Η Άννα Τσιβδάρη συμμετέχει στην ομαδική έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας, στο Βουλευτικό Ναυπλίου

Επιμέλεια έκθεσης: Marina Gonta, Ιστορικός Τέχνης, Διδάκτωρ Σορβόννης

Λίγα λόγια για το Βουλευτικό. Το κτίριο της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων που στεγάστηκε στο τζαμί του Αγά Πασά, του πλουσιότερου Αγά του Ναυπλίου. Από τα λίγα κτίρια Τουρκικής Αρχιτεκτονικής κτίστηκε το 1730.
Στην περίοδο της Κατοχής (1940) χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή, σήμερα και μετα απο επισκευές αποτελεί Συνεδριακό Κέντρο.

16 έως 25 Απριλίου 2022

Ποια συναισθήματα εκχέουν για την παρουσίαση των δημιουργιών σας στην τριλογία της Ορέστειας μέσα στον υπέροχο, Ιστορικό αυτό χώρο της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων; Νιώθω μεγάλη τιμή και συγκίνηση παρουσιάζοντας το έργο μου σ’ αυτόν τον ιστορικό χώρο της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων. Τα πρώτα λόγια της Απελευθέρωσης ακούστηκαν εδώ, εμπνέοντας το όνειρο της Ελευθερίας στον αγώνα που αντήχησε στον ουρανό της Ελλάδας…

Με ποιο τραγικό πρόσωπο της Τριλογίας της Ορέστειας θα ταυτίζατε τον εαυτόν σας; Στην τριλογία της Ορέστειας, μέσα από την πορεία των τραγικών προσώπων αναδύονται βαθιές οι αντιθέσεις ανάμεσα στην ελεύθερη βούληση, την θεική προσταγή, την μοίρα και την προσωπική ευθύνη, στη μητριαρχία και την πατριαρχία, την προσωπική εκδίκηση και την δικαιοσύνη…Σ΄αυτή την σκληρή πάλη των προσώπων και το αδιέξοδο της βίαιας  ανταπόδοσής τους, θα ταυτιζόμουν μόνο με την ιδέα της συμφιλίωσης των αντιθέσεων, του σεβασμού πέρα από τα όρια επιβολής της εξουσίας, της φυγής από το σκοτάδι της βίας στο φως του εξαγνισμού και της λύτρωσης…

Ποιο ήταν το έναυσμα για τη συμμετοχή σας στην έκθεση: Οδοιπορικό μέσα από τον κόσμο των παραμυθιών; Να ξαναδούμε τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού, σαν ένα μαγικό κόσμο όπου τα όνειρα, η φαντασία και η φωνή της καρδιάς, μας δείχνουν το δρόμο… Να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες μας ως μαθήματα, και να προχωρήσουμε με νέα επίγνωση, να φέρουμε με την παρουσία μας στους ανθρώπους χρώμα, χαρά, ελπίδα…Παιδί, Ήλιος, Ουρανός, Αγάπη, Φως!

Πόσο σημαντικά είναι τα διδάγματα των διαχρονικών παραμυθιών σήμερα; Πλούσια τα διδάγματα των παραμυθιών, στην ουσιαστική προσέγγιση με τον εαυτό μέσα από τους ήρωες και τις ηρωίδες, τα παραμύθια είναι ένα μαγικό ταξίδι στην πνευματικότητα και την αυτογνωσία. Μέσα από την φαντασία, τα χρώματα, την επαφή με τη φύση, την ταύτιση των παιδιών με τους ρόλους, όπου τα πάντα είναι δυνατά, οι συμβολισμοί των παραμυθιών βοηθούν στην μεταμόρφωση της προσωπικότητας, στην μετουσίωση των δυσκολιών της ζωής σε κατορθώματα, μαθήματα και σοφ

Άννα Τσιβδάρη

Γεννήθηκα στη Χαλκιδική, ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα  εικαστικές τέχνες, κεραμική, αγιογραφία, graphic design. Έχω παρουσιάσει δουλειά μου  σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, και έργα μου  βρίσκονται σε δημοτικές πινακοθήκες, στην Αιγυπτιακή  Πρεσβεία Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ.

