Ιωάννης Σπυρόπουλος: “Κάθε τι που θεωρώ ιδιαίτερο συναισθηματικά ή ακόμα και βιωματικά, οφείλω να το αποτυπώσω με όποιον τρόπο μπορώ”

“Μελλοντικά σχέδια είναι η ολοκλήρωση θεματικών ενοτήτων που με ιντριγκάρουν με κατάληξη παρουσίασης σε αξιόλογους εκθεσιακούς χώρους που θα τις αναδεικνύουν και γιατί όχι μαζί με αξιόλογους για εμένα συναδέλφους.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από πολύ μικρός θυμάμαι να καταπιάνομαι με τα καλλιτεχνικά αλλά συστηματικά προς το τέλος του γυμνασίου. Σαν νέος κι εγώ ήθελα να γίνω καλύτερος στο graffiti art οπότε άρχισα να σκιτσάρω περισσότερο μα η επαφή με διάφορα καλλιτεχνικά εργαστήρια με ανάγκασε να αρχίσω να αντιλαμβάνομαι και να προσεγγίζω διαφορετικά την τέχνη ευρύτερα. Ετσι λοιπόν άρχισα να πειραματίζομαι και να παράγω έντονα μέχρι και σήμερα.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Σαν καλλιτέχνης είτε στη γλυπτική είτε στα εικαστικά νομίζω ότι είχα, έχω και θα έχω πάντα περιστασιακή ταυτότητα. Υπαρχει μόνιμα η ανάγκη για εξέλιξη και πειραματισμό οπότε δεν θα μπορούσα να εγκλωβιστω σε μια εικαστική γλώσσα. Ταλαντεύτηκα μέχρι και σήμερα ανάμεσα σε αρκετά εικαστικά κινήματα όπως: εξπρεσιονισμός, σουρεαλισμός, φοβισμός, συμβολισμός, μινιμαλισμός και σέ κοκτέιλ άλλων..

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Έμπνευση τι ωραία λέξη. Καθε τι που θεωρώ ιδιαίτερο συναισθηματικα ή ακόμα και βιωματικα για εμένα οφείλω να το αποτυπώσω με όποιον τρόπο μπορώ. Σαν παρατηρητής και γενικός δέκτης πληροφοριών οτιδήποτε με περιβάλει εντάσσεται στη φαντασία μου και έπειτα από εσωτερική ζύμωση καταλήγει σε όποιο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Πάρα πολύ καλλιτέχνες παλαιοί και νέοι επειρεαζουν τά έργα μου έστω και υποσυνείδητα. Πλέον μέσω των social media μπορώ να έχω μεγαλύτερη ποικιλία πληροφοριών γύρω από την τέχνη και οφείλω να το εκμεταλλευτώ αυτό. Μιας και θαυμάζω ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο και λατρεύω αυτή τη φιγούρα έχω αποκτήσει μια ιδιαίτερη προτίμηση σε προσωπικότητες χορευτριών οι οποίες είναι μόνιμο θέμα στη μηχανή αναζήτησής μου. Θελω να αποτυπώνω εκτός της απαράμιλλης ομορφιάς τους και την διαφορετική κάθε φορά κινησιολογία τους.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Μόνιμη πρόκληση θα είναι να συνεχίσω να καταφέρνω να αποτυπώνω με οποιοδήποτε μέσο τέχνης και τεχνικής τους οποιους συναισθηματικούς προβληματισμούς μου, να υπάρχει μια πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματική καθώς δεν θα ήθελα να καταλήξω άλλος ένας αντιγραφέας ή μεταφορέας δεδομένων άδειων έργων από ουσία. Επισης το να συνεχίσω να πειραματίζομαι με νέα υλικά, τεχνικές και θεματικές θά παραμένει μια πρόκληση καθώς και το να καταφέρω να μεταδώσω τις σκέψεις μου μέσα από τη δουλειά μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η τέχνη σαν καταλύτης και πυλώνας του πολιτισμού παντού και πάντα ήταν απαραίτητη μα κατέληξε ένα φτηνό αξεσουάρ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Η αντιμετώπιση ειδικά σε αυτή την χώρα δεν είναι αυτή που της αρμόζει σίγουρα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μελλοντικά σχέδια είναι η ολοκλήρωση θεματικών ενοτήτων που με ιντριγκάρουν με κατάληξη παρουσίασης σε αξιόλογους εκθεσιακούς χώρους που θα τις αναδεικνύουν και γιατί όχι μαζί με αξιόλογους για εμένα συναδέλφους. Το κερασάκι του ονείρου σε αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι θα είναι αφού καταφέρουν να γίνουν αρεστά τά έργα μου με ένα μέρος τών εσόδων που θα αποκομίσω από αυτά να μπορέσω να προσφέρω σέ ιδρύματα που έχουν τόσο ανάγκη γιατί αυτό που κάνουμε όλοι οι καλλιτέχνες πέρα από δουλειά η οποία κατά βάση καταγράφει το κάθε τι στην πορεία καθενός από εμάς είναι και κάτι σημαντικότερο… κοινωνικό έργο.