Θάνος Φυσέκης: “Η επιτυχία σε κάνει δυνατό ενώ η αποτυχία σε κάνει καλύτερο”

“…Αυτό που θα ήθελα να πραγματοποιήσω και μάλιστα ήδη το έχω ξεκινήσει είναι ένα κέντρο σπουδής σαξοφώνου σε νομό της κεντρικής Ελλάδας ώστε να μπορούν να μοιράζουν την απόσταση όλοι οι μουσικοί του Σαξοφώνου…”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Ήταν σχεδόν στα τέσσερα μου ο ήχος του Ακορντεόν και της φυσαρμόνικας που έπαιζα εκπληκτικά αν & αυτοδίδακτος ο Πατέρα μου, αλλά και της πράσινης μελώδικας που μου έκανε ο ίδιος δώρο τότε γύρω στα πέντε μου.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι πολύ δύσκολη αυτή η ερώτηση δίοτι είναι αρκετοί οι μουσικοί που θα ήθελα να βρεθώ μαζί τους πάνω στην σκηνή Έλληνες και Ξένοι. Όμως οι πιανίστες Γιώργος Κουντραφούρης, Δημήτρης Τουφεξής με τους οποίους είχα μια πολύ μικρή συνεργασία στο παρελθόν καθώς και ο «προσωπικός μου πιανίστας και φίλος» Παναγιώτης Γιαννακάκης είναι οι μουσικοί που θα ήθελα να είμαι μαζί τους μέρα & νύχτα πάνω στη σκήνη και να εισπράτω μουσική ενέργεια.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η αρχή έγινε στα 8 με κουαρτίνο στα 10 όμως ήρθε ο έρωτας ( το Σαξόφωνο). Πράγματι το Σαξόφωνο ήταν ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής μου και ακόμα συνεχίζει αλλά πιο δυνατά από τότε διότι από μεγάλος έρωτας έγινε μεγάλη αγάπη.
Μετά απ αυτό ξεκίνησε ένας πολυ σκληρός, ένας αδυσώπητος αγώνας αλλά παράλληλα και πολύ γλυκός. Το αποτέλεσμα ήταν με την βοήθεια του Θεού μου, του Θεού της Ελλάδας να μιλώ και να συνεργάζομαι με τους μεγαλύτερους σολίστες του κόσμου σε διάφορα φεστιβάλ που διοργανώνω ο ίδιος είτε άλλοι Σαξοφωνίστες ή φορείς και φίλοι του οργάνου.
Ο Θεόδωρος Κερκέζος ήταν μια μεγάλη επιρροή διότι μου δίδαξε την έρευνα και τα μυστικά του Σαξοφώνου ο Jean-Marie Londeix μου δίδαξε το πως σκέφτεται ένας Δάσκαλος με σοφία και οι μαθητές μου με δίδαξαν πως να υπηρετώ την μουσική.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Όχι βέβαια. Η επιτυχία σε κάνει δυνατό ενώ η αποτυχία σε κάνει καλύτερο.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Μια επιχείρηση με χαμηλό κόστος παραγωγής των τηλεοπτικών μέσων, που μοιράζει φρούδες ελπίδες.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Στην Ελλάδα στην Κλασική – Λόγια μουσική δεν υπάρχει τέτοιου είδους βοήθεια επειδή είναι πολύ μικρή αγορά και δεν έχει πολλούς συναυλιακούς χώρους. Αλλά και για το λόγο του ότι υπάρχουν πολλά δωρεάν θεάματα από χομπίστες δεν υπάρχει ούτε και στα άλλα είδη (Λαικά -παραδοσιακά κλπ) περιορίζονται κάποιοι μάνατζερς στους Λαικούς τραγουσιστές μόνο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτό που θα ήθελα να πραγματοποιήσω και μάλιστα ήδη το έχω ξεκινήσει είναι ένα κέντρο σπουδής σαξοφώνου σε νομό της κεντρικής Ελλάδας ώστε να μπορούν να μοιράζουν την απόσταση όλοι οι μουσικοί του Σαξοφώνου, και μέσα απ αυτό (στο οποίο θα συμμετέχουν και ξένοι καθηγητές) θα παρακολουθούμε και θα ενημερωνόμαστε για τα στύλ και τις νέες τάσεις του παγκόσμιου Σαξοφώνου όλοι οι Ελληνες Σαξοφωνίστες καθηγητές και μαθητές.

Βιογραφικό του Θάνου Φυσέκη
Μέλος “κριτικών επιτροπών” για το Σαξόφωνο, Επίτιμο μέλος του “European Centre for Saxophone Study” της Γαλλίας ως προσωπικότητα του Σαξοφώνου στη Ελλάδα, συνεργάτης του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας σαξοφώνου Jean-Marie Londeix καθώς και ιδρυτικό μέλος & Γραμματέας του ¨Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Σαξοφώνου Ελλάδος¨.


O Θάνος Φυσέκης σπούδασε Σαξόφωνο στο Ωδείο Αθηνών και πήρε δίπλωμα από την τάξη του Θεόδωρου Κερκέζου καθώς και μαθήματα (masterclasses)από τους Jean marie Londeix, Claude Delangle κ.α. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ, αλλά και με σύνολα δωματίου και συμφωνικές ορχήστρες σε αίθουσες όπως: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ρωμαική Αγορά, αίθουσα Γκαίτε κ.α. Έχει διδάξει από το 2000 μέχρι και σήμερα στα Δημοτικά Ωδεία Βόλου, Λαμίας, Λάρισας, Τρικάλων, στο ωδείο Φ.Νάκας στη Θες/νικη, στα Μουσικά Σχολεία Βόλου – Λαμίας.
Έχει παραδώσει μαθήματα ( masterclass) σε διεθνή φεστιβάλ αλλά και σε διάφορα μουσικά ιδρύματα της Χώρας.
Μαθητές του συμμετείχαν & διακρίθηκαν με Βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς όπως επίσης πήραν και υποτροφίες για πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Διοργάνωσε το 2007 την Διεθνή Συνάντηση Σαξοφώνου στη Λαμία, το 2012 την Πανελλήνια και Παγκύπρια Συνάντηση Σαξοφώνου στο Βόλο και στο Πήλιο, καθώς και το Internatinal Saxophone Festival που διεξάγεται στη Λάρισα κάθε χρόνο από το 2015. Υπήρξε συνεργάτης της Μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας Σαξοφώνων Η. Selmer καθώς και της Travor James μέχρι σήμερα.