Δημήτρης Λαζάρου: “Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τους εαυτούς μας. Έτσι θα αγαπήσουμε την ανθρώπινη ζωή γενικότερα”

Ο Δημήτρης Λαζάρου, Εκπαιδευτικός-Διοργανωτής Εικαστικών Εκθέσεων-Ραδιοφωνικός παραγωγός στο ομογενειακό ραδιόφωνο της Βιέννης Hephaestus Radio, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Ας μένουμε πάντα αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε ότι όλος αυτός ο εγκλεισμός και η πανδημία δε θα καταφέρουν τελικά να έχουν μόνο δυσάρεστες συνέπειες.”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Δεν μου είναι εύκολο σε καμία περίπτωση, γιατί όλοι θεωρώ ότι αισθανόμαστε σα να στερούμαστε την ελευθερία μας. Σίγουρα προσπαθώ να διαχειριστώ το χρόνο μου κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το μυαλό να λειτουργεί και να μην αδρανεί. Είμαι τυχερός που είμαι εκπαιδευτικός και μπορώ σε ένα κομμάτι της καθημερινότητας μου να είμαι έστω και μέσω webex δηλαδή μέσω διαδικτύου με τους μαθητές και τις μαθήτριες μου και να συνεχίζουμε την ύλη. Σίγουρα τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, αλλά σίγουρα για τα παιδιά είναι σημαντικό ότι δεν χάνουν την επαφή με τους άλλους συμμαθητές τους ή με τον δάσκαλό τους έστω και μέσω του υπολογιστή.
Επιπλέον συνεχίζω να παίρνω συνεντεύξεις και να δημιουργώ εκπομπές της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ που είναι η πολιτιστική εκπομπή που παρουσιάζω στο ομογενειακό ραδιόφωνο του HEPHAESTUS RADIO που εκπέμπει διαδικτυακά και αποδεδειγμένα σε 165 χώρες του κόσμου και μέσω αυτού του υπέροχου μέσου να έρχομαι σε επαφή με τους Έλληνες και Κύπριους ομογενείς σε όλη τη γη.
Φυσικά, πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μου είναι και οι εικαστικές εκθέσεις που οργανώνω. Ήδη στον υπέροχο χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην οδό Κασσαβέτη 18 στην Κηφισιά, είναι έτοιμη προς παρουσίαση, μόλις αρθούν τα μέτρα καραντίνας και ανοίξουν επιτέλους οι πολιτιστικοί χώροι, η ομαδική εικαστική έκθεση CHILDREN have the right NOT to remain silent. Ανυπομονώ να ξεκινήσει η live παρουσίασή της στο ευρύ κοινό, μετά την ήδη επιτυχημένη διαδικτυακή παρουσίαση της στην πολιτιστική ιστοσελίδα μου http://art-profiles.net και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο: https://www.art-profiles.net/447578319. Πρόκειται για μια έκθεση, επίκαιρη παρά ποτέ, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα παιδεραστίας που καταπατούν τα δικαιώματα κάθε παιδιού.
Παράλληλα, όπως και στην πρώτη καραντίνα, πιστεύοντας ακράδαντα στην ΚΑΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ του διαδικτύου δημιούργησα στην ίδια ιστοσελίδα το project 12ΜΗΝΕΣ – Τέχνη στο Διαδίκτυο (12MONTHS – ARTonline) που διαρκεί, όπως άλλωστε φανερώνει ο τίτλος του, 12 μήνες. Κάθε μήνα θα παρουσιάζεται μια εικαστική έκθεση διαφορετικής θεματολογίας στην οποία συμμετέχουν οι εικαστικοί ΔΩΡΕΑΝ. Ήδη, έχουν παρουσιαστεί στην ιστοσελίδα αλλά και στο κανάλι μου στο youtube με την ονομασία Dimitris Lazarou τα επίσημα video clips των εικαστικών εκθέσεων Ιανουαρίου (ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ 21) και Φεβρουαρίου (21reprogrammingART). Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου συνεχώς θα αναρτώνται στον παρακάτω σύνδεσμο έργα εικαστικών που αφορούν τη θεματολογία της διαδικτυακής έκθεσης ΜΑΡΤΙΟΥ με θέμα WOMAN EVOLUTION 200: https://www.art-profiles.net/448553929. H έκθεση διαρκεί έως τις 25 Μαρτίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία αποστολής φωτογραφίας του έργου που μπορεί να στείλει ένας εικαστικός.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Δυστυχώς η βία προβάλλεται και επιβάλλεται έστω και ασυνείδητα ακόμη και από τα μέσα επικοινωνίας και φυσικά μέσω του διαδικτύου. Προηγουμένως μίλησα για ΚΑΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ του διαδικτύου. Δυστυχώς υπάρχει και η πολύ κακή του πλευρά που δυστυχώς δεν αφορά μόνο ενήλικες αλλά και παιδιά. Παράλληλα ο εγκλεισμός δοκίμασε ενδοοικογενειακές σχέσεις στις οποίες ήδη είχε προσχωρήσει η βία ή προσχώρησε η βία γιατί βρήκε πόρτες στις ψυχές των ανθρώπων ανοιχτές, εκμεταλλευόμενη περισσότερο ανυπεράσπιστες ή ευάλωστες ψυχές.

“Το σημαντικό είναι που άνθρωποι μιλούν για τη βία που έχουν υποστεί και ανοίγουν το δρόμο να ανοίξουν τα στόματα.”

Εκείνο που μένει είναι να αλλάξουν πολλά σημεία στη νομοθεσία ώστε να προστατευτούν ευάλωτοι άνθρωποι και το πιο σημαντικό τα παιδιά, γιατί σίγουρα η μέχρι τώρα νομοθεσία επιβάλλει πολύ ελαφριές ποινές, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι θύτες να είναι και πάλι ελεύθεροι. Όσον αφορά τα πρόσωπα που είναι στην επικαιρότητα ως θύτες ή θύματα δεν είναι το θέμα μου, αν εντυπωσιάζομαι λόγω της επωνυμίας τους, όσο να επικεντρωθούμε στις καταγγελλόμενες πράξεις και να σταματήσουμε να ακούμε τέτοιου είδους ανάρμοστες πράξεις στο μέλλον. Όπως λέω και στην εκπομπή μου πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τους εαυτούς μας. Έτσι θα αγαπήσουμε την ανθρώπινη ζωή γενικότερα.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Δεν είμαι πεπεισμένος για την αποτελεσματικότητά του, αλλά έχω τη διαίσθηση ότι με κάποιον τρόπο θα επιβληθεί, οπότε είτε το πιστεύω είτε όχι, στο τέλος δε θα έχει σημασία. Μετά από αρκετά χρόνια σίγουρα θα διαπιστωθεί αν τελικά προστατεύει ή αν έχει επιπτώσεις.

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Μια βόλτα για καφέ και κουβεντούλα με τους φίλους. Με πολύ απλά λόγια, την ανθρώπινη επαφή!!!

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Πολλά μπορεί να συμβούν από αυτά που ακούγονται ή φοβόμαστε, όπως μειώσεις μισθών, μισθοί πενιχροί κτλ. Ήδη οι βάσεις έχουν μπει, γιατί δε νομίζω να πιστεύει κανείς ότι τα εργασιακά δικαιώματα δεν έχουν ήδη καταπατηθεί. Ας μένουμε πάντα αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε ότι όλος αυτός ο εγκλεισμός και η πανδημία δε θα καταφέρουν τελικά να έχουν μόνο δυσάρεστες συνέπειες.