Η Ελένη Φιφλή συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «Γυναικών Υπέρθεσις»

“Οτιδήποτε περιέχει πολιτισμό είναι δυνατόν να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες και κυρίως τον ανθρώπινο χαρακτήρα”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε και με την τέχνη και τι σας ενέπνευσε στη θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Είχα την τύχη από μικρή να μεγαλώσω σε ένα περιβάλλον του χορού, του τραγουδιού, του πλεξίματος, των κεντημάτων, της ζωγραφικής. Το πρώτο μου έργο ήταν ένα πλεκτό σκουφάκι για τις κούκλες μου σε ηλικία 5 ετών. Από εκεί και μετά ήταν μονόδρομος εκτόνωσης, χαράς και συναισθημάτων. Στην συγκεκριμένη έκθεση συμμετέχω γιατί εκτιμώ πάρα πολύ την ομάδα του Απελλή και με εμπνέει το θέμα “Γυναίκα” που κυριαρχεί στα περισσότερα έργα μου.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η συνεισφορά της τέχνης στον πολιτισμό; Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την συνεισφορά της τέχνης στον πολιτισμό. Είναι μια σχέση δούναι και λαβείν συναισθημάτων, εικόνων, χρωμάτων, μηνυμάτων. Η παιδεία που αποκτάμε και η ευγένεια ψυχής όταν ασχολούμαστε με την τέχνη έχει τόση δύναμη ώστε να μπορεί να  αλλάξει τον κόσμο.

Πώς επηρεάζει η ενασχόληση με την τέχνη την καθημερινή σας ζωή; Δεν είναι υπερβολή να πω ότι είναι “γιατρικό”. Είναι το μέσον για τη χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος.

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Οτιδήποτε περιέχει πολιτισμό είναι δυνατόν να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες και κυρίως τον ανθρώπινο χαρακτήρα.

Ποιο ή ποια καλλιτεχνικά κινήματα σας έχουν επηρεάσει περισσότερο στην καλλιτεχνική σας πορεία; Θα ήθελα να ζούσα στην εποχή της Αναγέννησης, λατρεύω το ρομαντισμό. Νομίζω όμως οτι δεν είναι απαραίτητο να επηρεαστεί κάποιος από κάποιο καλλιτεχνικό κίνημα. Η φύση, η ζωή, το περιβάλλον ακόμη και ένα διήγημα μπορεί να σε ξεσηκώσουν και να σου δώσουν ιδέες για δημιουργία.