Ιορδανίδης Χαράλαμπος: “Όση ανηφόρα και εάν έχεις στο διάβα σου, στο τέλος θα κοιτάς την όμορφη θέα από ψηλά αρκεί να το αγαπάς και να πιστεύεις σε αυτό”

“Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να περνάμε μέσω του γραπτού λόγου θετικά μηνύματα όπου βοηθούν εμάς τους ίδιους άλλα και τους αναγνώστες μας.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες στη ζωή μας, ειδικά τώρα και σε αυτήν την δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε όλοι μας, γιατί αυτό είναι κάτι που θα μας ανακουφίσει.”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Το βιβλίο και η συγγραφή ήταν κάτι που είχα πάντοτε μέσα στο μυαλό μου από νεαρή ηλικία άλλα οι διάφορες συγκυρίες και εργασιακές υποχρεώσεις δεν μου το είχαν επιτρέψει μέχρι το 2014. Σε ηλικία 34 χρονών έγινε η αρχή όπου και είχα ξεκινήσει να γράφω το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο “Το Πολυτιμότερο Αγαθό”, χωρίς να έχω καμιά απαίτηση ή να γνωρίζω ούτε ακόμα εαν θα εκδοθεί. Το μόνο που γνώριζα ήταν ότι ήθελα να γράφω γιατί ήταν κάτι που με ευχαριστούσε και με έκανε να νιώθω δημιουργικός. Κάπου στην πορεία και χωρίς να το περιμένω μου ζητήθηκε προς μεγάλη μου χαρά από έναν ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο του εξωτερικού (Lambert Academic Publishing), η έκδοση του αντικειμένου της μεταπτυχιακής μου εργασίας σαν επιστημονικό βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 2017. Το Σεπτέμβριο του 2018 και μετά από τέσσερα χρόνια εκδόθηκε και “Το Πολυτιμότερο Αγαθό” από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.
Όπως είχα πει και στην 1η παρουσίαση του λογοτεχνικού μου βιβλίου, την όλη διαδρομή της μέχρι τώρα συγγραφικής μου πορείας θα την περιέγραφα σαν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο νύχτα με τα φώτα να φωτίζουν μόλις δύο μέτρα παρακάτω. Χωρίς να γνωρίζω καθόλου τι θα ακολουθούσε, έπειτα από τέσσερα χρόνια είχε ολοκληρωθεί μια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων παρόλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες της διαδρομής. Μια έκφραση που συνηθίζω να λέω είναι ότι όταν αγαπάς κάτι και δουλεύεις πάνω σε αυτό, στο τέλος είναι σίγουρο ότι θα το πετύχεις όσο δύσκολο και εάν είναι. Όση ανηφόρα και εάν έχεις στο διάβα σου, στο τέλος θα κοιτάς την όμορφη θέα από ψηλά αρκεί να το αγαπάς και να πιστεύεις σε αυτό.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέας; Δημιουργία και έκφραση θα έλεγα. Θεωρώ ότι η συγγραφή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο έκφρασης και εκτόνωσης των συναισθημάτων, των αντιλήψεων άλλα και των ιδεών του κάθε συγγραφέα. Ο προφορικός λόγος είναι κάτι που έρχεται και παρέρχεται, μια ιστορία όμως μέσω του γραπτού λόγου είναι κάτι που αποτυπώνεται μέσα μας.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Η αλήθεια είναι ότι για να κάνεις κάτι καλά πρέπει να το αγαπάς, να έχεις υπομονή, να δουλεύει πολύ πάνω σε αυτό και να μην γίνεται σαν υποχρέωση ή σαν ανάγκη. Αυτό ισχύει για όλα στην ζωή. Την έμπνευση θα την περιέγραφα σαν ένα μοναδικό και πρωτόγνωρο συναίσθημα και για να είμαστε ειλικρινείς δεν μπορείς να την έχεις πάντοτε και κάθε στιγμή της ημέρας. Εγώ συνηθίζω να γράφω κυρίως το πρωί.
Θυμάμαι όταν έγραφα “Το Πολυτιμότερο Αγαθό” και συγκεκριμένα στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ένιωθα λες και βρισκόμουν μέσα στην ιστορία, σαν να ήμουν ο ήρωας σε μια κινηματογραφική ταινία. Έβλεπα τις σκηνές να περνούν σαν εικόνες μέσα στο μυαλό μου και όταν τις αποτύπωνα στο χαρτί ήταν λες και κάποιος μου τα υπαγόρευε την συγκεκριμένη στιγμή. Το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο που ακόμα και όταν σταματούσα την συγγραφή, η ιστορία έπαιζε ακόμα μέσα στο μυαλό μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Θα με χαρακτήριζα ως άτομο που έχω την ανάγκη να είμαι δημιουργικός και να εκφράζομαι μέσα από τα βιβλία μου. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να περνάμε μέσω του γραπτού λόγου θετικά μηνύματα όπου βοηθούν εμάς τους ίδιους άλλα και τους αναγνώστες μας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες στην ζωή μας, ειδικά τώρα και σε αυτήν την δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε όλοι μας, γιατί αυτό είναι κάτι που θα μας ανακουφίσει. Πάντα στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου φροντίζω να λέω “Δόξα τω Θεώ”.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Εύχομαι ο Θεός να με αξιώσει να γράψω πολλά βιβλία ακόμα και να κυκλοφορήσει σύντομα το καινούργιο μου βιβλίο παρόλες τις δύσκολες αυτές συνθήκες της πανδημίας όπου βιώνουμε όλοι μας. Αυτή θεωρώ ότι είναι η καλύτερη ευχή για έναν συγγραφέα, να είναι αισθητή η παρουσία του στο χώρο του βιβλίου άλλα και να έχει διάρκεια και αντοχή στο χρόνο.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Ιορδανίδης Χαράλαμπος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και έζησε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ Λήμνου, Λευκάδας και Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η αγάπη του για την συγγραφή βιβλίων τον οδήγησε στην έκδοση του πρώτου ακαδημαϊκού του βιβλίου από ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο του εξωτερικού (Lambert Academic Publishing), το 2017.

Το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο, με τίτλο το Πολυτιμότερο Αγαθό, εκδόθηκε το 2018 από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη σαν εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό ΑΠΘ. Η συγγραφή βιβλίων παραμένει μια από τις μεγαλύτερες του αγάπες.