Συμμετοχή στην ΧΙΙth Florence Biennale ως επιλεγμένη καλλιτέχνιδα από τον Πρόεδρο της Biennale Pasquale Celona στις 18-27 Οκτωβρίου 2019 στη Φλωρεντία – Ιταλία. Το έργο μου χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση διεύρυνσης του εαυτού μέσα από  τη δημιουργία που απορρέει από τη σύνδεση: Παρατηρητής-Διακρίνων-Ηθοποιός πίσω από τα καθημερινά φαινόμενα,  όπου οι δυναμικές σε ροή δημιουργούν σταθμούς και νέες αφετηρίες, νέες ιστορίες, σ΄ ένα διευρυνόμενο συνεχές παρόν. Τα τελευταία χρόνια, τα έργα μου αφιερώνονται στον Αρχαιοελληνικό πολιτισμό, σε δράσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μία ανάγκη προσφοράς μου στην Ελλάδα και τους Έλληνες, μια υπενθύμιση του λαμπρού πολιτισμού μας, ασπίδα πνευματική στις μεγάλες δοκιμασίες των τελευταίων ετών…

Εκθέσεις:

2022: Ομαδική έκθεση «Ο Μίτος της Αριάδνης», Contemporary Space Athens/The European Centre Athens

2022: Ομαδική έκθεση «Energy Athens 2022», Contemporary Space Athens/The European Centre Athens

2021: Ομαδική έκθεση «Ηθοποιός σημαίνει φως», Contemporary Space Athens/The European Centre Athens

2019: XIIth Florence Biennale Biennale

2019: Ομαδική έκθεση «The World Wide Art & Artavita Pavilion, at artExpo New York USA

2019: Φιλοτέχνιση εξώφυλλου βιβλίου ποίησης “From the Spirit Within”, Maria Vasilopoulos, Balboa Press, USA

2018: Ομαδική έκθεση με την ομάδα WE LOVE THE PARTHENON -Πανεπιστήμιο Αθηνών, κτίριο  Κωστή Παλαμά

2016: Ομαδική έκθεση με την ομάδα WE LOVE THE PARTHENON -Πανεπιστήμιο Αθηνών, κτίριο  Κωστή Παλαμά

2016: Ομαδική έκθεση OLYMPIC FLAME 2016 με την ομάδα WE LOVE THE PARTHENON -Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

2016: Ομαδική Έκθεση Εικαστικού Συλλόγου Π.Ε.Λ.Τ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ –Αιγυπτιακή Πρεσβεία –Αθήνα

2016: Ομαδική έκθεση Chili Art Gallery με την ομάδα ArtWay, Αθήνα

2016: Ομαδική έκθεση «Άλικο» Αθήνα

2016: Ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ερυθραίας – Βίλλα Κώστα με την ομάδα ArtWay

2016: Ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Παροικιάς Πάρου- Κτίριο Δημητρακόπουλου με την ομάδα ArtWay και τον Δήμο Πάρου

2015: Ομαδική Έκθεση στον πολυχώρο Artville με την ομάδα ArtWay, Αθήνα

2015: Ομαδική Έκθεση στο “Σπυροπούλειο” Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ψυχικού με την ομάδα ArtWay -Αθήνα

2014: Ομαδική Έκθεση στο “Tinion Hotel” με την ομάδα ArtWay -Τήνος

2014: Ομαδική Έκθεση “Art & Fashion Event” στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

2014: Ομαδική Έκθεση στο Domotel Les Lazaristes με την ομάδα ArtWay -Θεσσαλονίκη

2014: Ομαδική Έκθεση στην “Gallery Αποθήκη”  με την ομάδα ArtWay -Αθήνα

2014: Ομαδική Έκθεση στο “Σπυροπούλειο” Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ψυχικού με την ομάδα ArtWay -Αθήνα

2013: Ομαδική Έκθεση στο Θέατρο “Ελπίδα” με την ομάδα ArtWay για την παράσταση “Ομφάλιος Λώρος”, Αθήνα

2013: Ομαδική Έκθεση ΠΕΛΤ “ΕΛΛΑΣ 2013” στο Πολεμικό Μουσείο, Αθήνα

2013: Ομαδική Έκθεση “2η Εικαστική Συνάντηση Τεχνών Πάρου” με την ArtWay, Πάρος

2013: Ομαδική Έκθεση «Δρώμενα Τέχνης 2013» Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

2013: “Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής και Δημοπρασία Έργων”, Σικάγο ΗΠΑ

2012: Ομαδική Έκθεση “Δρώμενα Τέχνης 2012” Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου -Μύκονος

2012: Ομαδική Έκθεση «Δρώμενα Τέχνης 2012» στον «ΦΛΟΙΣΒΟ», Αθήνα.

