Ελένη Σιβρίδου: “Πρόκληση για εμένα είναι να μείνει ένα δυνατό ίχνος της δουλειάς μου στη ζωγραφική τέχνη”

“Η τέχνη από μόνη της είναι μια εξερεύνηση του εαυτού μας αλλά και ο τρόπος να μιλήσουμε για τα συναισθήματα, τις ιδέες και τα όνειρά μας”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την Τέχνη και τι σας ενέπνευσε στην θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Η αγάπη μου για δημιουργία και ο θαυμασμός για την τέχνη με οδήγησε να ξεκινήσω αυθόρμητα μαθήματα ζωγραφικής στα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου Λαρισαίων. Όσον αφορά στη θεματολογία της ατομικής μου έκθεσης στη Myro Gallery, η έμπνευση ήρθε, όπως σε όλα μου τα έργα, από την επιθυμία μου να εκφραστώ για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, είτε είναι κοινωνικά είτε πολιτικά όπως επίσης και για ότι αγγίζει βαθιά τον ψυχισμό των ανθρώπων.

Ποια θέματα απασχολούν το έργο σας; Όπως ανέφερα και προηγουμένως, τα θέματα που απασχολούν το έργο μου, είναι κατά βάση κοινωνικά και πολιτικά. Ότι συμβαίνει γύρω μου και γύρω μας αποτελεί πηγή έμπνευσης. Πιο συγκεκριμένα η σχέση του ανθρώπου με το αστικό τοπίο και το περιβάλλον καθώς και ότι συμβαίνει μέσα σε αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης.

Υπάρχει αγωνία στη δημιουργία; Η δημιουργία από μόνη της σου δίνει χαρά αλλά και αγωνία γιατί κολυμπάς στα βαθιά νερά της αβεβαιότητας. Όταν ξεκινάω ένα έργο πάντα αναρωτιέμαι για το αποτέλεσμα. Η αγωνία μου είναι αν η ιστορία που ξεκίνησα να αφηγούμαι μέσω των χρωμάτων, των γραμμάτων και γενικά των μη παραστατικών εικόνων, μπορεί να αγγίξει το κοινό.

Από ποιους άλλους καλλιτέχνες έχετε επιρροές; Η τέχνη από μόνη της είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση. Είναι αδύνατον να μείνει κάποιος ανεπηρέαστος από τους μεγάλους εξπρεσιονιστές του εικοστού αιώνα. Πώς να μην θαυμάσει κανείς τους :Jackson Pollock, Picaso, Rothko, Kandinsky, Cézanne, Miro και Kooning, οι οποίοι έγραψαν ιστορία στο χώρο της τέχνης;

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως εικαστικός καλλιτέχνης; Ως εικαστικός καλλιτέχνης η πρόκληση για μένα είναι να μείνει ένα δυνατό ίχνος της δουλειάς μου στη ζωγραφική τέχνη.

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Η τέχνη από μόνη της είναι μια εξερεύνηση του εαυτού μας αλλά και ο τρόπος να μιλήσουμε για τα συναισθήματα, τις ιδέες και τα όνειρα μας. Με τη ζωγραφική μπορεί κάποιος να αφηγηθεί μια ιστορία, χωρίς να χρειάζονται λόγια. Είναι μια φωνή με χρώματα και σχήματα. Νομίζω ότι το άτομο δεν μένει ανεπηρέαστο από την επαφή του με την τέχνη και αφού το κάθε άτομο είναι μέρος του κοινωνικού συνόλου κάλλιστα μπορεί να παίξει ρόλο στην αλλαγή των υφιστάμενων κοινωνικών συνθηκών.

Πού μπορεί κανείς να δει ζωντανά τα έργα σας σήμερα; Αυτή την περίοδο και μέχρι τις 22 Απριλίου, η Myro Gallery φιλοξενεί ατομική μου έκθεση. Έργα μου εκτίθενται επίσης στο αρχοντικό Σουλιώτη στο Μεταξαχώρι Αγιάς.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Εύχομαι να μπορώ να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα αυθόρμητα πριν μερικά χρόνια, να αποτυπώνω δηλαδή στον καμβά με χρώματα και σχήματα, όνειρα, συναισθήματα και ιδέες. Επιθυμία μου είναι επίσης να μπορώ αυτά να τα μοιράζομαι με το κοινό μέσω των εκθέσεων.

Βιογραφικό Σημείωμα: Η Ελένη Σιβρίδου γεννήθηκε στην Καβύλη Ορεστιάδας στον Έβρο. Σπούδασε Δασοτεχνολόγος και έκτοτε ζει και εργάζεται στην Λάρισα. Η σχέση της με τη ζωγραφική ξεκίνησε αυθόρμητα όταν το 2011 εντάχθηκε στα Τμήματα ζωγραφικής και Τεχνών στις Λέσχες πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, με δάσκαλο τον κ. Καλαμάρα Γεώργιο. Από το 2015 έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει ένα πλούσιο ζωγραφικό έργο, που φέρει την προσωπική της σφραγίδα και το χαρακτηρίζει ο ίδιος αυθορμητισμός. Το έργο της Ελένης Σιβρίδου ακολουθεί τα χνάρια των εξπρεσιονιστών του 20ου αιώνα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μεταξύ αφηρημένης και παραστατικής ζωγραφικής. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εκρηκτική παρουσία χρωμάτων αλλά και η απλότητα και η αμεσότητα στην απόδοση των θεμάτων. Δουλεύει κυρίως με ακρυλικά σε καμβά καθώς και με μεικτή τεχνική. Ως μέσα για τον χειρισμό των χρωμάτων η ζωγράφος χρησιμοποιεί πινέλα και σπάτουλες αλλά και απλά καθημερινά αντικείμενα τα οποία εμπλουτίζουν την εργαλειοθήκη της. Τον Ιανουάριο του 2018 η Ελένη Σιβρίδου πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο Λάρισας. Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει συνολικά 3 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Ελβετία.

Χορηγός επικοινωνίας
www.polismagazino.gr