Η επιτυχημένη παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τζίνας Γ. Θανοπούλου “Τα παιδιά μας, οι καθρέφτες μας!”

Η διακεκριμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος Τζίνα Γ. Θανοπούλου παρουσίασε το νέο της βιβλίο, Τα παιδιά μας, οι καθρέφτες μας!, εκδόσεις Μίνωας, την Τετάρτη 29 Μαρτίου στο Public Café Συντάγματος.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ένα εκλεκτό πάνελ γνωστών και επιτυχημένων γυναικών, οι οποίες μίλησαν για το βιβλίο της Τζίνας Γ. Θανοπούλου, η καθεμία με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, για το βιβλίο μίλησαν: η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Δρ Λίζα Βάρβογλη, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, η Πόπη Καλαϊτζή-Χατζηδάκη, φυσίατρος και Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Μ/Γ Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου, η Ευγενία Μανωλίδου-Γεωργιάδη, υπεύθυνη προγράμματος σπουδών «Ελληνικής Αγωγής» και μουσικός, η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, δικηγόρος, υποψήφια Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Ιδρύτρια Συλλόγου «Μητέρες στο 2000» και η Ρίτα Μωραϊτάκη-Πικρού, Πρόεδρος & Δ.Σ. ΕΚΑΠΤΥ Α.Ε., CEO Εdu4all.

Τη συζήτηση συντόνισε η Έμη Λιβανίου-Ζησιοπούλου, δημοσιογράφος και Head of Special Editions of Huffpost.gr.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του εκδότη των εκδόσεων Μίνωας, Γιάννη Κωνστανταρόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο έπρεπε να υπάρχει στην ελληνική αγορά εδώ και πολλά χρόνια, ενώ υποστήριξε ότι και ο ίδιος ως γονέας, διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, αναθεώρησε πολλές απόψεις και τακτικές του.

Στη συνέχεια, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απηύθυνε χαιρετισμό και δήλωσε ότι διάβασε το βιβλίο με διπλή ιδιότητα∙ αυτή της μητέρας και αυτή της Υπουργού. Παράλληλα, τόνισε ότι το βιβλίο βασίζεται σε έρευνες και επιστημονικά δεδομένα, ενώ καλύπτει όλο το φάσμα των οικογενειακών σχέσεων.

Τον λόγο πήρε, έπειτα, η Δρ Λίζα Βάρβογλη, η οποία υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να ξεφύγουν από τις κλασικές διδαχές, να ακούσουν τα παιδιά τους και να μαθαίνουν από αυτά, καθώς «μέσα από τη δημιουργικότητά τους, ζουν το εδώ και το τώρα».

Η Πόπη Καλαϊτζή-Χατζηδάκη τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων των γονέων να διαβάσουν το συγκεκριμένο βιβλίο και να ανατρέχουν σε αυτό, διότι αποτελεί ένα εγχειρίδιο αυτογνωσίας που έχει στόχο να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους μέσα από τα παιδιά μας.

Στη συνέχεια, η Ευγενία Μανωλίδου-Γεωργιάδη παραδέχτηκε ότι πολλές φορές επιβάλλουμε τις απόψεις μας στα παιδιά με αποτελέσματα να ριζώνουν μέσα τους δικές μας αντιλήψεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς τα παιδιά μας μαθαίνουν από εμάς.

Στη συνέχεια, η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου υπογράμμισε ότι το βιβλίο είναι ένας εξαιρετικός οδηγός για όλους, γονείς και μη, καθώς μπορούμε να αποκομίσουμε συμβουλές αυτοβελτίωσης και να γίνουμε καλύτεροι ακολουθώντας τις. Η Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη ολοκλήρωσε τις ομιλίες, συγχαίροντας τη συγγραφέα για την αρτιότητα του χαρακτήρα της αλλά και για την επιτυχή  μετάδοση των γνώσεών της.

Η συγγραφέας, Τζίνα Γ. Θανοπούλου, ευχαρίστησε με τη σειρά της τον εκδότη, Γιάννη Κωνστανταρόπουλο, και τις εκδόσεις Μίνωας που έκαναν το όνειρό της πραγματικότητα. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, η συγγραφέας μοιράστηκε με το κοινό τις εμπειρίες που αποκόμισε από τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Harvard και την επαφή της με σπουδαίες προσωπικότητες, όπως εκείνες του Daniel Goleman και του Wayne Dyer. Τέλος, κάλεσε τους γονείς να αφουγκραστούν τα παιδιά τους, να ακούσουν τις ανάγκες τους και να τα ωθήσουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, Τα παιδιά μας, οι καθρέφτες μας!, η γνωστή Συμβουλευτική Ψυχολόγος-συγγραφέας, Τζίνα Θανοπούλου, εξηγεί πως αν οι γονείς κατανοήσουμε ότι είμαστε οι καθρέφτες των παιδιών μας, καθώς τα παιδιά μας κάνουν ό,τι κάνουμε και όχι μόνο ό,τι λέμε, τότε θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τόσο τη δική μας συμπεριφορά, όσο και τη ζωή και την ισορροπημένη εξέλιξη των παιδιών μας.

