ΙΟΥΛΙΟΣ – ΚΑΙΣΑΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: “Πρέπει το κράτος να είναι δίπλα στον καλλιτέχνη και να αφουγκράζεται τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα όνειρά του”

“Όλος ο καλλιτεχνικός στίβος πρέπει να ανθίσει και πάλι με ανοιχτά θέατρα μουσεία, gallery, μουσικές σκηνές…”

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες και την πολιτεία η έκρηξη κρουσμάτων οδήγησε αναμφισβήτητα σε ένα νέο lockdown, καθώς έπρεπε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος υγείας καθώς και η προστασία όλων των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Συνεπώς οι τρεις εβδομάδες είναι νομίζω αναγκαίες, αρκεί να επανέλθουμε γρήγορα έστω σε μια φυσιολογική κανονικότητα.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Μια δύσκολη ερώτηση. Κρίνω αναγκαίο να υπάρξει ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα του πολιτισμού και να επιστρέψουμε στις καλιτεχνικές μας δραστηριότητες καθώς ο άνθρωπος χρειάζεται το φως που του δίνεται μέσα από το θέατρο και κατ’ επέκτασιν από τον πολιτισμό. Χρειαζόμαστε τη γνώση και την ψυχαγωγία. Είναι ένα πολύτιμο αγαθό.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Η αλήθεια είναι πως αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην κοινωνία μας. Εγώ σε προσωπικό επίπεδο το θεωρώ και ένα μέσο που μας φέρνει πιο κοντά και λόγω των καταστάσεων το στερούμαστε.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Με τα νέα δεδομένα σίγουρα υπάρχει ο φόβος και οι σκέψεις της απώλειας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να είμαστε αισιόδοξοι και παράλληλα να δείξουμε τόσο ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη. Μόνο έτσι θα αποβάλλουμε το φόβο μας.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Η μάσκα μας προστατεύει από το νέο αυτόν ιο, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πιθανότητες μετάδοσης είναι απειροελάχιστες. Εκτιμώ οτι σταδιακά θα απαλλαγούμε από τη μάσκα η οποία σίγουρα δημιουργεί δυσκολίες στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Η επιβίωση έρχεται μέσα από τις δικές μας επιδιώξεις και αγώνες. Αναμφίβολα όμως πρέπει και το κράτος να είναι δίπλα στον καλλιτέχνη και να αφουγκράζεται τις σκέψεις τους προβληματισμούς και τα όνειρα του κάθε καλλιτέχνη. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλό υλικό και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Όλος ο καλλιτεχνικός στίβος πρέπει να ανθίσει και πάλι με ανοιχτά θέατρα μουσεία gallery, μουσικές σκηνές και άλλα. Αρκεί όμως να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα τόσο από τους υπεύθυνους των χώρων όσο και από τους παρευρισκόμενους.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Το αντίδοτο μου είναι να εξοπλιστώ με γνώση και μάθηση. Προσωπικά οι καλλιτεχνικές δημιουργίες είναι το μεγαλύτερο αντίδοτο ψυχής.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία, να εκτιμήσουμε τα όσα έχουμε και να συνεχίζουμε να οινειρευόμαστε.