Δημήτρης Δανάμπασης: “Η υποκριτική και το θέατρο με έχουν αλλάξει ως άνθρωπο”

Νέος, ωραίος, πετυχημένος, με όλη την τύχη με τη μεριά του. Εργατικός, συνεπής, φιλόδοξος, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένας ηθοποιός στις μέρες μας. Όπου εμφανίστηκε πήρε τις καλύτερες κριτικές. Στις συνεργασίες του αφήνει φεύγοντας πάντα μια γλυκιά γεύση με αποτέλεσμα να τον επιλέγουν ξανά και ξανά. Άρα δεν είναι καθόλου τυχαίο πως εδώ και κάποια χρόνια τον συναντάμε σε διάφορες θεατρικές σκηνές της πόλης και πάντα χαιρόμαστε όταν τον παρακολουθούμε στα έργα που συμμετέχει.

Ο Δημήτρης Δανάμπασης, ένας εκ των πρωταγωνιστών του έργου του Γιώργου Χατζόπουλου “Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου” μας μιλάει για τον αιμασταγή πειρατή που υποδύεται, για την παράσταση, για τη ζωή του και την σκληρή δουλειά στο θέατρο αλλά και για την κινηματογραφική ταινία DESTINY, στην οποία πρωταγωνιστεί και θα προβληθεί το 2020 σε ελληνικά και διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού και στο Netflix.

Συμμετέχετε στην παράσταση “ΝΙ ΠΙ, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου”. Μιλήστε μας για το έργο και τι είναι αυτό που πραγματεύεται;

Νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή που είμαι μέλος αυτού του θιάσου και που συνεργάζομαι με τόσο ξεχωριστούς ηθοποιούς. Πρόκειται για μια θεαματική σκηνική αναδρομή στην εποχή που η πρόσφατα απελευθερωμένη από τον Τουρκικό ζυγό Ελλάδα πασχίζει να σταθεί στα πόδια της και να χτίσει τις βάσεις της σαν ελεύθερο πια έθνος. Το βασικότερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, είναι η πειρατεία στα νησιά του Αιγαίου πελάγους! Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα παιχνίδι εξουσίας, πονηριάς και διαφθοράς με μεγάλες δόσεις χιούμορ και δράσης. Η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία, μέσα από μία καθαρή περιπέτεια, με αποτέλεσμα μια θεαματική παράσταση για μικρούς και μεγάλους! Ο “Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου” του Γιώργου Χατζόπουλου, συνεχίζει να οργώνει τις θάλασσες κάθε Κυριακή στις 11:30 το πρωί στο Θέατρο Αθήναιον, στην Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Ισσόπουλου.

Υποδύεστε, όπως παρακολουθήσαμε, τον Μπαρμπαρόσα, τον αιμοσταγή πειρατή. Ποιες μπορεί να είναι οι προκλήσεις του να υποδύεται κανείς έναν πειρατή και πόσο μάλλον έναν αιμοσταγή πειρατή;

Οι προκλήσεις είναι πολλές, τις συναντώ καθημερινά, σε κάθε πρόβα, σε κάθε σκηνή και σε κάθε λέξη και αυτό είναι πολύ όμορφο! Η ρήξη που δημιουργείται στον εσωτερικό κόσμο του ήρωά μου, η δοκιμασία των σωματικών και ψυχολογικών ορίων του, το μέγεθος, ο μύθος και η αξία του ρόλου επιβάλλουν πρωταθλητισμό. Κάθε παράσταση είναι κι ένας αγώνας στον οποίο οφείλεις να μπεις κατάλληλα προετοιμασμένος, αποφασισμένος να τερματίσεις.

Υπάρχει κάτι σε αυτό τον ρόλο που αγαπήσατε ή και κάτι που μισήσατε;

Από την αρχή της κατασκευής του ρόλου μου έως την στιγμή εκείνη που ζω την μοναδική μεταμόρφωση του ήρωά μου, αγάπησα πολλά σε αυτόν. Σε κάθε παράσταση μπαίνω στα παπούτσια και στα ρούχα του κι εγώ μαζί του ως Μπαρμπαρόσα πλέον, στο πειρατικό καράβι τον “Μαύρο Εκδικητή” στο ωραιότερο μαγικό, θεατρικό ταξίδι της ζωή μου!

