Η Κιούση Σοφία στην ομαδική έκθεση Novarte Project

Το Novarte project αποτελεί μια ομαδική έκθεση ανερχόμενων εικαστικών, προπτυχιακών φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδος και λοιπών ιδρυμάτων.

Οι συμμετέχοντες έρχονται να παρουσιάσουν ένα δείγμα της προσωπικής τους δουλειάς στο κοινό και να προβληματίσουν με τον καλλιτεχνικό τους «λόγο». Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει νέους καλλιτέχνες και να προβάλει μέσα από την φρέσκια ματιά τους, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που αφορούν το σύγχρονο άνθρωπο την εποχή που ζούμε.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 12 Οκτωβρίου, 7:30 μμ. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Μαριάνα Ρωσσιάδου

Κιούση Σοφία

Ονομάζομαι Κιούση Σοφία, είμαι είκοσι-ενός ετών και προέρχομαι από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είμαι φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, στο 3ο εργαστήριο ζωγραφικής. Όταν ήρθε η ώρα να ασχοληθώ με την προσωπική μου δουλειά ήθελα να αποδώσω εικόνες που να είναι επηρεασμένες από την καθημερινότητα του ανθρώπου, κατά κύριο λόγο σε αστικό τοπίο αλλά και ο συναισθηματικός κόσμος του ατόμου. Αξιοποιώντας διάφορες τεχνικές όπως ζωγραφική, χαρακτική ή ακόμα και γλυπτικού χαρακτήρα έργα, με μία έντονη χρωματική παλέτα, στόχος είναι η δημιουργία εικόνων που να ξυπνούν ποικίλα συναισθήματα στο θεατή αλλά και να τον προκαλέσει να τοποθετήσει τον εαυτό του απέναντι στο έργο που ξετυλίγεται μπροστά του με ένα αίσθημα αυτοκριτικής. Στη ζωγραφική επιλέγω να αξιοποιώ τη μικτή τεχνική με μέσα όπως τους μαρκαδόρους, μελάνια, ξυλομπογιές κλπ. Στην πορεία που έχω διανύσει ως τώρα στη σχολή έχω λάβει μέρος σε εικαστικές ομαδικές εκθέσεις, με τις ευκαιρίες που μου προσέφεραν οι καθηγητές μου ή και μόνη. Στη συνέχεια των σπουδών μου με ενδιαφέρει η ενασχόληση και με το θεωρητικό κομμάτι της τέχνης.

Λίγα λόγια για τα έργα: Στις δύσκολες ημέρες της καραντίνας οι άνθρωποι αποξενωθήκαν και απομονώθηκαν. Ξυπνούσαμε, σηκωνόμασταν, περπατούσαμε, ξαπλώναμε και ξανά κοιμόμασταν. Και το ίδιο γινόταν ξανά και ξανά, ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Ξαπλώναμε στο κρεβάτι μας με ελπίδα και όνειρα όμορφα για την ημέρα που όλο αυτό θα λάμβανε τέλος και θα αντικρίζαμε τους αγαπημένους μας μετά από τόσο καιρό. Το μαξιλάρι μας ήταν η ελαφριά συντροφιά μας και από κάτι απαλό και όμορφο είχε μετατραπεί σε κάτι βαρύ λόγω των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Βαρύ σαν βράχος και όμως τόσο μαλακό. Η απελπισία το είχε βαρύνει.

Με εφιάλτες και απαισιόδοξες σκέψεις γέμιζε την ψυχή των ανθρώπων γιατί η μέρα της ελευθερίας αντί να πλησιάζει, κάθε βδομάδα ήταν κρίσιμη και η ελευθερία πιο μακριά. Οι ώρες περνούσαν από μπροστά σαν να ζούσαμε τη χθεσινή ημέρα και κάθε πρωί σκεφτόμασταν ότι θα κάνουμε τα ίδια με χθες. Το βάρος του μαξιλαριού και της ψυχής ήταν η μόνη αλλαγή. Εκτός από αυτές τις λίγες ώρες το βράδυ, να τα ξεχνούσαμε όλα είτε θέλαμε είτε όχι.»

Myró Gallery: Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011. 
Ξεκίνησε την λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2011 ως χώρος σύγχρονης τέχνης του Myró Antiques House. Ο ίδιος χώρος επί πολλά χρόνια στέγασε μία από τις αντικερί της οικογένειας στο κέντρο της πόλης. Κατά τον πρώτον χρόνο της λειτουργίας της, τη Myró Gallery διαχειριζόταν συμβουλευτική επιτροπή καλλιτεχνών σε συνεργασία με τον ιδρυτή της. Μέλη της, μεταξύ άλλων, ο ζωγράφος Παναγιώτης Μπερεδήμας, ο ζωγράφος Λάζαρος Πάντος, η ηθοποιός Αμίρα Φράνη, ο καθηγητής Πολυμέσων της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Θανάσης Πάλλας.

Στρατηγική: Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Ο χώρος δεν δεσμεύει καλλιτέχνες, παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία την δουλειά όσων την εμπιστεύτηκαν, επιτυγχάνοντας την ενεργή προώθηση της σε συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Καθείς μπορεί να υποβάλλει portfolio για συνεργασία, πρόταση για κάποιο project ή να συναντηθεί τόσο με τον διευθυντή όσο και με τον ιδρυτή της γκαλερί προκειμένου να συζητήσεις τις προτάσεις του. Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη, ενώ δεν διστάζει να φιλοξενεί επιλεγμένες αναδρομικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων Ελλήνων δημιουργών, ή/και συλλογές. Η Myró Gallery επικεντρώνεται σε νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects, φιλοξενεί εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται με τις εικαστικές μορφές τέχνης και αναπτύσει συνέργιες με άλλες πρωτοβουλίες & άλλους τομείς του Myró Group of Culture για την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών της. Είναι η μοναδική γκαλερί στην Ελλάδα που προβάλλει συστηματικά την σύγχρονη γλυπτική σε μάρμαρο, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη. Την περίοδο 2011 – 2015 η Myró Gallery έχει δείξει την δουλειά πλέον των 200 καλλιτεχνών, σε περισσότερες από 100 ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, projects, και διοργανώσεις, μέχρι την στιγμή που γράφηκε αυτό το κείμενο.

Προβολή & Marketing: Η Myró Gallery αξιοποιεί μία σειρά από σύγχρονα μέσα επικοινωνίας με το φιλότεχνο και γενικότερο κοινό, τα οποία συχνά δεν εκμεταλεύονται οι χώροι τέχνης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο χώρος να αντιμετωπίζεται από πολλούς ως απευθυνόμενος σε λίγους. Η γκαλερί τυπώνει αφίσες για κάθε έκθεση ή/και project της ξεχωριστά, διατητεί εξατομικευμένη επικοινωνία με μερικές χιλιάδες φίλους και πελάτες  της μέσω email, SMS Marketing, προβάλλεται συστηματικά μέσα από τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, συμμετέχει σε festival, οργανώνει δραστηριότητες εκτός των χώρων της, φιλοξενεί δράσεις, διοργανώνει ξεναγήσεις, έχει παρουσία στα Social Media, κ.α.

Χώροι: Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν τη Myró Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 8, σε ένα υπόγειο μεγαλύτερο από 200 τ.μ.

Τηλέφωνο: 231 0269187
email: gallerymyro@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/myrogallery
Instagram: www.instagram.com/myrogroup
Χορηγός Επικοινωνίας