Η Βερονίκη Δαμιανίδου συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ” στην Govedarou Art Gallery

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]

Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Το έργο μου ονομάζεται The eye of the Beholder και δεν είναι άλλο από τον οφθαλμό του Παρατηρητή,  που κοιτάζει εντός του και ταυτόχρονα τον κόσμο όλο. Στο βλέμμα αυτό,  ο Παρατηρητής και το αντικείμενο γίνονται ένα, στη συνειδητοποίηση ότι γνωρίζοντας τον εαυτό σου, μπορείς να γνωρίσεις τον κόσμο. Η γνώση μπορεί να φέρει Αγάπη κι αυτό που ένιωσα ολοκληρώνοντας τη ζωγραφιά ετούτη, είναι το αίσθημα του εσωτερικού ανοίγματος στη θέα των πάντων. Όπως πάνω έτσι και κάτω. Όπως μέσα έτσι κι έξω… Αρκεί να κοιτάς.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θα ήθελα να εντάξω κάπου τα έργα μου διότι αυτό θα σήμαινε έναν περιορισμό στη δημιουργική έκφραση μου. Σίγουρα συνδυάζουν ποικίλα στοιχεία, τόσο ρεαλιστικά όσο και σουρεαλιστικά. Μου αρέσει να προσθέτω ψήγματα των πνευματικών μου αναζητήσεων και ιδεών κι αν επέλεγα εν τέλει να τα χαρακτηρίσω, θα έλεγα απλά ότι φτιάχνω μικρά ποιήματα ή ιστορίες με εικόνες παρμένες από την καθημερινότητα μα και το όνειρο μου. Ως αποτέλεσμα έχουν νομίζω μία έντονη αφηγηματική και μυσταγωγική παράλληλα, διάθεση.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Από τη ζωή και το όνειρο. Από την παρατήρηση της φύσης και του ίδιου μου του εαυτού κι από τον Έρωτα που δίνει ανάσα στα πάντα.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Βέβαια. Από τους δασκάλους μου στο χώρο της Τέχνης ως το κάθε πλάσμα που έχει βρεθεί στο δρόμο μου, με την ακλόνητη αγάπη του για αυτό που κάνει, ό,τι κι αν είναι αυτό. Ανάμεσά τους εξαίρετοι συνάδελφοι που με τιμούν με τη φιλία τους.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Το να μπορώ να στέκομαι μπροστά στο τελάρο μου ή στο χαρτί, ακόμη και στην πιο σκοτεινή μου ώρα, δίχως να εγκαταλείψω. Η μόνη σωτηρία, είναι η Εργασία κι αυτό για εμένα είναι η ζωγραφική η ίδια.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Θα μου άρεσε πολύ μια συνάντηση μεταξύ εικαστικών και μουσικής. Άλλωστε πάντοτε οι δυο τους κουβεντιάζουν δημιουργικά και συνυπάρχουν παρέα. Αν είχα την ευκαιρία για μια τέτοια συνάντηση, θα ήθελα να είναι με τον Max Richter, συνθέτη που αγαπώ πολύ και που θα ήταν ένα πραγματικό όνειρο, η δυνατότητα διαλόγου με τη μουσική του! Το θέμα της, ποιο άλλο από τη δημιουργία αυτή καθαυτή.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Είναι το όνειρο που απελευθερώνει προς τα έξω. Του  φτιάχνει ένα σώμα από πνεύμα και ύλη κι έπειτα το αφήνει να ταξιδέψει στον κόσμο. Κάθε έργο, έχει εντός του ένα κομμάτι από την καρδιά και την ψυχή του δημιουργού του.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πάντα η ζωγραφική και η νέα δουλειά για την επόμενη ατομική μου έκθεση. Ετοιμάζομαι επίσης να συμμετάσχω σε δύο σημαντικές ομαδικές εκθέσεις τόσο με εικαστικά έργα όσο και με το νέο μου project που αφορά το ξύλο ως στοιχείο και φέρει τον γενικό τίτλο The Gemma Project.

Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022 

Govedarou Art Gallery,
Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), στάση Γεωργίου, Τ.Κ: 54645, Θεσσαλονίκη,
Τ.: 2314015613, www.govedaroufineartgallery.com,
[email protected] 

https://www.facebook.com/govedarouartgallery/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr