Είναι καλό να αναφέρετε τα χόμπι σας στο βιογραφικό σας;

Marathon running race, people feet on city road

Οι απόψεις των ειδικών μπορεί να διίστανται, αλλά πλέον όλο και περισσότεροι προτείνουν την παράθεση των χόμπι και των προσωπικών ενδιαφερόντων στο βιογραφικό σημείωμα. Το κλειδί είναι αυτή η παράθεση να είναι σύντομη, αλλά ουσιαστική και στοχευμένη, αναδεικνύοντας διαφορετικές πτυχές του εαυτού σας.

Αρχικά, κάντε μια σύντομη έρευνα για το πώς ενσωματώνουν άλλοι επαγγελματίες του κλάδου σας τα ενδιαφέροντά τους στο CV τους. Χρησιμοποιήστε δύο-τρία βιογραφικά που θα ξεχωρίσετε ως παραδείγματα βιογραφικού.

Παρακάτω, θα εστιάσουμε στο πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τα χόμπι σας στο βιογραφικό σας, αλλά και τι πρέπει να προσέξετε.

Αναφερθείτε σε χόμπι που έχουν κάποια σχέση με τη θέση εργασίας

Σίγουρα, θα πρέπει να αξιολογήσετε κάθε δραστηριότητά σας και να συμπεριλάβετε μόνο όσες σχετίζονται με τη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Αυτή η σχέση, ωστόσο, μπορεί να μην είναι προφανής ή άμεση.

Για παράδειγμα, για έναν γυμναστή η ερασιτεχνική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο έχει άμεση σχέση, ενώ για έναν ξενοδοχοϋπάλληλο αυτό το χόμπι ενδεχομένως να φαίνεται ότι είναι ασύνδετο. Είναι έτσι, όμως; Αναλόγως πώς θα το παρουσιάσετε. Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα, οπότε η ενασχόληση με αυτό υποδεικνύει ότι το άτομο λειτουργεί καλά στο πλαίσιο μιας ομάδας, μια δεξιότητα που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από πολλές εταιρείες.

Ο εθελοντισμός μετράει

Μην ξεχνάτε ότι και ο εθελοντισμός εμπίπτει στο ευρύτερο πλαίσιο των ενδιαφερόντων σας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και μια πιο ευαίσθητη πλευρά. Με όλο και περισσότερους επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι η ενσυναίσθηση είναι ένα από τα σημαντικότερα προτερήματα ενός επαγγελματία, σιγουρευτείτε ότι το βιογραφικό σας περιλαμβάνει το εθελοντικό σας έργο.

Εστιάστε στις δεξιότητες που έχετε καλλιεργήσει

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, ειδικά στην περίπτωση που δεν υπάρχει εμφανής συσχέτιση του χόμπι σας με τη θέση εργασίας που διεκδικείτε, είναι σημαντικό η όλη προσέγγισή σας να εστιάζει στις δεξιότητες που έχετε καλλιεργήσει μέσα από κάθε ασχολία σας.

Έτσι, η αναφορά στα χόμπι σας ταιριάζει ιδιαίτερα στην ενότητα όπου απαριθμείτε τις δεξιότητές σας και πολλές φορές μπορεί να αιτιολογήσει επαρκώς τις μη τεχνικές σας δεξιότητες.

Να είστε έτοιμοι να ερωτηθείτε γι’ αυτά στη συνέντευξη

Κατά πάσα πιθανότητα, εάν περάσετε στη φάση των συνεντεύξεων, θα ερωτηθείτε για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας. Οπότε, μην υπερβάλλετε και μην συμπεριλάβετε δραστηριότητες που κάνατε πολλά χρόνια πριν, αλλά δεν έχετε επαφή πλέον. Όχι, κανείς δεν ενδιαφέρεται αν κάνατε μπαλέτο, όταν ήσασταν 10 χρονών.

Εάν τα όσα γράφετε δεν ανταποκρίνονται πια στην καθημερινότητά σας, καλό θα ήταν να τα αποφύγετε. Η ειλικρίνεια πάντα επιβραβεύεται και παίζει σημαντικό ρόλο στα μάτια ενός εργοδότη.

Το βασικό πλεονέκτημα και μειονέκτημα

Το βασικό πλεονέκτημα της συμπερίληψης των χόμπι στο βιογραφικό σας σημείωμα είναι η προσωπική νότα που προσδίδουν και η παρουσίαση περισσότερων πτυχών του εαυτού σας.

Από την άλλη, το βασικό μειονέκτημα είναι ότι μια δραστηριότητα που σε εσάς σας ευχαριστεί κι αισθάνεστε ότι έχετε κερδίσει πολλά ως άτομο από αυτήν, στα μάτια ενός εργοδότη ή υπεύθυνου προσωπικού να έχει άλλη χροιά ή να μην φαίνεται τόσο ενδιαφέρουσα. Είναι αυτός, όμως ένας λόγος για να μην αναφερθείτε καθόλου σε όσα αγαπάτε; Μάλλον όχι.

Εφαρμόστε τα παραπάνω για την ενσωμάτωση των χόμπι σας στο CV σας και κάντε το επόμενο βήμα στην καριέρα σας με αυτοπεποίθηση. Καλή επιτυχία!