Δημήτρης Φινδανής: “Η μουσική παιδεία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και στον εμπλουτισμό της εκφραστικής παλέτας”

“…Τα τελευταία 4 χρόνια έπαιζα Blues και Rock μουσική σε μπαρ της πόλης. Η πορεία αυτή νομίζω με ωρίμασε σαν μουσικό. Τόσο τα μαθήματα μουσικής όσο και τα live αποτελούν θετικές επιρροές. Ο συνδυασμός αυτός μ’ έκανε να σκέφτομαι σαν επαγγελματίας μουσικός.”

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε μουσική στο σπίτι όταν ήμουν μικρός. Όμως, πάντα υπήρχε μουσική στο αυτοκίνητο όταν ανεβαίναμε σε κάποιο χωριό για να δούμε τον παππού και την γιαγιά. Οι πρώτες μου μουσικές αναμνήσεις είναι μέσα στο αυτοκίνητο να ακούω λαϊκές κασέτες του μπαμπά μου.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιο μουσικο θα θέλατε να βρεθείτε μαζί του επί σκηνής; Σίγουρα ο καλλιτέχνης που θαυμάζω και θέλω να βρεθώ μαζί του επί σκηνής είναι ο Synyster Gates των Avenged Sevenfold. Πάντα θαύμαζα τις μουσικές ικανότητές του και προσπαθούσα να μάθω από εκείνον.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα τη μουσική μου πορεία ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έκανα μαθήματα κλασσικής μουσικής και jazz στο ωδείο Βορείου Ελλάδος και γνώρισα αρκετούς μουσικούς της ηλικίας μου και όχι μόνο. Τα τελευταία 4 χρόνια έπαιζα Blues και Rock μουσική σε μπαρ της πόλης. Η πορεία αυτή νομίζω με ωρίμασε σαν μουσικό. Τόσο τα μαθήματα μουσικής όσο και τα live αποτελούν θετικές επιρροές. Ο συνδυασμός αυτός με έκανε να σκέφτομαι σαν επαγγελματίας μουσικός.

Ποια είναι η άποψη σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent shows; Δεν ήμουν ποτέ ο μεγαλύτερος οπαδός τέτοιων τηλεοπτικών show. Θεωρώ ότι προβάλλουν λάθος πτυχή της μουσικής και δίνουν λάθος μήνυμα για το τι αυτή πραγματικά είναι. Η μουσική δεν θα έπρεπε να είναι προϊόν που θυσιάζεται στο βωμό της τηλεθέασης. Σίγουρα κάθε καλλιτέχνης θέλει να προβληθεί για να μπορέσει να ζήσει από τη μουσική αλλά, το πιο σημαντικό είναι πρώτα ο μουσικός να βρει τη δικιά του φωνή και έπειτα να βρει τρόπους να προβληθεί. Τα talent shows δεν ψάχνουν ταλέντα να τα επεξεργαστούν αλλά έτοιμους καλλιτέχνες.

Μία συνεργασία που ονειρεύεστε; Στην εφηβεία μου άκουγα πολλά metal συγκροτήματα που αναδείχθηκαν τα 00s. Μπάντες όπως Avenged Sevenfold, Bullet for my Valentine και Trivium. Επομένως, σίγουρα θα ήταν όνειρο μου να συνεργαστώ με κάποια από αυτές τις μπαντες. Είναι οι παιδικοί μου ήρωες και ο λόγος που ήθελα να ξεκινήσω να γράφω μουσική.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Θεωρώ ότι ζούμε σε μια υλιστική κοινωνία όπου η μουσική παιδεία λανθασμένα έχει δευτερεύον ρόλο. Η μουσική και γενικά οι τέχνες, πρέπει να είναι από τους πρωταγωνιστές στα σχολεία και η επιρροή της να μην είναι υποδεέστερη από αυτή των υπολοίπων βασικών μαθημάτων όπως μαθηματικά, γλώσσα κτλ. Η μουσική παιδεία έχει την ικανότητα να βοηθήσει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και μπορεί να βοηθήσει στον εμπλουτισμό της εκφραστικής παλέτας. Ωστόσο, στην Ελλάδα του 2021 αποτελεί πολυτέλεια. Το γεγονός το ότι στα σχολεία δεν έχει τον ρόλο που θα έπρεπε, σπρώχνει τους γονείς να ψάξουν την μουσική παιδεία σε ιδιωτικά ωδεία που πολλές φορές, λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε, είναι απρόσιτα για τις μικρές και μεσαίες οικογένειες.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Όσα χρόνια ασχολούμαι με την μουσική, έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους μουσικούς. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το επίπεδο των μουσικών, αλλά ότι η κοινωνία έχει την τάση να υποβαθμίζει την ικανότητα τους. Ο μηχανισμός της είναι τέτοιος που “σπρώχνει” τους νέους σε κλάδους που μπορούν να τους προσφέρουν οικονομική ασφάλεια με αποτέλεσμα εν τέλη, να τους αποθαρρύνουν να ασχοληθούν με την μουσική όσο καλό επίπεδο και να έχουν.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Θα συνεχίσω να γράφω μουσική μέχρι να έχω κάτι ολοκληρωμένο να παρουσιάσω για το project PendAlum. Μέχρι στιγμής έχω δημοσιεύσει μόνο ένα single με τίτλο ‘Leap Of Faith’. Ευελπιστώ ότι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορέσω να δώσω σάρκα και οστά στο Project με ζωντανές εμφανίσεις.


Project PendAlum
Το project PendAlum δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Φινδανή με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μουσικής που συνδυάζει τον σκληρό ήχο με τον πιο μοντέρνο. Το πρώτο single κυκλοφόρησε στις 4 Ιανουαρίου του 2021.

Βιογραφικό
Ο Δημήτρης ανακάλυψε τη σκληρή μουσική ως έφηβος. Από τότε το όνειρο του είναι να γράφει και να παίζει τη δικιά του μουσική. Το Σεπτέμβριο του 2013 μετακόμισε από τη Μυτιλήνη, στην οποία μεγάλωσε και πήγε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στη Θεσσαλονίκη, μελέτησε jazz και κλασσική μουσική, όπως επίσης έκανε live με τοπικές μπάντες σε γνωστά μπαρ της πόλης. Το Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε να γράφει μουσική για να δημιουργήσει το Project PendAlum.

“Leap Of Faith”
Το ‘Leap Of Faith’ είναι το πρώτο single του project. Αποτελεί ένα δυναμικό instrumental κομμάτι που “παντρεύει” τον ηλεκτρονικό ήχο με τον πιο παραδοσιακό. Τα Drums του single συνέθεσε ο Τεο Κουτσός, το mix και mastering έγινε από τον Μιχάλη Καραμιχάλη στο mixroom skg ενώ το Artwork το επιμελήθηκε η Athena d.