ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΥΤΙΛΙΟΥ: Είναι γνωστό πως “παίζοντας με καλύτερους από εμάς, γίνομαστε και εμείς καλύτεροι”, οπότε εύχομαι να βρίσκονται στο δρόμο μου πάντα οι “καλύτεροι”

“…Η Jazz μουσική δεν είναι ένα εμπορικό είδος αλλά για έναν μουσικό μπορεί να είναι πολύ ελκυστική. Είναι ένα είδος πολύπλοκο, δύσκολο στην εκμάθηση αλλά και δημιουργικό που δεν τελειώνει ποτέ, καθώς συνέχεια ανακαλύπτεις νέα στοιχεία”

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Θαυμάζω και ξεχωρίζω πολλούς ταλαντούχους μουσικούς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού και είχα τη χαρά και την τιμή στη μέχρι τώρα πορεία μου να συμπράξω με κορυφαία ονόματα του χώρου της Jazz όπως τον Jd Walter, Milcho Leviev, Γιώργο Κοντραφούρη, Σπύρο Ρασσιά και άλλους νέους και καταξιωμένους μουσικούς της γενιάς μου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον λοιπόν, αλλά θα ήθελα να γνωρίσω και να βρεθώ επί σκηνής με ακόμα περισσότερους μουσικούς που αγαπάνε τη Jazz ωστέ να ανταλλάξουμε τις ιδέες και τις γνώσεις μας. Είναι γνωστό πως “παίζοντας με καλύτερους από εμάς, γίνομαστε και εμείς καλύτεροι”, οπότε εύχομαι να βρίσκονται στο δρόμο μου πάντα οι “καλύτεροι”.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η μουσική μου πορεία ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία με σπουδές στο πιάνο, στα θεωρητικά αλλά και στο τραγούδι που αγαπούσα από πολύ μικρή. Ήταν πάντα αυτό που ήθελα να κάνω και να εξελίξω, οπότε με τη στήριξη και τη βοήθεια της οικογένειάς μου κατάφερα να σπουδάσω και να έχω όλα τα εφόδια που θα μου χρειάζονταν στο μέλλον για να μπορώ να γίνω επαγγελματίας σε αυτό. Σήμερα είμαι περήφανη που κατάφερα να βιοπορίζομαι από αυτό που αγαπούσα, ονειρευόμουν από παιδί και σπούδασα. Στην πορεία αυτή μπορώ να πω ότι γνώρισα καταπληκτικούς δασκάλους και έκανα και πολλούς φίλους μουσικούς που με βοήθησαν και με επιρρέασαν θετικά στο να προχωρήσω.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Όχι δε με τρομάζει. Πιστεύω οτι μπορώ να διαχειριστώ και τις δύο περιπτώσεις και οτι θα κερδίσω αντίστοιχα κάτι σημαντικό. Από την επιτυχία, τη δύναμη να συνεχίσω αλλά και το ότι ανταμείβονται οι κόποι μου και από την αποτυχία όσα πρέπει να αποφύγω στο μέλλον.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη Jazz μουσική; Η Jazz μουσική δεν είναι ένα εμπορικό είδος αλλά για έναν μουσικό μπορεί να είναι πολύ ελκυστική. Είναι ένα είδος πολύπλοκο, δύσκολο στην εκμάθηση αλλά και δημιουργικό που δεν τελειώνει ποτέ, καθώς συνέχεια ανακαλύπτεις νέα στοιχεία. Μπορείς να “πειράξεις” το ρυθμό και τη μελωδία και να αυτοσχεδιάσεις πάνω σε αυτά, πράγμα που σε κάνει να μη βαριέσαι ποτέ! Την πρώτη φορά που τραγούδησα Jazz ένιωσα ότι το ηχόχρωμα της φωνής μου “έδενε” αρμονικά με τη μουσική και έτσι κατάλαβα οτι είναι το είδος που μου ταιριάζει και σαν φωνή αλλά και σαν προσωπικότητα. “Jazz is Freedom” #theloniusmonk.

