Δωροθέα Κόλια: “Αντλώ έμπνευση από τον κόσμο των ονείρων, εσωτερικά βιώματα αλλά και από τη φύση και τον αντίκτυπο που έχουν επάνω μου τα συναισθήματα που μου δημιουργεί”

“Η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής ήταν να ολοκληρώσω την τελευταία μου έκθεση «Λαβύρινθος» με αναδρομές στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον…”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο συστηματικά με τη ζωγραφική από το 2005, μετά το πέρας των σπουδών μου, ως μια ανάγκη έκφρασης εσωτερικών βιωμάτων αλλά και επικοινωνίας αυτών των προσωπικών διεργασιών με το κοινό.

Έργο «Γέννηση»
Το έργο είναι ζωγραφισμένο με ακρυλικά χρώματα σε καμβά

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Επηρεασμένη από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία και τον τρόπο εργασίας μου (κρατώντας ημερολόγιο παράλληλα με την δημιουργία των έργων), δημιουργήθηκε εκ των πραγμάτων μια ροπή προς τον εξπρεσιονισμό.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Αντλώ έμπνευση από τον κόσμο των ονείρων, εσωτερικά βιώματα αλλά και από τη φύση και τον αντίκτυπο που έχουν επάνω μου τα συναισθήματα που μου δημιουργεί.

Έργο “New Years Eve”
Το έργο είναι ζωγραφισμένο με ακρυλικά χρώματα σε καμβά

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Από τον εικαστικό χώρο έχω δεχθεί επιρροές από τον Jackson Pollock. Από το χώρο της Ψυχοθεραπείας με έχει επηρεάσει ο Carl Jung και από το πεδίο του στοχασμού ο Γκαίτε και ιδιαίτερα το βιβλίο του «Θεωρία των χρωμάτων». Το έργο μου «Σαντορίνη» είναι βασισμένο στη θεμελιώδη θεωρία του. (Είναι το έργο στην τρίτη φωτογραφία).

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι στιγμής ήταν να ολοκληρώσω την τελευταία μου έκθεση «Λαβύρινθος» με αναδρομές στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον χρησιμοποιώντας όλων σχεδόν των μορφών της τέχνης όπως εικαστικά, εγκαταστάσεις στον χώρο, οπτικοακουστικά μέσα, ζωντανή μουσική, διάδραση με το κοινό και εμπειρία αναμνήσεων, γεύσεων από την παιδική ηλικία. Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και θα χαιρόμουν αν μπορούσε να ταξιδέψει αυτές τις μνήμες και στο εξωτερικό, εκεί που υπάρχουν μεγάλες ελληνικές παροικίες όπως Ν.Υ., Μελβούρνη κ.α.

Έργο «Σαντορίνη»
Το έργο είναι ζωγραφισμένο με ακρυλικά χρώματα σε καμβά

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μελλοντικά σχέδια είναι ένας χώρος εικαστικής έκφρασης για παιδιά με εκδρομές στη φύση αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μου (π.χ. Αρχαιολογικός Ναός Βραυρωνίας Αρτέμιδος).