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους τους γονείς, αναλύοντας τα πολύτιμα μαθήματα ζωής αλλά και τις σημαντικές αξίες που μπορούν οι ίδιοι να διδαχτούν από τα παιδιά τους.

Εκδόσεις: Μίνωας, ISBN: 978-618-02-2544-0, Σελίδες: 200, Ημ. έκδοσης: 07/02/2023, Τιμή: 15,50€                                                                                         

Κείμενο οπισθοφύλλου: Τι μπορούμε να μάθουμε από τα παιδιά μας;

Μήπως τα παιδιά μας μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι όσον αφορά την εξέλιξη, την ισορροπία και ευτυχία μας, αν είμαστε ανοιχτοί να τα κατανοήσουμε και να τα αποδεχτούμε όπως είναι;

Η Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων στη ζωή παιδιών, εφήβων, γονέων, ζευγαριών και οικογενειών, αναλύει σε αυτό το βιβλίο τις αξίες της Συναισθηματικής Νοημοσύνης που πρέπει να υιοθετήσουν οι γονείς για να εμπνεύσουν τα παιδιά τους, σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων, ώστε να φέρουν ισορροπία, εξέλιξη και ευτυχία στη ζωή τους.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του βιβλίου έγκειται στο ότι δεν βασίζεται μόνο σε όσα μπορούν να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους, αλλά στο τι μπορούν να διδαχθούν οι γονείς από τα παιδιά τους για τη χαρά και την ουσία της ζωής.

Από τα βασικά μαθήματα στα οποία εστιάζει η ψυχολόγος-συγγραφέας είναι ότι οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι οι καθρέφτες των παιδιών τους, καθώς τα παιδιά «κάνουν ό,τι κάνουν οι γονείς τους και όχι μόνο ό,τι λένε». Με αυτό τον τρόπο οι γονείς μπορούν να προσδιορίσουν ορθότερα τη συμπεριφορά, το ήθος και τη μελλοντική τους εξέλιξη, ώστε να βελτιώσουν τη δική τους ζωή αρχικά αλλά και να εξασφαλίσουν την ισορροπημένη ζωή των παιδιών τους.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχο-εκπαιδευτική Σύμβουλος σε παιδιά, οικογένειες, ζευγάρια. Έχει μετεκπαίδευση στο Harvard University στον χώρο της Εξελικτικής Ψυχολογίας, με εστίαση στην Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων με «Ρίσκο» που έχουν υποστεί ψυχολογικό τραύμα, μαθησιακές δυσκολίες και διατροφικές διαταραχές. Έχει εξειδίκευση στη Συναισθηματική Νοημοσύνη (E.Q.) σε παιδιά και γονείς από τον Dr. Daniel Goleman, «πατέρα» της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, ενώ έχει δουλέψει με τον Dr. Howard Gardner στη Θεωρία της «Πολλαπλής Νοημοσύνης» στο Harvard University.

Είναι Έγκριτο Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής και μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, από το 1996. Είναι ενεργό μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Πανεπιστημίου του Harvard στην Ελλάδα, Harvard Club of Greece και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος και Γενική Γραμματέας.

Έχει επαγγελματική εμπειρία πάνω από 25 χρόνια στον χώρο της Ψυχολογίας, της Συμβουλευτικής, της Εκπαίδευσης ως Διευθύντρια Κέντρων Συμβουλευτικής σε σχολεία όπως: Pierce College, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και στο International School of Athens για 17 χρόνια. Επίσης, παρέχει σεμινάρια σε Συλλόγους Γονέων σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, σε ακαδημαϊκά και πολιτιστικά ιδρύματα. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο, όπου προσφέρει Συμβουλευτική Υποστήριξη και τόνωση σε παιδιά, εφήβους, γονείς, οικογένειες και ζευγάρια. Παρουσιάζει το ερευνητικό της έργο σε ακαδημαϊκά και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως σε Harvard University, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.λπ.

Αρθρογραφεί στον Τύπο σε θέματα Ψυχολογίας, Εκπαίδευσης & Καλλιέργειας E.Q. για την Ψυχική Υγεία: Huffingtonpost.gr, Thriveglobal.gr, Brainy.gr, στο ένθετο της Καθημερινής «Love yourself», στο ΒΗΜΑGAZINO, κτλ. Έχει, επίσης, διατελέσει κεντρική αρθρογράφος της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού PSYCHOLOGIES.  

Προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της μέσω σεμιναρίων σε οργανώσεις όπως «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», «ΕΛΕΠΑΠ», «MAKE A WISH», «SAVE WATER SPORTS», «THE HOME PROJECT».

Έχει βραβευτεί από την UNESCO το 2016 για την προσφορά της στην εκπαίδευση, τη συμβουλευτική και τον εθελοντισμό.