“KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.
«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»
Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση κάνει έναρξη στις 5 Μαρτίου 2022. Σήμερα στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα και η προσωπικότητα των εικαστικων δημιουργών ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑΣ ΛΙΓΝΟΥ.
Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ
ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ: Η ζωγράφος Μαρία Γιαμουρίδου μέσα από τα έργα της εξερευνά την σχέση μνήμης ιστορίας και φέρνει ξανά στο φως εικόνες δημοσιευμένες σε περιοδικά και εφημερίδες ακόμη και στο διαδίκτυο. Ξεχασμένες όντας με το πέρασμα του χρόνου, με την ζωγραφική τους απεικόνιση ως έργα τέχνης αποκτούν οντότητα στο σήμερα, διαχρονικότητα και μία διαφορετική αναφορά στην ιστορία που κουβαλάει κάθε εικόνα μέσα από την δική της εικαστική ματιά.
Η ενασχόληση με την ζωγραφική μπήκε αργά στη ζωή της και εντελώς τυχαία.
Ζωγραφίζει με πάθος τα θέματα που επιλέγει… τοπία, φύση, αλλά κυρίως πρόσωπα.
Ασχολείται εντατικά τα τελευταία 7 χρόνια κυρίως με την ελαιογραφία και τώρα τελευταία με μολύβια και παστέλ.
Συμμετέχει στην ομαδική διαδικτυακή έκθεση με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πώ όλα στον Θεό!” με 2 έργα Ζωγραφικής με μολύβι εμπνευσμένες από φωτογραφίες του Διαδικτύου.
Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός
4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ
Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που μπορούσαν να ζωγραφίσουν, αλλά δεν έτυχε να ασχοληθώ. Όταν ήρθα σε επαφή με όλη αυτή τη μαγεία δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς. Χάνομαι μέσα στο χρώμα βρίσκομαι αλλού και για εμένα είναι η ψυχοθεραπεία μου ταξίδι του νου θα έλεγα!
Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Νομίζω ότι για να ζωγραφίσει κάποιος δεν φτάνει μόνο το ταλέντο θέλει πολύ δουλειά, και πάντα βελτιώνεται κάποιος μέσα από τη δουλειά του.
Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Πιστεύω πως σίγουρα τα έργα μεταφέρουν συναισθήματα και μηνύματα. Δεν είναι άψυχα έχουν τη δική τους ψυχή.
Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Νομίζω ότι στη χωρα μας ή τέχνη δεν αναγνωρίζεται στο βαθμό που θα έπρεπε. Μέσα από κάθε είδους τέχνη μόνο θετικά μπορεί κανείς να πάρει. Ελπίζω στο καλύτερο και είμαι αισιόδοξη ότι θα καταλάβει ο κόσμος πόσο έχει να κερδίσει μέσα από τη δημιουργία πόση χαρά και θετική ενέργεια.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Λέγομαι Γιαμουριδου Μαρία, κόρη του Κρίτωνα και της ελπίδας Πλακιδη είμαι παντρεμένη με τον Χαράλαμπο Γιαμουριδη, και έχω 2 παιδιά. Γεννήθηκα στα Δωμάτια Καβάλας, δεν έχω κάνει σπουδές στη ζωγραφική, παρακολούθησα για μερικούς μήνες μαθήματα δίπλα στη ζωγράφο Λία Καραμανλή και μετά το προσπάθησα μόνη μου. Η ζωγραφική μπήκε στη ζωή μου και με συνεπήρε. Μου αρέσει ιδιαίτερα να ζωγραφίζω πορτραίτα.
Ασχολούμαι εντατικά τα τελευταία 7 χρόνια κυρίως με την ελαιογραφία και τώρα τελευταία με μολύβια και παστέλ.