Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Πάνου Ζήζου, «Κυκλική σταθερότητα»

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στις 19:00.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή  24 Μαρτίου 2022.

Ο Panos Zizos /ZIZ γεννήθηκε και  μεγάλωσε στην πόλη της Καστοριάς όπου πριν ακόμη από το 2000 άρχισε την ενασχόληση του με την τέχνη του graffiti.  Οι σπουδές του ξεκινήσαν στο ΤΕΙ Ιωάννινων όπου και αποφοίτησε το 2009. Το 2021 σπούδασε “Αrt Therapy” του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ το προηγούμενο διάστημα ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό του στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας.

Η ενασχόληση του με το graffiti ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και με διαλλείματα κάποιων ετών συνεχίζει και υπάρχει στην ζωή του. Ξεκινώντας από παραδοσιακές μορφές του graffiti και μέσα από έντονη και συνεχή δράση πλέον τα τελευταία χρόνια στα έργα του υπερισχύουν ρεαλιστικά πορτρέτα σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις, συνήθως γυναίκειου φύλλου που πλαισιώνονται από έγχρωμα στοιχεία. Ενώ συμμετέχει ανελλιπώς στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γκράφιτι που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην χωρά μας όπως το Outtacity fest στα Μουδανιά Χαλκιδικής, στο Vyronas street art festival στην Αθηνά ενώ φέτος ήταν προσκεκλημένος και στο Stray art festival στην Σύρο.

Από το 2017 που εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης έχει προσπαθήσει να συνδυάσει την εργασιακή του ιδιότητα με το χόμπι του έχοντας δημιουργήσει μια σειρά από δράσεις με τίτλο ¨graffiti inclusion¨. Πρόκειται για έργα που δημιουργεί στα περισσότερα από τα σχολεία που έχει εργαστεί και αφορούν τοιχογραφίες που προάγουν την συμπερίληψη, την διαπολιτισμικότητα και την ισότητα στην εκπαίδευση.

Πλέον ως muralist/painter προσπαθεί να μεταφέρει το ύφος και το στυλ του σε μικρότερες επιφάνειες διατηρώντας στοιχεία από τις τοιχογραφίες του. Η μετάβαση λοιπόν από τον τοίχο στον καμβά ήταν αναπόφευκτη και έτσι από το 2021 ξεκίνησε την δραστηριότητα του και στο κομμάτι αυτό. Πρόκειται για ρεαλιστικά ασπρόμαυρα πορτρέτα κυρίως, με μια πιο αφαιρετική διάσταση αλλά και έντονη καθετότητα και παραλληλότητα ως προς την έκταση τους. Τον περασμένο Μάιο συμμετείχε στην ομαδική έκθεση Χρωστήρας που διεξήχθη στην Myro gallery, τον Σεπτέμβρη έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο ΄Κυκλική Σταθερότητα΄ στο αρχοντικό Μπασάρα στην Καστοριά, ενώ τον Μάρτιο η σειρά αυτή με κάποιες νέες προσθήκες θα φιλοξενηθεί στην Myro gallery στην Θεσσαλονίκη.

Κυκλική σταθερότητα.

Η “Κυκλική Σταθερότητα” βασίζεται στην θεωρεία που λέει ότι επαναλαμβανόμενες μεταβαλλόμενες συνθήκες που συμβαίνουν στην ζωή μας δημιουργούν μια σταθερότητα και είναι ένας ωραίος τρόπος να τις αντιμετωπίζουμε και να τις αποδεχόμαστε. Η θεωρία αυτή συνδέεται άμεσα με την προσωπική μου ζωή μιας και κυρίως λόγω επαγγελματικών και καλλιτεχνικών μου υποχρεώσεων οι μεταβολές και οι μετακινήσεις ήταν αναπόφευκτες και συχνές.

Όλη αυτή η οπτική αντικατοπτρίζεται σε αρκετά από τα έργα μου κυρίως τα νεότερα μέσα από έγχρωμες σφαίρες πλαισιώνοντας τα ασπρόμαυρα πορτρέτα μου. Σχεδόν σε όλα τα έργα μου επικρατούν γυναικείες μορφές σε ασπρόμαυρους τόνους με κύριο χαρακτηριστικό την αφαιρετική τους διάσταση, την έντονη καθετότητα και παραλληλότητα και υλοποιημένα ως προς το ήμισυ, κάνοντας ξεκάθαρη μια σταθερή τάση των περισσοτέρων ανθρώπων να κυριεύονται από την αίσθηση του ανικανοποίητου και μιας μόνιμης αναζήτησης για κάτι που μας λείπει.

Ένας συνδυασμός λοιπόν  μιας εσωτερικής ανάγκης για σταθερότητα αλλά και ικανοποίησης του ανικανοποίητου εξωτερικεύονται μέσα από τα έργα μου και ανοίγουν δρόμους για νέες εσωτερικές αναζητήσεις ή δημιουργία νέων ανικανοποίητων προσδοκιών.


Παράλληλα με την ατομική έκθεση του Πάνου Ζήζου στο Project Room φιλοξενούνται άλλες δύο ατομικές εκθέσεις, της Αλεξάνδρας Καδινοπούλου στην κεντρική αίθουσα (Main Hall) και της Μαρίας Καρίνα στο Show Room.

www.myro.gr
Facebook | Instagram | YouTube 

Ποιοι είμαστε

Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνες για τη διαχείριση της είναι η Μαριάνα Ρωσσιάδου και Νικολέτα Λαζαρίδου.

Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Ο χώρος δεν δεσμεύει καλλιτέχνες, παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία την δουλειά όσων την εμπιστεύτηκαν, επιτυγχάνοντας την ενεργή προώθηση της σε συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη, ενώ δεν διστάζει να φιλοξενεί επιλεγμένες αναδρομικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων Ελλήνων δημιουργών, ή/και συλλογές. Η Myró Gallery επικεντρώνεται σε νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects, φιλοξενεί εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται με τις εικαστικές μορφές τέχνης και αναπτύσει συνέργιες με άλλες πρωτοβουλίες & άλλους τομείς του Myró Group of Culture για την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών της. Είναι η μοναδική γκαλερί στην Ελλάδα που προβάλλει συστηματικά την σύγχρονη γλυπτική σε μάρμαρο, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη.

Ωράριο λειτουργίας

Τρίτη – Τετάρτη 12:00 – 18:00

Πέμπτη – Παρασκευή 15:00 – 21:00

Σάββατο 10:00 – 14:00

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr