Ιωάννης Κοντέλλης: “προσπαθώ να βρίσκω σημεία άξια θαυμασμού σε όλους τους μουσικούς ώστε να μαθαίνω από αυτά και να βελτιώνομαι”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία.

Η μουσική παιδεία είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού κάθε χώρας και οφείλει, ως ανώτερο προϊόν υψηλής τέχνης, να προάγει την αρετή της ευγένειας. Πολυδιάστατες και οι δύο έννοιες, συνυφασμένες με την πνευματική καλλιέργεια, την αισθητική, την εκλέπτυνση της συμπεριφοράς μας… Πόσο φωτεινό είναι να βιώνουμε τις εκφάνσεις τους…!

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Θεωρώ πως απαιτείται κάτι πολύ ανώτερο από τη μουσική για να ενωθούν ουσιαστικά όλοι οι λαοί, όλοι οι πολιτισμοί.

Σίγουρα όμως η μουσική, ως μία παγκόσμια “γλώσσα”, συνδέει ανθρώπους με την έννοια του να αισθάνονται παρόμοια ηρεμία ή ενθουσιασμό, να κατανοούν ο ένας τον άλλον χωρίς λόγια.

Το έχω δει να συμβαίνει σε επαγγελματικές μου συνεργασίες με ανθρώπους από το εξωτερικό, όπου αρκούσε να τραγουδήσουμε για να συνεννοηθούμε, είτε απλά να ακούσουμε μουσική για να κάνουμε νοητά ένα κοινό ταξίδι, συντροφιά με τα ίδια ακριβώς συναισθήματα.

Ποιο μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Προσπαθώ να βρίσκω σημεία άξια θαυμασμού σε όλους τους μουσικούς ώστε να μαθαίνω από αυτά και να βελτιώνομαι.

Χωρίς προκαταλήψεις. Από βιρτουόζους οργανοπαίχτες κάθε είδους, καταξιωμένους συνθέτες, αγαπητούς συναδέλφους, ταπεινούς καθηγητές μουσικής, επαγγελματίες αλλά και τους λεγόμενους “εραστές της τέχνης”, ανθρώπους που δημιουργούν στο δρόμο και με συγκινούν με την τέχνη τους.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Ένας είναι και ο Θεός, ενώ υπάρχουν πολλές θρησκείες… Μπορεί να μην είναι ορθός ο παραλληλισμός, πάντως η μουσική είναι πάθος, λογική, μαθηματικά, αίσθηση, ήχοι, σιωπή, αγάπη, φως και τόσα άλλα ετερόκλητα ή μη, που την καθιστούν μοναδική στην ποικιλομορφία της.

Όλοι τη χρειαζόμαστε και ο τρόπος που ο καθένας μας εκφράζει όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, αποτελούν πλευρές του ίδιου διαμαντιού – από όπου κι αν το κοιτάζεις λάμπει!

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Για εμένα η μουσική είναι ανάγκη, πολλές φορές ισχυρότερη και από άλλες βιολογικές. Η διά βίου επιμόρφωση δε, κάτι περισσότερο από απαραίτητη.

Με βοηθάει να γίνομαι καλύτερος σε κάθε τομέα της εργασίας μου. Ξεκίνησα από τεσσάρων ετών την ενασχόλησή μου με τη μουσική και από τη μικρή μου εμπειρία θα υπογράμμιζα το σκεπτικό του Αριστοτέλη, πως η μουσική παιδεία διαπλάθει ήθος, χαρακτήρα, οδηγεί στην αρετή.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να απουσιάζει από την εκπαίδευση.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Ίσως να σας απαντήσω όταν θα γίνω πατέρας (γέλιο). Φαντάζομαι ως βασικό στοιχείο κάθε γονέα, να είναι δίπλα στο παιδί του.

Να το μαθαίνει και μέσα από τις αλλαγές και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, να το αγαπά έμπρακτα μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ.

Προσφέροντας του ερεθίσματα, θα διακρίνει εγκαίρως ψήγματα ταλέντου, αρέσκειες και κλίσεις.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Ναι, ως ένα βαθμό. Φοιτώντας σε ένα μουσικό σχολείο και κατόπιν στο πανεπιστήμιο, διδάχθηκα αρκετά. Η μουσική παράδοση όμως είναι κάτι ζωντανό, εξελίσσεται δημιουργικά, σχολιάζει την πραγματικότητα και βρίσκεται δίπλα μας, κοντά μας, σε όλη την Ελλάδα.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Φυσικά και υπάρχουν! Είχα τη χαρά να γνωρίσω ως δασκάλους μου μερικούς, άλλους ως συνεργάτες.

Για παράδειγμα: είμαι μέλος σε ένα φωνητικό ensemble ανδρών, που ειδικεύεται στην a cappella χορωδιακή μουσική.

Με μεγάλη μου τιμή τραγουδάω μαζί με εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως οι βαρύτονοι Δημήτρης Πλατανιάς και Διονύσης Σούρμπης, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και άλλοι, υπό τη διεύθυνση μάλιστα του μαέστρου Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Η πρώτη μας συναυλία θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 9/3/2020.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Από τον Οκτώβριο θα βρίσκομαι στο ανακαινισμένο «Ολύμπια» Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, στην παράσταση “Οδύσσεια”.

