ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ – ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

Με αθρόα προσέλευση και μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ξεχωριστό φιλολογικό αφιέρωμα στους Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες λογοτέχνες και ποιητές την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες προσέγγισαν μέσα από τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις τους το έργο και την προσωπικότητα μεγάλων συγγραφέων που γεννήθηκαν και έζησαν στην Κωνσταντινούπολη, όπως η Μαρία Ιορδανίδου, ο Πέτρος Χρονάς, ο Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου, ο Λάμπρος Αστέρης, ο Αντώνης Γιαλούρης, Όμηρος Μπεκές, ο Ιωσήφ Ραφτόπουλος, ο Απόστολος Μελαχροινός, η Ιωάννα Κουτσουράδη κ.α.

Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών διάβασαν ποιήματα και αποσπάσματα από έργα των τιμώμενων λογοτεχνών και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον συνθέτη Νίκο Πλατύραχο, ο οποίος εκτέλεσε στο πιάνο έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, δικές του συνθέσεις, παραδοσιακά τραγούδια και έργα κλασικού ρεπερτορίου.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης σε συνεργασία με τα όμορα τμήματα των Πανεπιστημίων Άγκυρας και Αδριανούπολης, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του ποιητή Δημ. Κ. Παπακωνσταντίνου (1915-1990) και της φιλολόγου και μαθήτριας του Αικατερίνης Αραϊτζοπούλου – Σαρίογλου (1949-2017).

Στιγμιότυπα της εκδήλωσης μπορείτε να βρείτε εδώ : https://youtu.be/mjulke5et9E