«Ημερολόγιο αληθείας από μιαν εξορία στη ζωή» Ποιήματα και πεζά του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη από την Άνεμος εκδοτική

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Τώρα, ενώ πολύ καιρό πριν άρχισε η πραγματική μαθητεία, τώρα αρχίζεις να βλέπεις, συλλαβή-συλλαβή, πως

το μόνο Ανάγνωσμα καθενός μας είναι αυτό της ζωής που κάνουμε. Η διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους είναι το πόσες σελίδες έχει ήδη περάσει καθένας μας. Και με ποιoν τρόπο. Ως αναγνώστης; Ή ως διαβάτης; Ό,τι λέμε, ό,τι τυχόν γράφουμε, δεν είναι παρά τα προσωπικά του καθενός μας σχόλια στο μεγάλο αυτό Ανάγνωσμα. Η ζωή καθενός μας είναι ένα Ημερολόγιο Αληθείας.

Γι’ άλλους από μας, αυτό το «Ημερολόγιο» γίνεται τελικά βιβλίο. Γι’ άλλους, μένει ένα φυλλάδιο που θα το πάρει κάποια στιγμή ο άνεμος. Και γι’ άλλους, τόμος ολόκληρος. Σκληρόδετος.

Λίγοι θα είναι πάντα οι αναγνώστες του.

ISBN: 978-960-642-085-6, σελ.: 124, τιμή: 14,30€

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κωνσταντίνος Μεϊντάνης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1974. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κλασική Φιλολογία, και Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία στο King’s College και στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Παράλληλα, έχει σπουδάσει πιάνο στην τάξη της καθηγήτριας και σολίστ Nilyan Pérez -Ιωαννίδου και Ανώτερα Θεωρητικά με τον συνθέτη, μαέστρο, και παιδαγωγό Γιάννη Ιωαννίδη, στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» και στο Ωδείο «Μουσικής Εταιρείας Αθηνών». Παράλληλα, στη Βιέννη συμμετείχε τέσσερις φορές στα θερινά σεμινάρια πιάνου στην Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών, όπου μελέτησε κοντά στη σολίστ, και καθηγήτρια στη Μουσική Ακαδημία της Καρλσρούης, Sontraud Speidel.

Έχει αποφοιτήσει με Άριστα από το ειδικό μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταφραστικών Σπουδών του Hellenic American University, ενώ ως επαγγελματίας μεταφραστής συμμετείχε στην Έκθεση «The Hour of Greece» που διοργανώθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Greek America Foundation, και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Έζησε για δεκαοκτώ σχεδόν χρόνια στο Λονδίνο, μια πόλη με την οποία ο βιωματικός του δεσμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός. 

Κύρια θέματα της επιστημονικής και ερευνητικής του ενασχόλησης είναι η Προσωκρατική Σκέψη (Ξενοφάνης, Δημόκριτος), καθώς και η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία (ιδίως οι Τραγωδίες του Σοφοκλή), ενώ έχει παρακολουθήσει σε μεταπτυχιακό επίπεδο ερευνητικά σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Institute of Classical Studies του Λονδίνου.

Συνεργάζεται σε τακτική βάση με το έντυπο περιοδικό «Το Κοράλλι», στο οποίο δημοσιεύονται λογοτεχνικά και δοκιμιακά κείμενά του. Γραπτά του δημοσιεύονται και στα ηλεκτρονικά περιοδικά «Άνεμος magazine» (της «Άνεμος εκδοτική»), στο «now24», και στο «iΠΟΡΤΑ». Μιλά τρεις ξένες γλώσσες και ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση, κυρίως ποίησης, δοκιμιακών έργων και μελετών Κλασικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας.

Το πρώτο του βιβλίο με κείμενα ποίησης και πρόζας, και τίτλο Δειλινές αποχρώσεις σ’ ένα δάκρυ. Αφορμές και αναβαθμοί μιας παλίνδρομης πορείας, κυκλοφόρησε το 2012 «εκδ. Μπαρτζουλιάνος», ενώ το 2019 από την «Άνεμος εκδοτική» κυκλοφόρησε το βιβλίο του, Φθινόπωρο δεν μου έτυχε να βρω ίσαμε σήμερα στις λέξεις. (Περι)συλλογές της γραφής.