Η Ανδρονίκη Μαυρογιάννη συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «Γυναικών Υπέρθεσις»

“Η γυναίκα είναι έμπνευση. Και ως γυναίκα μέσα από τις δημιουργίες μου έχω να πω πολλά…”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την τέχνη και τι σας ενέπνευσε στη θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Πάντα είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες. Από νεαρή ηλικία κατάλαβα ότι η τέχνη είναι αυτό που ήθελα να κάνω στη ζωή μου σαν επάγγελμα. Η θεματολογία της έκθεσης είναι από μόνη της έμπνευση. Η γυναίκα είναι έμπνευση. Και ως γυναίκα μέσα από τις δημιουργίες μου έχω να πω πολλά.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η συνεισφορά της τέχνης στον πολιτισμό; Δεν υφίσταται πολιτισμός χωρίς τέχνη. Ένα έργο τέχνης γίνεται ουσιαστικά ο καθρέφτης ενός πολιτισμού όσο και αν μεταφέρει και το προσωπικό στυλ του εκάστοτε καλλιτέχνη.

Πως επηρεάζει η ενασχόληση με την τέχνη την καθημερινή σας ζωή; Το κύριο στοιχείο της τέχνης είναι η ελευθερία. Νιώθω ελεύθερη κάθε φορά, όταν ανακαλύπτω ένα νέο κομμάτι του εσωτερικού μου κόσμου.

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει την δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Ένας καλλιτέχνης εκπέμπει και λαμβάνει. Επηρεάζει και επηρεάζεται, εκφράζει και εκφράζεται μέσα από τις δημιουργίες του. Σαφώς και είναι εφικτό να αλλάξει ή έστω να αφυπνίσει το κοινωνικό σύνολο. Αρκεί να έχει ο καλλιτέχνης τη διάθεση να περάσει κοινωνικά μυνήματα.

Ποιο ή ποια καλλιτεχνικά κινήματα, σας έχουν επηρεάσει περισσότερο στην καλλιτεχνική σας πορεία; Η Αναγέννηση και ο ρομαντισμός. Στην Αναγέννηση μου άρεσε ότι μετά από το πέρασμα πολλών αιώνων οι αρχαίες κλασικές τέχνες επανέρχονται. Αυτή τη φορά όμως αναμεμειγμένες με χριστιανικά στοιχεία κάτι το οποίο με εκφράζει και το αποτυπώνω ουκ ολίγες φορές. Επίσης ο ρομαντισμός, γιατί στην ουσία αποτελεί την απελευθέρωση από τις προκαταλήψεις και τις νοοτροπίες του Μεσαίωνα.