Θανάσης Σκαργιώτης: “Η επιτυχία και η αποτυχία δημιουργούν συναισθήματα μέσα μου, που εντέλει, μπορούν να με κάνουν πιο παραγωγικό και ουσιαστικό”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μουσική ανάμνηση δεν αφορά κάποια σκηνή ή κάποια παράσταση, αλλά το παράθυρο του αυτοκινήτου των γονιών μου. Τότε που ήμουνα μικρό παιδί και ταξιδεύαμε όλοι μαζί. Έπαιζε κάποια κασέτα και εγώ χάζευα από το παράθυρο το τοπίο και μαζί με την αδερφή μου τραγουδούσαμε δυνατά και χοροπηδούσαμε. Πρώτη φορά που με θυμάμαι να τραγουδάω είναι εκεί και είναι γλυκά χαραγμένο μέσα μου.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι δύσκολο να μιλήσω μόνο για έναν, διότι σε καθέναν μπορεί να θαυμάζω και κάτι διαφορετικό. Θα ήθελα να σταθώ πλάι στη Δήμητρα Γαλάνη, τον Μίλτο Πασχαλίδη ή τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Θα ήθελα να παίξω παρέα με το Βαγγέλη Καρίπη, τον Πάρι Περυσινάκη ή το Θύμιο Παπαδόπουλο. Οι τρεις τελευταίοι ηχογραφούν στους δίσκους μου, αλλά ακόμα επί σκηνής δεν έτυχε να βρεθούμε. Ανυπομονώ!

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Από όταν με θυμάμαι τραγουδούσα. Στα δεκατέσσερά μου χρόνια πήρα την πρώτη μου κιθάρα και, έκτοτε, ξεκίνησαν όλα. Άρχισα αμέσως να σκαρώνω μελωδίες χωρίς ακόμα να γνωρίζω τις νότες. Έπεσαν κάποια βιβλία στα χέρια μου και για αρκετά χρόνια υπήρξα αυτοδίδακτος. Παράλληλα, είχα μπει και στις χορωδίες και τις θεατρικές ομάδες των σχολείων μου και έτσι είχα έντονη τριβή με τη μουσική καθημερινά. Αργότερα, ασχολήθηκα πιο συστηματικά κάνοντας σπουδές πάνω στη θεωρία της μουσικής, την αρμονία, το τραγούδι, το πιάνο, την κιθάρα, τη σύνθεση και τη δημιουργική γραφή με ιδιαίτερη έμφαση στον στίχο. Ταυτόχρονα, εμφανιζόμουνα σε μουσικές σκηνές και, κάποια στιγμή, ένιωσα έτοιμος να ολοκληρώσω τα δικά μου τραγούδια. Τα τραγούδια αυτά αποτέλεσαν το υλικό του πρώτου δίσκου, «Με του τρελού τα σύνεργα», που είχα τη χαρά και την τιμή να ενορχηστρώσει ο Γιώργος Ανδρέου. Ο δίσκος αυτός κυκλοφορεί από τη MINOS EMI. Προϋπήρχε, όμως, και κάποιο υλικό το οποίο ήθελα να το επιμεληθούμε παρέα με τον Θύμιο Παπαδόπουλο, έναν άνθρωπο και καλλιτέχνη που εκτιμώ βαθιά. Τα τραγούδια αυτά έχουν πιο έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα. Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο δεύτερο προσωπικό μου δίσκο, «Της χαραυγής το αχ», που ολοκληρωμένος θα κυκλοφορήσει τέλη Ιανουαρίου. Προς το παρόν, ακούτε τον προάγγελό του, «Μπερδέματα», που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.
Σαφώς, υπάρχουν επιρροές που καθορίζουν, ως ένα σημείο, αυτά που δημιουργώ. Μπορεί να είναι άνθρωποι, μέρη, συνθήκες, βιώματα, μα πάνω από όλα είναι άλλα τραγούδια. Στην πορεία ενός δημιουργού υπάρχει η περίοδος της μίμησης. Κάποια στιγμή, μετά από έντονη δουλειά και εσωστρέφεια, φεύγει αυτό και έρχεται η προσωπική έμπνευση που βγάζει το στίγμα του δημιουργού. Θετικές ή αρνητικές οι επιρροές θεωρώ ότι είναι ίσως, το ίδιο σημαντικές. Έχω ακούσει “μέτρια” και “κακή” μουσική και έτσι κατάλαβα τι με ενοχλεί, τι δεν θέλω να κάνω και πώς να το αποφύγω. Κέρδος δεν είναι και αυτό;

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Δεν συμφωνώ με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι καλλιτέχνες από αυτά τα show. Καλλιεργούν τον ανταγωνισμό και θα τολμούσα να πω και έντονη αντιπαλότητα. Δημιουργείται μία πλασματική και εφήμερη εικόνα γύρω από το όνομα του κάθε συμμετέχοντα χωρίς να αναδεικνύεται η προσωπικότητα και το μουσικό στίγμα του καλλιτέχνη. Το θέμα είναι τι γίνεται μόλις σβήσουν τα φώτα… Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπουχτίσει από τηλεοπτικά show, έχει αρχίσει και μοιάζει η τηλεόραση με εργοστάσιο μαζικής παραγωγής τραγουδιστών. Προφανώς, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις και μπορώ να κατανοήσω την ανάγκη κάποιου να θέλει να λάβει μέρος. Σίγουρα όμως δεν είναι ο δικός μου ο δρόμος.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Επειδή μιλάμε για …όνειρα, θα έλεγα μια συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα ή τη Δήμητρα Γαλάνη!

Σας τρομάζει η επιτυχία ή η αποτυχία; Η επιτυχία και η αποτυχία παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πορεία ενός καλλιτέχνη. Προσπαθώ στην κάθε περίπτωση να βρίσκω τα θετικά και να μη με τρομάζει. Ωστόσο, δεν το καταφέρνω πάντα. Η επιτυχία μπορεί να σε κάνει να επαναπαυτείς ή να σε αποσυντονίσει πλήρως. Η αποτυχία μπορεί να σε καταρρακώσει και να μην έχεις κουράγιο να γράψεις για καιρό. Η δική μου άμυνα είναι η σκληρή δουλειά, η έμφυτη αισιοδοξία και, φυσικά, η βαθιά αγάπη μου για την τέχνη. Αυτά δεν μου αφήνουν και πολλά περιθώρια παραίτησης ή αμφισβήτησης, τουλάχιστον για μεγάλο διάστημα. Όσον αφορά την αποτυχία πιο συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει πάντα η φράση: «Θα περάσει και αυτό». Πολλές φορές που περνάω άσχημες μέρες ή νύχτες, το άλλο πρωί ξυπνάω και λέω: «Τι ωραία, το έζησα και αυτό…» Δε θέλω να τρομάζω, θεωρώ ότι και η επιτυχία και η αποτυχία δημιουργούν συναισθήματα μέσα μου που, εντέλει, μπορούν να με κάνουν πιο παραγωγικό και ουσιαστικό.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόσφατο single σας «Μπερδέματα» που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group. Το ρεφρέν από τα «Μπερδέματα» γράφτηκε πριν από τρία χρόνια περίπου. Έκτοτε, δεν ασχολήθηκα ξανά για καιρό. Το κάνω συχνά αυτό για να δω κατά πόσο οι εμπνεύσεις αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου, αποτελεί δηλαδή σημάδι, πολλές φορές, για μένα. “Επέστρεψα”, λοιπόν, και ολοκλήρωσα το τραγούδι και αμέσως το φαντάστηκα ενορχηστρωμένο. Όταν μπήκαμε στούντιο, αμέσως ταυτιστήκαμε με το Θύμιο τον Παπαδόπουλο, όσον αφορά τη δομή και τα όργανα που θα χρησιμοποιούσαμε. Η χαρά μου, κατά τη διάρκεια της ηχογράφησής του, ήταν πολύ μεγάλη. Ανακουφίστηκα! Το τραγούδι κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group και είμαι πολύ ευγνώμων, που η εταιρεία αγκάλιασε έτσι και εμένα και το έργο μου. Νιώθω ότι έχω μια οικογένεια δίπλα μου που με στηρίζει, κάτι το οποίο, στις μέρες μας, δεν είναι πια και τόσο αυτονόητο.

