Ελένη Κλαπάντα: “τα χαρακτηριστικά μου είναι η αγάπη για κάθε είδους τέχνη, ο ενθουσιασμός, η φαντασία, η ελεύθερη δημιουργική σκέψη”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Οι πρώτες μου επαφές με την ζωγραφική ήταν στην παιδική μου ηλικία.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Πιστεύω πως ο καλλιτέχνης γεννιέται. Για να υπάρχει όμως εξέλιξη, η αισθητική αντίληψη θα πρέπει να καλλιεργείται από μικρή ηλικία από την οικογένεια, την τοπική κοινωνία και την πολιτεία.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η φαντασία, μακριά από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις της πραγματικότητας.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Τις περισσότερες φορές, ναι. Αρκεί ένα προσωπικό βίωμα, μια σκέψη, ένα συναίσθημα, μια «διαφορετική ματιά» σε κάτι υπαρκτό. Ακολουθεί η θεραπευτική δράση της δημιουργίας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Τα χαρακτηριστικά μου είναι η αγάπη για κάθε είδους τέχνη, ο ενθουσιασμός, η φαντασία, η ελεύθερη δημιουργική σκέψη.

Στη ζωγραφική μου αρέσει να πειραματίζομαι, να ανακαλύπτω διαφορετικές τεχνικές και τεχνοτροπίες. Δουλεύω με αρκετά έργα συγχρόνως. Θέλω να με ικανοποιεί το αποτέλεσμα, άσχετα από τον χρόνο ή τον κόπο. Χρησιμοποιώ όλα τα υλικά. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή.

Η ζωγραφική έχει κάτι το υποκειμενικό, προσωπικά αισθητικά κριτήρια. Μου αρέσει, με συγκινεί το αφηρημένο ή το μη παραστατικό, μακριά από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις της πραγματικότητας. Ο εαυτός μου σε απόλυτη ελευθερία, χωρίς κανόνες… έρχεται η ισορροπία και η αρμονία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στις 22 Αυγούστου 2019 θα συμμετέχω στην ομαδική έκθεση που είναι αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα ζωγράφο (1821-1900) «ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ ΑΛΤΑΜΟΥΡΑ». Την έκθεση διοργανώνει η εικαστική καλλιτέχνης Χρύσα Μπαρζόκα και θα διεξαχθεί στο SPETSES HOTEL στις Σπέτσες. Επειδή είμαι αυτοδίδακτη, θέλω να συνεχίσω τα μαθήματα ζωγραφικής που ξεκίνησα, για να εξελίσσομαι. Μελλοντικά θα ήθελα να μπορέσω να δημιουργήσω ένα δικό μου στιλ που θα είναι άμεσα αναγνωρίσιμο.

Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.

Η Ελένη Κλαπάντα γεννήθηκε στο Βὄnnigheim της Γερμανίας. Στην ηλικία των δέκα ετών επέστρεψε στην Κατερίνη, όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Είναι παντρεμένη και έχει δυο γιους.

Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες και η αναζήτηση της τέχνης σε όλες της τις μορφές ως μέσο έκφρασης, ξεκίνησαν από πολύ νωρίς.

Ασχολήθηκε επαγγελματικά με το γραμμικό σχέδιο και την διακόσμηση εσωτερικών χώρων στην οικογενειακή επιχείρηση (σχεδιασμός / κατασκευή / εμπόριο επίπλων).

Έχει επαγγελματική κατάρτιση στην αρχιτεκτονική τοπίου και αγγειοπλαστικής, κατασκευάζοντας κεραμικά με παραδοσιακό τρόπο. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες με ειδικότητα στην Αργυροχρυσοχοΐα, στον σχεδιασμό και κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος.

Ασχολείται με την φωτογραφία, το ελεύθερο σχέδιο, την συντήρηση και την αναπαλαίωση επίπλων.

Είναι μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας του Σ.Ε.Κ.Π. και μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.
Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας του Σ.Ε.Κ.Π. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.