Θοδωρής Προκοπίου: «Το ταξίδι του Θεόφιλου συνεχίζεται στον πολυχώρο +αίσθημα στο Μοναστηράκι»

Επιμέλεια συνέντευξης Στέλιος Καλαθάς Ηθοποιός, Σκηνοθέτης Facebook: http://www.facebook.com/theatro33
Blog: http://synaisthimatikhdialektikh.com

Ο Θοδωρής Προκοπίου είναι ένας ηθοποιός «πολυεργαλείο». Ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία που όποιο ρόλο και να αναλάβει θα τον εξελίξει με ένα δικό του ξεχωριστό τρόπο. Παρακολουθώ την πορεία του στην τέχνη αρκετές δεκαετίες και κάθε φορα με εντυπωσιάζει με τις μεταμορφώσεις του και με το χάρισμα που έχει να πηγαίνει να συναντάει αυτός τους ήρωες του και όχι να φέρνει τους ρόλους  στις ευκολίες του. Η συζήτηση μας έγινε με αφορμή την παράσταση Θεόφιλος που μετά από μια μεγάλη διαδρομή που κράτησε 2,5 χρόνια με πολλούς σημαντικούς σταθμούς η επόμενη στάση του θα γίνει στον πολυχώρο +αίσθημα στο Μοναστηράκι το Σάββατο 30 Απριλίου.

Τόσα χρόνια υπηρετείς πιστά την Τέχνη και έχεις διαγράψει μία εξαιρετική πορεία. Με 3 λέξεις τι σου έμαθε το θέατρο; Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα.

Τι θα συμβούλευες σήμερα ένα νέο που θα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού; Να μην σταματήσει ποτέ να κυνηγάει το όνειρο του. Να μην απογοητεύεται. Να δουλεύει συνέχεια. Να ελπίζει πάντα για το καλύτερο. Να διαβάζει πολύ. Και να παρατηρεί πάντα αυτά που συμβαίνουν γύρω του και ιδιαίτερα τους ανθρώπους.!!

Μίλησε μας για την υπέροχη παράσταση που έχεις ετοιμάσει που βασίζεται στη ζωή του σπουδαίου ζωγράφου Θεόφιλου. Ο “ΘΕΟΦΙΛΟΣ” είναι ένας  ρόλος “πρόκληση” και ταυτόχρονα γοητευτικός που εδώ και δυόμιση χρόνια….(…με αναγκαστικά διαλείμματά λόγω καραντίνας….) με συντροφεύει καθημερινά. Ένας ρόλος σταθμός για εμένα ένα εξαιρετικό κείμενό του Θανάση Σκρουμπέλου και μια λιτή σκηνοθεσία του Νίκου Βερλέκη. Συνεχίζω τη μοναχική πορεία του ήρωα και κάθε παράσταση είναι τελείως διαφορετική απο την άλλη. Υπάρχει  μια μοναδικότητα που με έχει εντυπωσιάσει. Είναι μια παράσταση θησαυρός.        

Γιατί πιστεύεις ότι αφορά ο Θεόφιλος έναν θεατή του 2022; Σίγουρα αφορά το θεατή του 2022 γιατί η παράσταση περνάει κάποια σημαντικά μηνύματα  που τον αφορούν άμεσα… για τη ζωή του… για την κακοποίηση που υπέστη και για τον τρόπο που τα βίωσε ο ίδιος. Σαφώς δεν σταμάτησε ποτέ να κυνηγάει το όνειρο του για την “ζωγραφιά” που συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του. Παρόλα τα προβλήματα συνέχισε, πάρα τις οποίες κακουχίες, απογοητεύσεις, πείνες …συνέχιζε και τελικά δικαιώθηκε μέσα απο το ίδιο του το έργο, αλλά και από την ιστορία.

Μετά το Θέατρο Άλφα θα παρουσιάσεις την παράσταση στον πολυχώρο +αισθημα στο Μοναστηράκι. Πόσο συναίσθημα κρύβει αυτό το έργο; Πολύ συναίσθημα υπάρχει στην παράσταση. Δεν σου κρύβω ότι είμαι χαρούμενος που μετά  από μια πετυχημένη πορεία το έργο συνεχίζει και στον “Πολυχωρο τέχνης  +συναισθημα. Είναι μεγάλη μου τιμή που θα κάνει στάση σ’ αυτήν την «κυψέλη» τέχνης και συναισθημάτων, που στηρίζει τον πολιτισμό με υψηλού επιπέδου δράσεις. Εκεί στις 30 Απρίλιου θα παρουσιάσω το έργο  και θα συναντήσω όμορφους ανθρώπους και γιατί όχι  να κάνουμε μια  όμορφη κουβέντα  μετά το τέλος της παράστασης. Θα είναι μια καλή ευκαιρία για όποιον θέλει να δει τον Θεόφιλο να έρθει εκείνη την βραδιά. Θα μου επιτρέψετε να πω πως ήταν μεγάλη μου χαρά που φιλοξενήθηκα στο ιστορικό θέατρο ” ΑΛΦΑ ΛΗΝΑΙΟΣ-ΦΩΤΙΟΥ” και ο “ΘΕΟΦΙΛΟΣ” ταξίδεψε του θεατές για τρεις μήνες περίπου. Θα ήταν παράληψη όμως  να μην αναφέρω και την παράσταση που δώσαμε και μέσα στην Βουλή και μου πρόσφερε τόση συγκίνηση αυτή η μέρα.

Τι θα απαντούσες σε κάποιον που αγαπάει το θέατρο αλλά ακόμα φοβάται να μπει σε μία κλειστή αίθουσα λόγω κορονοϊού; Θα απαντούσα πως από την στιγμή που τηρούνται  όλα τα απαραίτητα  μέτρα δεν υπάρχει πρόβλημα, αν φοράμε την μάσκα μας και παρακολουθούμε την παράσταση. Πιστεύω πως το θέατρο είναι η πιο ακίνδυνη  έξοδος για τον θεατή, διότι δεν έχει να κάνει με φαγητό… πάρα μόνο με τα μάτια, το μυαλό και το συναίσθημα!