Η Πανωραία Τσιλίκα συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «Γυναικών Υπέρθεσις»

“Η Τέχνη είναι απελευθέρωση, έκφραση, αγάπη, ζωή. Δε σε περιορίζει, σου δίνει το χώρο να εξελίξεις την προσωπικότητά σου δίχως μη και πρέπει που κόβουν τα φτερά μας τις περισσότερες φορές. Εχει τη δύναμη να απελευθερώσει τους ανθρώπους αποσυμπιέζοντάς τους απο αρνητικά συναισθήματα.”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την τέχνη και τι σας ενέπνευσε στη θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Μία ανεξήγητη και έμφυτη ανάγκη με οδήγησε να ασχοληθώ με τις τέχνες. Θυμάμαι ότι με γοήτευε να παρατηρώ τον πατέρα μου να ζωγραφίζει τα πουλιά με μια μονοκοντυλιά όταν ακόμη δεν πήγαινα σχολείο ή με μονοκοντυλιά να υπογράφει τις επιστολές του. Αργότερα στο σχολείο η δασκάλα μου με κατέπλητε κάθε φορά που έφτιαχνε τα σκηνικά για τις σχολικές μας παραστάσεις. Αυτές οι εικόνες μου δημιούργησαν μια εσωτερική επιθυμία να θέλω και να προσπαθώ να εκφράζομαι και εγώ με τέτοιο τρόπο μέσω της τέχνης απο τότε μέχρι σήμερα. Στη συγκεκριμένη έκθεση με ενέπνευσε το θέμα και με δυσκόλεψε θα έλεγα λόγω του οτι με κατέκλυσαν πολλές ιδέες και δυσκολεύτηκα να περιοριστώ και να θέσω όρια στην φαντασία μου.

Ποιά θεωρείτε ότι είναι η συνεισφορά της τέχνης στον Πολιτισμό; Αποδεδειγμένα, η συμβολή των τεχνών είναι σημαντική στον πολιτισμό. Μνημεία αλλά και φορητά έργα τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς εκτός οτι μας τέρπουν, μας συνδέουν με τους προγόνους μας, αποκαλύπτοντας τις συνηθειές τους στην καθημερινή ζωή, αλλά και τα πρόσωπά τους. Είναι ίχνη που οι τέχνες κατόρθωσαν να παγώσουν τον χρόνο. Η ανθρωπότητα μαθαίνει την ιστορία της και βλέπει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν τα προβλήματα και ζούσαν τις χαρές τις ζωής τους τα ήθη και τα έθιμά τους. Η σύγχρονη τέχνη επηρεάζει τους ανθρώπους επιδρώντας στον ψυχισμό τους όντας γεμάτη συμβολισμούς από ασυνείδητες δηλώσεις για την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, η τέχνη συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχοσωματικής υγείας, στην ενδυνάμωση των γνωστικών και συναισθηματικών λειτουργιών και την αντιμετώπιση ενδοψυχικών συγκρούσεων.

Πως επηρεάζει η ενασχόληση με την τέχνη την καθημερινή σας ζωή; Η χρήση της τέχνης είναι ένας μοχλός έκφρασης, ανάπτυξης, επικοινωνίας και δημιουργικότητας. Υπάρχει ένας υπαρκτός αλλά μη ορατός κόσμος που μου ζητά να τον αποκαλύψω να δώσω σχήμα σε άυλες σκέψεις και συναισθήματα. Είναι μια ανάγκη που δίνει νόημα στην καθημερινότητά μου.

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει την δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Η Τέχνη είναι απελευθέρωση, έκφραση, αγάπη, ζωή. Δε σε περιορίζει, σου δίνει το χώρο να εξελίξεις την προσωπικότητά σου δίχως μη και πρέπει που κόβουν τα φτερά μας τις περισσότερες φορές. Εχει τη δύναμη να απελευθερώσει τους ανθρώπους αποσυμπιέζοντάς τους απο αρνητικά συναισθήματα. Η ύμνηση της ομορφιάς, η ανάδειξη ανθρώπινων στιγμών και καταστάσεων, είναι ένα φάρμακο για την ψυχή του ανθρώπου. Άνθρωποι υγιείς και ελεύθεροι κάνουν τα πάντα για να διορθώσουν αλλά και να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα.

Ποιό ή ποιά καλλιτεχνικά κινήματα σας έχουν επηρεάσει περισσότερο στην καλλιτεχνική σας πορεία; Θαυμάζω κάθε μορφής τέχνη ακόμα κι άν διαφωνώ. Στην δικιά μου διαδρομή νομίζω ότι έχω επηρεαστεί απο τα κινήματα Bauhaus και τον Γιοχάνες βαν Ιττεν Abstract όσον αφορά τη ζωγραφική και στην αγιογραφία από τον Πανσέληνο και τον Θεοφάνη τον Έλληνα.