2012: Ομαδική Έκθεση “Athens Fine Art Festival”

OLYMPIC FLAME 2012

Μουσείο Γουναρόπουλου –Αθήνα

2012: Ομαδική Έκθεση «Αίγυπτος & Επανάσταση από Έλληνες Καλλιτέχνες» Εικαστικού Συλλόγου Π.Ε.Λ.Τ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ –Αιγυπτιακή Πρεσβεία –Αθήνα

2011: Ατομική Έκθεση Αίθουσα Τέχνης «Θ.Στάμος» Δήμος Λευκάδας –Λευκάδα

2011: Ομαδική Έκθεση “Romanos & Friends –AthensFineArtFestival”

Μουσείο Γουναρόπουλου –Αθήνα

2011: Ομαδική Έκθεση «Πανελλήνιας Έκθεσης Εικαστικών & Αγιογραφίας Π.Ε.Λ.Τ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» -Αθήνα

2010: Ομαδική Έκθεση “Romanos & Friends –AthensFineArtFestival”

Αίθουσα Τέχνης Ελληνογαλλικού Συνδέσμου –Αθήνα

2010: Ατομική Έκθεση στο Athos Palace Hotel

(G-Hotels Culture Events-Pallini Kallithea Halkidiki)

2010: Street Art –Paintings in Live, Φεστιβάλ Θάλασσας

Δήμος Ν.Μουδανιών Χαλκιδικής

2009: Ατομική Έκθεση στην γκαλερί «Παράλληλος» Θεσσαλονίκη

2008: Ατομική Έκθεση στην γκαλερί «Παράλληλος» Θεσσαλονίκη

2007: Ατομική Έκθεση στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Δήμος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκη)

2006: Ατομική Έκθεση στην Αίθουσα Λόγου & Τέχνης (Α΄Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης)

Τσιβδάρη Άννα

annatsivdariart.blogspot.gr

email:annatsivdari@gmail.com

e-mail: [email protected]

Facebook: Tsivdari Anna

www.alesarte.com/tsivdari-anna.php

Σύντομο βιογραφικό. Ονομάζομαι Μαρίνα Γκόντα, κατάγομαι από την Ελλάδα, κατέχω Μεταπτυχιακό στη Γαλλική Λογοτεχνία και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Κατέχω επίσης πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξα Γαλλικά και Ιστορία της Τέχνης στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάω άπταιστα ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά. Έχω συνεργαστεί με αντιπροσωπεία του γαλλικού κοινοβουλίου στο πρόγραμμα: «Jachhere». Είμαι μέλος της UNESCO, του ICOMOS και επιστημονικός συνεργάτης του «Transformation», που στοχεύει στην προώθηση ευγενών συναισθημάτων που προκύπτουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερώσει o ΟΗΕ, την 23η Οκτωβρίου ως Ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχω επίσης συνεργαστεί με έναν αριθμό αναγνωρισμένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχω επιμεληθεί πολύ σημαντικές εκθέσεις όπως Osten Biennial σχεδίου Scopje και Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bari, καθώς και ηλεκτρονική έκθεση (λόγω Covid-19) στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Σε όλα τα παραπάνω οργάνωσα τη συμμετοχή έργων τέχνης που προάγουν τις Αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού.

My name is Marina Gonta, coming from Greece, I hold a Master Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. I also hold a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. I taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. I speak fluent Greek, French and Italian. I have worked with a delegation from the French Parliament in the program: “Jachere”. I am a member of UNESCO, ICOMOS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish the U.N, October the 23rd as a Day of Respect to the fellow-being. I have also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and have edited very important exhibitions as Osten Biennial of drawing Scopje, and Bibart Biennale Internationale d’ Arte di Bari, also an e-exhibition (due Covid-19) in Japan during the Tokyo Olympic Games. In all the above I organized the participation of artworks that promote the Values of Greek Culture.