Εκεί, με το Στέλιο Μάινα ως Όμηρο, το Γιώργο Χριστοδούλου ως Οδυσσέα και έναν αγαπημένο μου θίασο, η Σοφία Σπυράτου σκηνοθετεί και χορογραφεί τον εμβληματικό μύθο της Οδύσσειας σε διασκευή κειμένου του Στρατή Πασχάλη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μιλτιάδη Παπαστάμου και σκηνικά/κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη.

Παράλληλα, από τον Νοέμβριο θα συμμετέχω στο μιούζικαλ “Ωραία μου Κυρία”, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ολοκληρωμένη μουσική του μορφή από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Αισθάνομαι τυχερός που με τη μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη, τη σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα, τη μετάφραση στίχων του Δημήτρη Δημόπουλου και παρέα με ένα υπέροχο καστ μονωδών, θα ζωντανέψουμε τη γνωστή ρομαντική ιστορία.

Μία γεμάτη σεζόν που αδημονώ να ξεκινήσει…!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ιωάννης Κοντέλλης, Ηθοποιός/Βαρύτονος

«Η ανταπόκριση με εξαιρετική μουσική απόδοση και μεγάλη υπευθυνότητα» χαρακτηρίζουν τον Ιωάννη Κοντέλλη σύμφωνα με τα λόγια της μαέστρου της Μ.Χ.Θ. Μαίρης Κωνσταντινίδου. Ενώ κριτική από το site kulturosupa.gr έχει γράψει για εκείνον: «Πιτσιρικάς, με κλασσικές σπουδές, καριέρα στο μουσικό χώρο σε ορχήστρες της πόλης, είναι η απόλυτη αποκάλυψη της χρονιάς.» (29/04/2012) «Ένας αληθινός one man show που δεν χορταίνεις να βλέπεις.» (30/04/2012)

Ο Ιωάννης Κοντέλλης συνεχίζει το δρόμο που χαράζει από το 2005 ως ηθοποιός μουσικού θεάτρου – μια διαδρομή στη διάρκεια της οποίας έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως Ν. Κυπουργός, Γ. Ζαχαρίου, Ν. Ξανθούλης, Δ. Δελφινόπουλος, Κ. Λειβαδάς, σκηνοθέτες όπως Π. Ζούλιας, Σ. Σπυράτου, Κ. Ρουγγέρη, Κ. Ρήγος, Γ. Κωνσταντακόπουλος, G. Farinelli Mascagni, Α. Ευκλείδης, Α. Κολαλάς, Δ. Αδάμης, Λ. Γεωργιάδου, χορογράφους όπως Φ. Διαμαντόπουλος, Π. Γάλλιας, Έ. Γεροδήμου, Κ. Γεράρδος, Χ. Κατίδης, Σ. Αποστολάτος και τραγουδιστές όπως Ά. Δείξιμος κ.ά.

Ως σολίστ συμμετέχει σε συναυλίες και ερμηνεύει ρόλους σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις από το 2010. Ενδεικτικά: Μαλλιαρός-«Ζητείται Ψεύτης», Γρύπας-«Η Παναγία των Παρισίων» (Θεατρο Παλλάς 2018/2019), Βαγγέλης, «Μάλιστα Κύριε Ζαμπέτα» (Θέατρο Αλίκη 2017/2018). Από το 2016 εργάζεται ως Perfomer στην On Stage Musical Theater Professional Team. Επίσης έχει μικρές συμμετοχές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση (π.χ. «Ρόζα της Σμύρνης» και «Ου Φονεύσεις»).

Παράλληλα ο Ιωάννης Κοντέλλης επιμελείται τη μουσική διδασκαλία σε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και δανείζει τη φωνή του σε σποτάκια στο ραδιόφωνο και ηχογραφήσεις μουσικών παραμυθιών. Μάλιστα στην παράσταση “Paw Patrol Race to the Rescue Live Show” – βασισμένο στη σειρά κινουμένων σχεδίων της Nickelodeon, ανέλαβε και τη μετάφραση των τραγουδιών. Ως χορωδός, κατά καιρούς συμπράττει με τη Χορωδία της ΕΡΤ και διάφορα φωνητικά σύνολα όπου, εκτός από συναυλίες, έχει συμμετάσχει σε 13 όπερες (οι τελευταίες πέντε με τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής). Επιτέλεσε βαρύτονος του Συνόλου Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής “ΟΡΦΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ”, ενώ με τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (Μ.Χ.Θ.) συνεργάστηκε σταθερά έξι χρόνια.

Στο πλαίσιο των σπουδών του στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης έχει διακριθεί σε Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στη «Μονωδία»/«Vocal Performance» (τάξη Αγγελικής Καθαρίου) και πτυχιούχος Ανωτέρων Θεωρητικών. Φοίτησε επίσης στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Σύγχρονο Θέατρο-Βασίλης Διαμαντόπουλος» με υποτροφία και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης “Ροντίδη” ως επιτυχών στις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Παίζει πιάνο, σαντούρι και παραδοσιακά κρουστά. Το 2016 εργάστηκε εθελοντικά ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Ηχογραφήσεων του μη κερδοσκοπικού Δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους». Τέλος ως καθηγητής θεωρίας της μουσικής έχει εκπαιδευτική εμπειρία από το 2009.