η Επίμονη τέχνη είναι το μοναδικό project στην πόλη και ίσως σε όλη την Ελλαδα για το μοναδικό τρόπο που προβάλλει την τεχνη και τους δημιουργούς αυτής.