Ηλιοστάλακτη Κόντου: Η απόδοση του εσωτερικού φωτός

Η Ηλιοστάλακτη Κόντου γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Πάτρα. Η σχέση της με την τέχνη είναι πολύ προσωπική και βαθιά. Σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε στην Θεσσαλονίκη δουλειά της, στο πλαίσιο της συμμετοχής της με την Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) (booth 51 στο Περίπτερο 9 της ΔΕΘ) όπου διοργανώνεται έκθεση με 20 κορυφαίους διεθνούς φήμης ξένους ακουαρρελλίστες τους οποίους υποδέχονται 32 εγκαθιδρυμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που θα λάβει χώρα στις 21 – 24 Νοεμβρίου 2019 στην Θεσσαλονίκη.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να την ενάσχόληση σας με την Τέχνη;
Από παιδί ζωγράφιζα συνεχώς. Συνειδητά ξεκίνησα μαθήματα με ακαδημαϊκούς δασκάλους το 1999, στα 32 μου, στο εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Βαρθολομιού με τη ζωγράφο Γκορντάνα Ραντόγιεβιτς και την επόμενη χρονιά στο εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Πατρέων με ζωγράφους Θανάση Μακρή, Στάθη Ανδρουτσάκη και Ηλία Αηδονίδη και διευθύντρια την ζωγράφο Κλεοπάτρα Δίγκα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Όλοι από όσο έχω δει μπορούμε να εκφραστούμε καλλιτεχνικά, οπωσδήποτε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που προσφέρει ενθάρρυνση, υλικά μέσα και επαφή με άλλους δημιουργούς και δασκάλους μπορεί να μεταμορφώσει αυτό με το οποίο γεννιόμαστε σε καλλιτέχνη.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Ευαισθησία

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Ακόμα κι όταν δεν κρατώ στα χέρια μου πινέλο όταν κοιτάζω βλέπω τον κόσμο και τα αντικείμενά του ζωγραφικά, δηλαδή ζωγραφίζω με το μυαλό μου ακατάπαυστα… Εξετάζω τα χρώματα, τις σκιές και τους τόνους σε πρόσωπα, τοπία και αντικείμενα. Ζωγραφίζω κυρίως αναπαραστατικά και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η απόδοση του εσωτερικού φωτός του αντικειμένου ή τοπίου ή προσώπου που αποτυπώνω.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Η επόμενη έκθεσή μου με τοπία από την Αρμενία όπου βρέθηκα σε πρόσφατο ταξίδι μου. Και μετά μια σειρά με πορτραίτα. Στο μαγικό ταξίδι που είναι για μένα η τέχνη με ενδιαφέρει επίσης πάρα πολύ η αλληλεπίδραση με άλλους δημιουργούς. Κι αυτή είναι και η μεγαλύτερη χαρά μου για τη συμμετοχή μου στην Art Thessaloniki 2019.