Ηλιάνα Βολονάκη: “Χωρίς τον πολιτισμό, δεν θα είχαμε ταυτότητα, οπότε, αν χαθεί, θα χαθεί μαζί και η πολιτισμική μας ταυτότητα”

“…Τα Γράμματα, οι Τέχνες, ο τρόπος Ζωής, τα Δικαιώματα, οι Παραδόσεις, αλλά και τα Δόγματα, είναι, θα έλεγα, οι αισθητικές συνήθειες μιας κοινωνίας, που περιλαμβάνει την Πολιτιστική Κληρονομιά, τις Τέχνες, τη Λογοτεχνία και τα Κινήματα Σκέψης.”

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση! Καθημερινά, χάνουν άνθρωποι τις ζωές τους, καθώς και η οικονομία μας! Όχι μόνο, η δική μας, αλλά και όλων των χωρών! Δεν είμαι αρμόδια, στο γενικό ή μη lockdown, αλλά κάπως πρέπει να μπει φρένο σε όσους δεν αποδέχονται την κατάσταση! Μιλάμε, για ζωές, για ανθρώπινες υπάρξεις και πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο!
Είναι δύσκολο, το ξέρω, όμως, πρέπει και εμείς οι ίδιοι, να σκεφτούμε και να κάνουμε πίσω, σε μερικά σημεία. Ποιος άλλωστε, δεν αγαπά τη ζωή του; Ακόμα και αν αυτό, σημαίνει: οριστικό lockdown για όσο διαρκέσει!
Ακούω πολλούς, να διαμαρτύρονται, καθώς μένουν στο σπίτι! Δεν αντέχουν τον εγκλεισμό! Αλήθεια, οι άνθρωποι αυτοί, έχουν σκεφτεί, αν είχαν κάποιο χειρουργείο, για παράδειγμα, θα σκέφτονταν να γίνουν καλά, ή θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους; Έχετε αναλογιστεί, πόσοι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, λόγω αναπηρίας, λόγω χημειοθεραπείας, για παράδειγμα;
Καλό είναι λοιπόν, να συμμορφωνόμαστε, για το καλό όλων μας, αν θέλουμε, ένα ευτυχισμένο αύριο!

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Ο Πολιτισμός! Τι σπουδαία λέξη και πόσο ουσιαστική! Είναι το παρελθόν, αλλά και το παρόν του ανθρώπινου βίου, της υλικής και πνευματικής συνθήκης, στη κοινωνική ζωή. Τα Γράμματα, οι Τέχνες, ο τρόπος Ζωής, τα Δικαιώματα, οι Παραδόσεις, αλλά και τα Δόγματα. Είναι, θα έλεγα, οι αισθητικές συνήθειες μιας κοινωνίας, πού περιλαμβάνει την Πολιτιστική Κληρονομιά, τις Τέχνες, τη Λογοτεχνία και τα Κινήματα Σκέψης.
Χωρίς την υλική ζωή, δεν υπάρχει πολιτισμός! Οπότε, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις υλικές του ανάγκες και απαιτήσεις και κάπως έτσι, έρχεται αντιμέτωπος, με την πνευματική καλλιέργειά του! Δηλαδή, τις επιστήμες, τα γράμματα, τη τέχνη, τη θρησκεία και όχι μόνο. Δημιουργώντας έτσι, ελευθερία, αλληλεγγύη, ανθρωπιά, ισότητα.
Χωρίς τον πολιτισμό, δεν θα είχαμε ταυτότητα, οπότε, αν χαθεί, θα χαθεί μαζί και η πολιτισμική μας ταυτότητα! Είναι δύσκολη η εποχή που διανύουμε, δυστυχώς, η συγκεκριμένη κατάσταση, έχει αναθεωρήσει κατά πολύ, την Παγκόσμια Κληρονομιά. Δυστυχώς, ή ευτυχώς, είναι αβέβαιο το μέλλον και εύχομαι, να αλλάξουν οι συνθήκες! Οι άνθρωποι, έχουν ανάγκη και από τροφή και πνευματική τροφή!

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Η αγκαλιά είναι σίγουρα ένας ισχυρός τρόπος θεραπείας. Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς δείχνουν ότι η αγκαλιά, προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της μοναξιάς, της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες. Αποπνέει εμπιστοσύνη, αλλά και αίσθηση ασφάλειας. Θεραπεύει, τα συναισθήματα της μοναξιάς, της απομόνωσης και του θυμού. Κάπου είχα διαβάσει, πως αν διαρκεί για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, συντελεί στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, ανεβάζοντας έτσι τη διάθεση και δημιουργεί: ευτυχία.
Ανεβάζει την αυτοεκτίμηση και μας διδάσκει πώς να δίνουμε και να λαμβάνουμε ελευθερία! Είναι τόσο σημαντική, όσο η ίδια μας η ζωή!

