Ιφιγένεια Ιωάννου: “Η μουσική είναι βασικό συστατικό θεωρώ για την ανατροφή και την καλλιέργεια ενός ανθρώπου”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Μα η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, είναι δυνατόν να μην δημιουργεί γέφυρες; Ο κάθε λαός βέβαια έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και την δικιά του ιστορία και κάπως έτσι προκύπτει και η μουσική…το ρεμπέτικο δημιουργήθηκε τέλος 19ου αιώνα και άκμασε αρχές του 20ου ανάμεσα σε πολέμους, μετακινήσεις πληθυσμών και συνεχόμενες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, το βρίσκεται τυχαίο; Θέλω να πω ότι οι εκάστοτε συνθήκες ανά τον κόσμο δημιουργούν κάποια ρεύματα, είτε πολιτικά, είτε καλλιτεχνικά. Στην Πορτογαλία για παράδειγμα έχουμε τα Fados αρχές 19ου αιώνα, μουσική που μιλάει για την φτώχεια…όλα με κάποιο τρόπο συνδέονται.

Ποιόν μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Θαυμάζω πολλούς μουσικούς, κυρίως θαυμάζω αυτούς που κατάφεραν να πάνε την μουσική ένα βήμα παρά πέρα, όπως ο Miles Davis, ο Χατζιδάκης, ο Βαμβακάρης και πολλοί άλλοι. Αλλά μάλλον είναι ευκαιρία να μιλήσω σε αυτό το σημείο για τον συνεργάτη μου τον Δημήτρη τον Λάππα, γιατί τον θαυμάζω. Έχουμε ένα σχήμα μαζί «Τα πειραγμένα» και νιώθω ιδιαίτερη τιμή που συνεργάζομαι μαζί με έναν τέτοιο μουσικό.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική είναι βασικό συστατικό θεωρώ για την ανατροφή και την καλλιέργεια ενός ανθρώπου, ακόμα κι αν στην ζωή δεν θα ακολουθήσει επαγγελματικά αυτόν τον δρόμο. Υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες μελέτες και έρευνες για την επίδραση της μουσικής στον ανθρώπινο οργανισμό, μέχρι που σήμερα χρησιμοποιείται για να θεραπεύει διάφορες παθήσεις, μπορείτε εύκολα να τα βρείτε αυτά στο διαδίκτυο.

Πως μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στην μουσική;

Υπάρχουν πολλά προγράμματα μουσικής προπαιδείας για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών σε ωδεία, συλλόγους και δημόσιους φορείς, όπου μπορούν οι γονείς αν το θέλουν να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά αλλά και να πειραματιστούν μαζί με το παιδί τους επάνω στην μουσική. Άλλωστε το λέει και η ίδια η φράση «παίζω μουσική»..ένα παιχνίδι είναι και ένας πειραματισμός για να δεις τι σου αρέσει, τι σου πάει, τι θέλεις, τι δεν θέλεις..
Όπως και να έχει πάντως νομίζω πως αν ένα παιδί έχει κάποια κλίση προς την μουσική αυτό αργά ή γρήγορα θα φανεί κυρίως μέσα από τις μουσικές σχολικές δραστηριότητες.

Διδάσκεται σήμερα η μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Βεβαίως, από την δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα ιδρύθηκαν πολλά Μουσικά σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου τα παιδιά διδάσκονται την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Από την δεκαετία του 2000 έχουμε και πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία ασχολούνται με αυτή την μουσική. Αναφέρομαι στο ΠΑΜΑΚ στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης που ιδρύθηκε το 1996 και στο ΤΕΙ Ηπείρου στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής που ιδρύθηκε το 2000.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Δεν ξέρω ακόμα ποια είναι τα μελλοντικά μου σχέδια, όμως μπορώ να σας μιλήσω για τα σημερινά μου σχέδια, τις εμφανίσεις και τις συναυλίες. Έχω την χαρά τα Σάββατα να βρίσκομαι στον όμορφο χώρο της μουσικής σκηνής «Χαμάμ» παρέα με τους ξεχωριστούς Δημήτρη Κοντογιάννη και Νίκο Τατασόπουλο, αλλά και την Ντένια Κουρούση, Γιώργο Φουντούκο και Αλέξανδρο Καμπουράκη. Για τέσσερις Πέμπτες μέσα στον Οκτώβρη θα είμαι στην ιστορική ταβέρνα «Κληματαριά» παρέα με ένα φοβερό μουσικό τρίο στο μπουζούκι ο Τάσος Γιαννούσης, στην κιθάρα ο Παναγιώτης Κατσιμάνης και στο κόντρα μπάσο ο Αντώνης Τζίκας. Από 15 Νοέμβρη για τέσσερις Παρασκευές θα παρουσιάσουμε «Τα Πειραγμένα» με τον Δημήτρη Λάππα στις κιθάρες, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στο ηλεκτρικό μπάσο και τον Στέφανο Δημητρίου στα τύμπανα. Τις Κυριακές του Δεκέμβρη θα βρίσκομαι στον Σταυρό του Νότου παρέα με τους φοβερούς δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής, τους «Τακιμ».

http://www.facebook.com/Ifigeneia.ioannou

http://ifigeneiaioannou.gr/