Σας έχουμε ακούσει και σε ελληνικές εκτελέσεις όμως, όπως το “Έκλαψα Χθες” του Μίμη Πλέσσα. Πως προέκυψε αυτο; Μπορεί να αγαπώ και να μελετώ το είδος της Jazz αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω και να μη με αγγίξουν ελληνικές επιτυχίες που έχουν αφήσει εποχή. Μου αρέσουν οι συνθέσεις του Χιώτη, Τσιτσάνη, Πλέσσα και τις τραγουδάω με τη ψυχή μου όπως εξίσου και τα Jazz standards. Τα τελευταία χρόνια γίνονται διασκευές ελληνικών τραγουδιών σε swing και latin ρυθμούς, είναι μία “μόδα” που φέρνει κοντά στο ευρύ κοινό τα ξενόφερτα μουσικά είδη που προτιμώ και εγώ να τραγουδώ. Αυτό μας χαροποιεί και προσπαθούμε να δημιουργούμε επανεκτελέσεις υψηλής αισθητικής. Έτσι δημιουργήθηκε και η Jazz εκτέλεση στο “Έκλαψα χθες” από τον Σπύρο Ρασσιά που απέσπασε τα υπέροχα σχόλια του αγαπημένου μας Μίμη Πλέσσα. (Έκλαψα Χθες” https://youtu.be/FPK-G8eZJGA)

Μιλήστε μας για τις σπουδές σας και για την πορεία σας στον χώρο της εκπαίδευσης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος “Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρόσφατα ολοκλήρωσα την επιμόρφωση μου στην “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση” του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα τελευταία χρόνια διδάσκω ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικής στη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συνήθως σε απομακρυσμένα μέρη από το σπίτι μου! Είναι επιλογή μου να το κάνω, αν και δύσκολο να συνδυαστεί με την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα, συμβαίνει όμως γιατί δεν το αντιμετωπίζω σαν δουλειά αλλά ως λειτούργημα. Με “γεμίζει” θα έλεγα, να βρίσκομαι κοντά στα παιδιά που έχουν ανάγκη να τραγουδήσουν, να παίξουν μουσική και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσω αυτής της τέχνης. Από το 2012, διδάσκω “Σύγχρονο Τραγούδι” και στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, όπου έχω αποκτήσει μία “δυνατή” ομάδα ανερχόμενων τραγουδιστών με τους οποίους πραγματοποιούμε live εμφανίσεις και ηχογραφήσεις με στόχο την εξοικείωση, την απόκτηση εμπειρίας και τη διαχείρηση του άγχους της σκηνικής παρουσίας. Παράλληλα, συνεχίζω να παρακολουθώ σεμινάρια και να δέχομαι μαθήματα Jazz μουσικής και αυτοσχεδιασμού από τον Σύλβιο Σύρρο, έναν φιλοσοφημένο άνθρωπο και παιδαγωγό που με έχει εμπνεύσει ιδιαίτερα και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου..

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Δύσκολα να κάνει ένας καλλιτέχνης σχέδια αυτή την περίοδο. Θα ήθελα ιδανικά, να έχω τον χρόνο και την έμπνευση για ηχογραφήσεις με ταλαντούχους μουσικούς σε τραγούδια που με εκφράζουν και ταιριάζουν στη φωνή μου και να υπάρχουν πολλές εμφανίσεις σε χώρους που σέβονται τη δουλειά μου.

https://www.facebook.com/Eleftheria.mitiliou.page/

Βιογραφικό
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΥΤΙΛΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ