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Πάντα πίστευα, πως ο θάνατος δεν είναι η μεγαλύτερη απώλεια στη ζωή. Θεωρώ, ότι η μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτά που πεθάνουν μέσα μας όσο ζούμε.
Η ζωή μας είναι γεμάτη με επιλογές. Μικρές και μεγάλες. Αποφάσεις που αρχίζουν με το αν θα κοιμηθούμε κάποια λεπτά παραπάνω σήμερα, μέχρι το αν θα μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό. Όλες μας οι επιλογές όμως, επηρεάζονται καταλυτικά από το φόβο της απώλειας. Σχεδόν πάντα όταν διαλέγουμε κάτι, χάνουμε κάτι άλλο.
Δεν ξέρω, αν η αλήθεια είναι η απώλεια της πραγματικότητας, ή είναι όντως αναπόφευκτη. Όλοι έχουμε χάσει και θα χάσουμε πολλά. Σχέσεις και καταστάσεις που μας έκαναν να αισθανόμαστε όμορφα, χάθηκαν. Και όντως κάποιες φορές η απώλεια είναι επώδυνη!
Αυτό είναι όμως, που κάνει τη ζωή όμορφη! Το ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Αυτό δίνει αξία, άλλωστε, στην κάθε στιγμή που μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Θεωρώ, ότι θα αργήσει πολύ να περάσει αυτή η κατάσταση!! Η μάσκα, όπως λένε και οι ειδικοί, είναι το όπλο της αντιμετώπισης! Υπάρχουν άνθρωποι που την φορούν, σχεδόν σε όλη τους τη ζωή! Ακόμα και στο σπίτι τους! Είναι τόσο δύσκολο, αλήθεια, να αποδεχτούμε την ασφάλειά μας;
Δεν ξέρω, πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό, αλλά σίγουρα, είναι υπέρ μας, πως αυτό το κρυμμένο όπλο, θα μας σώσει από αυτήν την απειλή, αν μου επιτρέπετε η έκφραση- λέξη!

Καλλιτέχνης: ως ευαίσθητη ψυχή, “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Τα πράγματα δυσκολεύουν συνεχώς! Όσο ευαίσθητη ψυχή και να είναι κάποιος, πρέπει και κάπως να επιβιώσει! Όταν η οικονομία μιας χώρας, εξασθενεί, πως να προχωρήσει παρακάτω; Η οικονομία συνεπάγεται με την καλλιτεχνία, αν λοιπόν, δεν υπάρχουν χρήματα, για να αγοράσει κάποιος, τα πιο απαραίτητα, πως θα είναι εύκολο να προσφέρει στον καλλιτεχνικό χώρο;
Οι πωλήσεις των βιβλίων, που είναι ο κλάδος μου, έχουν πέσει κατακόρυφα! Κυρίως, τις γιορτές, έχουν κάποια άνοδο και αυτό κυρίως, επειδή οι οικογένειες, κοιτούν, να ζήσουν τα προς τα ζήν!

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Καλό θα είναι, όσο η κατάσταση είναι σε έξαρση, να μείνουν κλειστά! Μια εξαιρετική ιδέα, μάλιστα, να ανεβάζουν παραστάσεις, μέσω διαδικτύου, αν καταλαβαίνετε! Είναι πλέον διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, τόσο στις παραστάσεις, όσο και στα μουσεία και μνημεία! Αυτό είναι προς τιμήν της πολιτικής μας κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία, να δουλεύουν όλοι!
Μπόρα είναι και θα περάσει! Πόσο θα κρατήσει και πόσες συνέπειες, θα δημιουργήσει, θα δείξει το μέλλον!

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Το γέλιο! Ξέρω, είναι δύσκολο, αλλά στη ζωή, τίποτα δεν είναι εύκολο! Αυτό λέω πάντα και στους αναγνώστες μου! Όλοι περνάμε δύσκολες στιγμές, άλλοτε αυτές οι στιγμές είναι αφόρητες και άλλοτε συνυπάρχουν μέσα μας! Αρκεί, να βρίσκουμε σιγά σιγά, έστω τις ισορροπίες μας! Γιατί; Όλοι έχουμε, μέσα μας, κρυμμένες αλήθειες και ψέματα. Αρκεί, να μην ντρεπόμαστε για αυτό που είμαστε και να διεκδικούμε αυτό που θέλουμε!
Το αύριο, είναι άγνωστο για όλους και για αυτό έχει γλύκα! Ας ευχηθούμε μόνο να είναι ήρεμο!

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Να προσέχουν τους εαυτούς τους και να μην ντρέπονται για αυτό που είναι! Καθώς και να αγαπάνε τον εαυτό τους! Είναι ο πολύτιμος σύμμαχος και θησαυρός τους!