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με την Πολυξένη Καράκογλου; Το μουσικό αυτό “πάντρεμα” το χρωστάμε στον Θύμιο τον Παπαδόπουλο. Ήθελα γυναικεία φωνητικά γενικά στον δίσκο και, αμέσως, ο Θύμιος μού πρότεινε την Πολυξένη. Ήρθε το αηδόνι μας στο στούντιο και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με την ικανότητά της να προσαρμόζεται σε κάθε τραγούδι. Στο μυαλό μου ήταν ως πιο δωρική τραγουδίστρια, ωστόσο, είχε κάτι όμορφα “σπασίματα” στη φωνή που με συγκίνησαν. Έτσι προέκυψε και η συμμετοχή της στα «Μπερδέματα». Είμαι πολύ χαρούμενος που βρεθήκαμε και εύχομαι να υπάρχει και συνέχεια!

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Παραστάσεις δεν μπορούν να γίνουν αυτή την περίοδο. Θέλω να πιστεύω ότι από καλοκαίρι και μετά θα ανταμωθούμε πάλι με το κοινό, με τα χαμόγελα και τις αντιδράσεις στο άκουσμα ενός καινούριου τραγουδιού. Θα ήθελα την άνοιξη να κάνω κάποιο ή και κάποια video clips των τραγουδιών μου. Βέβαια, δεν έχω σταματήσει να γράφω. Ετοιμάζω ήδη νέα τραγούδια αλλά χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη, τα αφήνω να ζυμωθούν μέσα μου.

Βιογραφικό. Ο Θανάσης Σκαργιώτης κατάγεται από τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη και διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια Φυσικής και τα τελευταία δέκα χρόνια παραδίδει μαθήματα Φυσικής και Μαθηματικών. Από τα δεκατέσσερά του ασχολείται με την κιθάρα και το τραγούδι. Σπούδασε θεωρητικά (κλασική και jazz αρμονία) και πιάνο για τρία χρόνια. Σπούδασε φωνητική με τον Κώστα Θωμαΐδη. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και τραγουδοποιΐας με δασκάλους τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Γιώργο Ανδρέου. Παρακολουθεί μαθήματα κιθάρας με τον Μιχάλη Κονταξάκη, καθώς και μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού με τη Μάρθα Μαυροειδή. Πραγματοποιεί παραστάσεις σε μουσικές σκηνές εντός και εκτός Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Με του τρελού τα σύνεργα», με εφτά δικές του συνθέσεις σε στίχους δικούς του αλλά και της Νάντιας Δουλαβέρα, της Ησαΐα Παπαδοπούλου και του πατέρα του Μάνθου Σκαργιώτη στο ομώνυμο. Σημαντική ήταν η συνεισφορά στην ενορχήστρωση και την καλλιτεχνική επιμέλεια του album από τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου. Μια σχέση πολύχρονη που τον βοήθησε να πραγματοποιήσει το όνειρο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όλη αυτή η πολύχρονη δημιουργική διαδρομή καταγράφεται σε μια σειρά από τραγούδια που αντλούν την ανάσα τους από την παράδοση αλλά και τον σύγχρονο ηλεκτρικό ήχο που είναι έντονα παρόντας σε κάθε ένα απ’ αυτά.
Τα ηπειρώτικα κλαρίνα, οι ζουρνάδες και οι τσαμπούνες ηχούν μέσα μου και οι μνήμες που έχω από αυτούς τους τόπους δένουν το χθες με το σήμερα. Όταν η αυθεντικότητα του δημοτικού τραγουδιού μπολιαστεί με σύγχρονα στοιχεία που αφορούν την καθημερινότητά μας, έρχεται μέσα μου βαθιά ισορροπία και γαλήνη.
Τραγούδια όπως τα Μην Ξεγελαστείς, Με του τρελού τα σύνεργα και Σειρήνες, δίνουν μια σαφή εικόνα για το ύφος του Θανάση Σκαργιώτη. Αυτή την περίοδο ολοκλήρωσε τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Της χαραυγής το αχ», με την επιμέλεια του Θύμιου Παπαδόπουλου. Από τον δίσκο αυτόν έχει ήδη ακουστεί το τραγούδι με τίτλο «Πουλιά της λήθης» σε στίχους Μάνθου Σκαργιώτη και μουσική δική του.
Ο δίσκος «Με του τρελού τα σύνεργα» κυκλοφορεί από τη MINOS EMI.
Ο νέος δίσκος «Της χαραυγής το αχ» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music.