Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”
Bio: Η Βραβευμένη Ζωγράφος Χαρούλα Καστέλλη γεννήθηκε στο Λομέ της Δυτικής Αφρικής. Φοίτησε σε σχολεία της Αφρικής, Γαλλίας και Αθήνας. Δίδαξε την γαλλική γλώσσα στην Λεόντιο, Νέας Σμύρνης και έλαβε μαθήματα σχεδίου στο εργαστήρι του Σαραφιανού. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στον “Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός” το 1994, 2000 και 2008 κι έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο, Βιέννη, Πάρο, Μύκονο, Πειραιά και Σαντορίνη. Το 2005 έλαβε 1ο βραβείο σε ομαδική έκθεση στον Παρνασσό. Σεπτέμβριο 2019 επίσης 1ο βραβείο από την “Logos University USA” για έργο της „ Gemila“ στην έκθεση του “New York College” με θέμα την Αφρική. Επίσης από :- Galerie Linda Farrell – Les Hommes de la Mediterranee (Paris, 2016) – Έκθεση Αγιογραφίας, Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αθήνα, 2017) – Ringstrasse Gallery – Mosaic of Arts (Vienna, 2018) – UNESCO T.L.E.E „Η Μεσόγειος μέσα από την Τέχνη“ – Λέσχη Αξιωματικών (Αθήνα, 2018), UNESCO T.L.E.E „ Ιστορικές σελίδες και χρώματα Ελλάδας“ Atelier an der Donau in Ybbs NÖ. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.
Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Μ αρέσει να δείχνω τη δουλειά μου και περιμένω να μάθω πώς με αξιοποιούν.
Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Θα ήθελα κι άλλα βραβεία.
Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Νομίζω πως ναι.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Ειναι η μόνη διέξοδος στις δυσκολίες της ζωής
Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Είναι ανάγκη έμφυτη και διαρκής.
Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ
Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.
Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:
Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.
Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.
Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.
Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.
Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]