Η UNESCO θύμωσε και διέγραψε το Λίβερπουλ

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Το Liverpool εκτός από πατρίδα των Beatles, εκτός από σημαντικό λιμάνι και εκτός από το ότι έχει δύο κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες στο Αγγλικό πρωτάθλημα (Liverpool FC και Everton FC), είναι και μια ιστορική πόλη – ανοικτό μουσείο- μιας και έχει απίστευτα κτίρια Βικτωριανής εποχής. Πανέμορφα. Τόσο, που η UNESCO την είχε βάλει ολόκληρη την πόλη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δυστυχώς όμως, αναγκάστηκε να την αφαιρέσει από τη λίστα των τόπων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μιας και γίνεται ασυλλόγιστη ανοικοδόμηση της πόλης με πολύ μοντέρνα κτίρια, που την έκαναν να χάσει τον ιστορικό της χαρακτήρα.

Το σκεπτικό είναι, ότι αν θέλεις να φτιάξεις νέα κτίρια σε μοντέρνα αρχιτεκτονική, κάνε τα περιφερειακά της πόλης. Μην τα ανακατεύεις. Εμένα προσωπικά δεν με χαλάνε τα αρχιτεκτονικά παντρέματα, αλλά στην UNESCO έχουν άλλο σκεπτικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, η ανέγερση νέων μοντέρνων κτιρίων κατέστρεψε την αρχιτεκτονική αξία των βικτωριανών κτιρίων, για τα οποία το Liverpool κέρδισε, αρχικά, τον τίτλο.

Όλη η ιστορία της πόλης

Το Λίβερπουλ (Liverpool) είναι πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου και μεγάλο εμπορικό λιμάνι. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Αγγλία. Ιδρύθηκε ύστερα από απόφαση του βασιλιά Ιωάννη, το 1207, αλλά μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα ο πληθυσμός του δεν ξεπερνούσε τους 500 κατοίκους. Απέκτησε τον τίτλο της πόλης (City of Liverpool) το 1880. Σήμερα ο πληθυσμός του δήμου είναι κοντά στις 500.000 κάτοικοι, ενώ η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει 2.500.000 κατοίκους.

Το Liverpool βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Mersey. Το λιμάνι του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της βιομηχανικής επανάστασης στην Βόρειο Δυτική Αγγλία, όπως επίσης αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος σιδηρόδρομος στον κόσμο, κατασκευάστηκε στην γραμμή Λίβερπουλ – Μάνστεστερ το 1830.

Το Liverpool θεωρείται η ποδοσφαιρική πρωτεύουσα της Αγγλίας, μια και οι 2 ομάδες που εδρεύουν στην πόλη έχουν αθροιστικά τους περισσότερους τίτλους πρωταθλήματος στη χώρα. Γνωστά επίσης είναι…

Η συνέχεια εδώ: