Δημήτρης Ντούσιας: “Με τη μουσική παιδεία ο άνθρωπος καλλιεργείται και μετατρέπεται σε ευαίσθητο δέκτη των κοινωνικών προβλημάτων”

“Μόλις τελειώσει η Πανδημία, είμαστε έτοιμοι να μπουμε στο Studio για να ηχογραφήσουμε νέο υλικό, το οποίο το επεξεργάζομαι αυτούς τους μοναχικούς και μελαγχολικούς μήνες της καραντίνας.”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μου Μουσική ανάμνηση είναι οι μελωδίες από το πιάνο που έπαιζε η μητέρα μου…. μετά ακολούθησε η καταιγίδα με πολύ ROCK-METAL…..

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Θαυμάζω τον Michael Schenker αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρεθώ μαζί του στη σκηνή γιατί δεν χωράνε εκεί, δύο σολίστες ταυτόχρονα (χαχαχαχα)…θα ήθελα να παίξω με οποιονδήποτε καλλιτέχνη χρειάζεται πολύ σόλο στις συνθέσεις του και θα μου άφηνε ελεύθερο χώρο… να εκφραστώ όπως θέλω…..

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Πολλές επιρροές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου. Αρχικά η κλασσική μουσική η οποία ακούγονταν όλη μέρα στο σπίτι μου, μετά πολύ Classic Rock και blues αλλά και πολύ Hard Rock και Heavy Metal. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μερικά μεγαθήρια: Jimi Hendrix, Uriah Heep, Led Zeppelin, Black Sabbath, UFO, Scorpions, JethroTull, Deep purple, Rainbow, Thin Lizzy, Jeff Beck, Beatles, Rush, Saxon, Foreigner, Camel, Judas Priest, Rory Gallagher, Pink Floyd…..Nα συνεχίσω;;;; θα τελειώσουμε αύριο……

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Άποψη μου είναι ότι αυτά τα show είναι μονόπλευρα καθώς προωθούν καλλιτέχνες μόνο από το χώρο του ελαφρολαικού ρεπερτορίου, αφήνοντας απ’ έξω αμέτρητους άλλους καλλιτέχνες από το χώρο ειδικά της Ροκ, οι οποίοι είναι φοβερά ταλαντούχοι. Επίσης οι κριτές προέρχονται μόνο από τα λαικά είδη μουσικής και έτσι παρουσιάζεται μια εικόνα για την ελληνική μουσική η οποία είναι ψευδής επειδή είναι ατελής και μεροληπτική.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Ονειρεύομαι ένα project σαν το Hear’ n’ Aid με μουσικούς από συγκροτήματα τα οποία διέπρεψαν και διαπρέπουν στην ελληνική σκηνή και μετά μια ηχογράφηση με όλους αυτούς, σε ένα τραγούδι, που θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά θύματα των πολέμων, οι οποίοι οργανώνονται από τους δήθεν ειρηνιστές ηγέτες, οι οποίοι είναι μέτοχοι σε πολεμικές βιομηχανίες.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Δεν είναι καθόλου πολυτέλεια, αντίθετα, με την μουσική παιδεία ο άνθρωπος καλλιεργείται και έτσι μετατρέπεται σε ευαίσθητο δέκτη των κοινωνικών προβλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά ενσυναίσθηση και συμμετέχει με τη δύναμη που του δίνει η τέχνη, στη δημιουργία καλλιτεχνημάτων, απαραίτητων για την επιβίωση.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Φυσικά και υπάρχουν ταλεντάρες και φοβεροί δεξιοτέχνες αλλά και ικανοί συνθέτες και φωνάρες. Οι Έλληνες μουσικοί βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό μάλιστα αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Μόλις τελειώσει η Πανδημία, είμαστε έτοιμοι να μπουμε στο Studio για να ηχογραφήσουμε νέο υλικό, το οποίο το επεξεργάζομαι αυτούς τους μοναχικούς και μελαγχολικούς μήνες της καραντίνας. Ελπίζω το νέο CD να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2021 ώστε να αρχίσουμε και τις Live εμφανίσεις.

CD “ELEFTHERIA” ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΣΙΑΣ
Το CD ”ELEFTHERIA” κυκλοφόρησε από την εταρεία XRC RECORDS και ηχογραφήθηκε στο στούντιο R-MIC.

Οι μουσικοί που έπαιξαν είναι: ο Δημήτρης Ντούσιας (Στοιχειά, Lords, weeping willows), ο Μάκης Τσελέντης (2002.gr, Uli jon Roth) και ο Λάμπρος Ντούσιας (Lil lamb-Greece). Όλα τα μουσικά θέματα είναι instrumental, αμιγώς κιθαριστικά με τη συνοδεία ενός εκφραστικού Hammond και πιάνου.
To θέμα του CD είναι: η ιστορία ενός μικρού μελαγχολικού παιδιού το οποίο αναζητά την ευτυχία μέσα από ένα ταξίδι μέσα στη φύση και τη μουσική. Έτσι κυριαρχούν οι ήχοι από τη βροχή μέσα στο δάσος, ο αέρας, το νερό μιας λίμνης και τα μελωδικά κιθαριστικά μέρη τα οποία επιδρούν γαλήνια στο συναίσθημα, οδηγώντας σε μια μια γλυκιά μελαγχολική γαλήνη, τον ακροατή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΣΙΑΣ (DIMITRIS DOUSIAS-ELEFTHERIA)

Ο Δημήτρης Ντούσιας γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη μουσική παίζοντας αρχικά πιάνο και βιολί. Στη συνέχεια άρχισε να παίζει ηλεκτρική κιθάρα και έγινε μέρος διαφόρων μουσικών γκρουπ.

Αρχικά δημιούργησε με το Νίκο Βεβελάκη, τα Στοιχειά ένα hard rock σχήμα με ελληνικό στίχο.

Το 1990 μαζί με τα Στοιχειά ηχογράφησαν 2 τραγούδια, τα οποία κυκλοφόρησαν σε βινύλιο, στη συλλογή ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, στο στούντιο Ζενετζή.

Το 1992 κυκλοφόρησε ένα Demo με τον τίτλο ΜΑΣΚΕΣ. Επειτα έπαιξε με τους LORDS, ένα σχήμα επίσης, με ύφος hard rock με αγγλικό στίχο.

Το 1995 με τα Στοιχειά, ηχογράφησαν ένα τραγούδι τη ΦΩΤΙΑ που κυκλοφόρησε σε βινύλιο, στη συλλογή με τίτλο ROCK AND ROLL ΒΟΗΘΕΙΕΣ.

Το 2000 σχημάτισε τους Weeping Willows και ηχογράφησαν δύο τραγούδια, το dedication και το weeping willows τα οποία κυκλοφόρησαν σε ένα promo CD.

Το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, σε συνεργασία με το Μάκη Τσελέντη (2002.gr, Uli jon Roth, M.M.S), με τον τίτλο ELEFTHERIA και ο οποίος κυκλοφόρησε από την XRC Records-USA. Σε αυτόν κυριαρχούν οι οργανικές συνθέσεις, ακουστικές και ηλεκτρικές, με επιδράσεις από το Rock και το Blues.