Γεννήθηκε στο Βόλο όπου ξεκίνησε τη μουσική της πορεία με κλασσικές σπουδές Πιάνου. Πρώτη και αγαπημένη της δασκάλα, η Μαρία Παπαντωνίου και μαέστρος της παιδικής Βολιώτικης χορωδίας. Εκεί ξεχώρισε σα νεαρή σολίστ τραγουδώντας σε συναυλιες και παιδικά φεστιβάλ (1994-2001).Στη συνέχεια ως μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου απέσπασε βραβεία, επαίνους, τιμητικές διακρίσεις στο ατομικό Σύγχρονο τραγούδι αλλά και ως σολίστ στη χορωδία Ομοίων Φωνών της εξαίρετης μαέστρου Ρωξάνης Γιαρέντη (Μουσικοί Αγώνες 1999-2004). Από το 2005 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα “Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης” αλλά και Κλασσικό τραγούδι (Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης) και Σύγχρονο/Jazz (Σύγχρονο Ωδείο Θεσ/νίκης). Παρακολούθησε σεμινάρια των Sheila Jordan, JD Walter, Milcho Leviev, Pat Martino, Cheryl Studer, Γ. Κοντραφούρη, Σύλβιο Σύρρο, Β. Αλμαζίδου, Σία Κοσκινά, Σ. Κυανίδου, Μ. Θωίδου.

Έχει εμφανιστεί σε Jazz συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/vίκης (Δημήτρια 2012), Βαφοπούλειο Πνευματικό Kέντρο (Jazz music & Improvisation), Villarte, Sofia live Club, French Keys Jazz Club, Παράφωνο Jazz club (Αθήνα), Πνευματικό Κεντρο Βόλου (Αφιέρωμα στον Μανό Ελευθερίου) αλλά και σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις Οπερες: “Bitter lemon”,”Σκανδαλιάρης και τα Ξοτικά”,”Pagliacci”,”Edipo Re”, “Duelling Pianos” (Regency Casino).
Έχει ηχογραφήσει τραγούδια θεατρικών παραστάσεων “Ξε-θεο-μένοι”, “Κακαρίσματα” και το 2014 την μοντέρνα διασκευή του “The boy from Ipanema” των Jasm αλλά και το “Shinny Dreams” μία original Bossa nova του Χρήστου Δίγκα που βρίσκεται στο Cd “Jasm Tales” (Ankh Jazz Productions, 2018). Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με τον JD Walter, Milcho Leviev (βραβευμένος με Grammy), ενώ παράλληλα εμφανίστηκε με Jazz & Soul σχήματα: “JASM” (2008-2016), “Freedom trio” (2012-2014), “Spyros Rassias Trio”, “French Keys Band” (2013-2016), “Twisted-Junior Pappa” (2019).Επίσης, συνεργάζεται με διακεκριμένους μουσικούς της εποχής μας και παρουσιάζει μουσικά projects όπως αυτό της “Νέας Ορλεάνης”, “Jukebox Memories”, “In the mood”, “Just the 2 of us”, “Liaison” και άλλα. 

To 2017 μας συστήθηκε με το “Έκλαψα χθες” του Μίμη Πλέσσα, σε μια Jazz διασκευή του Σπύρου Ρασσιά που απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τον αγαπημένο συνθέτη. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το “Μένω σε κάποια γειτονιά” του Τ. Μαρούδα αλλά και το “Only you” των Platters σε πιο σύγχρονο τόνο.

Στη συνέχεια το 2018 κυκλοφόρησε το “Πες μου πόσο” ένα νέο τραγούδι σε στίχους και μουσική του Βαγγέλη Ρεπούση και ένα ιδιαίτερο θεατρικό τραγούδι το “Κάρμα της Κάρμεν”, του τραγουδοποιού Γιάννη Βρύζα. 

Ως σήμερα, έχει διδάξει στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην Ανώτερη Δραματική Σχολή “Ανδρέα Βουτσινά”, στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος και στη Μουσική Ακαδημία Jazz/Rock (M.M.F), στο Παιδικό Εργαστήρι του θεάτρου Σοφούλη και στην Ακαδημία Musical “PMTP by Sia Koskina”, ως καθηγήτρια μουσικής, θεατρικού και σύγχρονου τραγουδιού.