Ποια είναι τα μηνύματα που δίνει το έργο και που παίρνουν τα παιδιά φεύγοντας από την παράσταση;

Όταν προσεγγίζεις την ιστορία μέσα από την λογοτεχνία ή το θέατρο, είναι πολύ πιο εύκολο να περάσεις όποια νοήματα θέλεις. Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Ο πλούτος, η δόξα ή μήπως η φιλία, ο έρωτας, η αγάπη; Πώς μπορούμε να λυτρωθούμε από το φόβο του θανάτου; Αναζητώντας “θησαυρούς” ή βιώνοντας μία περιπετειώδη, ελεύθερη και πλούσια σε εμπειρίες ζωή; Γίνεται η Ιστορία και το παρελθόν να γίνουν αντιληπτά μ’ έναν άλλο διαφορετικό τρόπο, ώστε να φωτίζουν τη σκέψη και τις πράξεις μας; Η παράστασή μας ενθουσιάζει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους. Όταν ο κόσμος σε αγκαλιάζει με το χειροκρότημα και τα όμορφα σχόλιά του, η χαρά και η αγάπη που εισπράττεις είναι το μεγαλύτερο βραβείο που θα μπορούσες να λάβεις. Το σημαντικότερο όλων είναι να μένουν κάθε φορά που τελειώνει η παράσταση όλοι τους ευχαριστημένοι και χαμογελαστοί.

“Χειρότερο πρότυπο από τον Γάντζο τον Σούσουρα δεν γινότανε να έχω. Κλέψε, σφάξε, αιχμαλώτισε, πούλα, μέθυσε, ξεμέθυσε και πάλι από την αρχή. Ξανακλέψε, ξανασφάξε, ξαναιχμαλώτισε. Έπρεπε σαν πειρατής να είμαι σκληρός και να κάνω σκληρή ζωή. Όμως με βαρέθηκα, με σιχαίνομαι, θέλω να αλλάξω…”. Υπάρχει κάτι που θα ήθελε να αλλάξει ο Δημήτρης Δανάμπασης στην πραγματική του ζωή;

Ξεκάθαρα η υποκριτική και το θέατρο με έχουν αλλάξει ως άνθρωπο. Η υποκριτική είναι μια διαρκής μεταμόρφωση. Σε ωθεί να ανακαλύπτεις συνεχώς κρυμμένες πτυχές του εαυτού σου, οι οποίες δε γνώριζες καν ότι υπήρχαν και να τις φέρνεις στην επιφάνεια. Όλη αυτή η διαδικασία σε αλλάζει σταδιακά, σε ξεδιπλώνει ως άνθρωπο. Φιλτράρεις και προσεγγίζεις διαφορετικά τους ανθρώπους και τις καταστάσεις μετά από αυτό. Καταλήγεις ότι το σημαντικότερο τελικά είναι να έχεις στη ζωή σου ανθρώπους με τους οποίους έχεις χτίσει βαθιές, αληθινές και ειλικρινείς σχέσεις. Αν και αλλάζω συνεχώς, ακριβώς επειδή ζω τη ζωή που έχω επιλέξει να ζω, νιώθω ευτυχής και ευγνώμων.

Είστε ένας νέος ηθοποιός της πόλης ωστόσο είστε και ένας από τους πιο έμπειρους και ταλαντούχους ηθοποιούς της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σας συναντάμε και σε ταινίες ξένων παραγωγών. Τι πιστεύετε ήταν αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε τόσο σύντομα;

Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου. Είναι πολύ ωραίο επάγγελμα αλλά συνάμα πολύ δύσκολο. Ένας συνάδελφος μου κάποτε μου είχε πει “το επάγγελμα μας είναι ευχή και κατάρα”. Για μένα δεν παύει να είναι μια σκληρή δουλειά, που απαιτεί αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία και ασφαλώς χρειάζεται γερό στομάχι. Αν δεν το αγαπάς πάρα πολύ το επάγγελμα του ηθοποιού καλύτερα να μην το ακολουθήσεις. Πρόκειται για έναν ασταμάτητο αγώνα! Σωστές ευκαιρίες εμφανίζονται, αρκεί ένας ηθοποιός να έχει την υπομονή, επιμονή και θέληση να κυνηγήσει τα όνειρά του και να τα κάνει στόχους έχοντας πλάνο και όραμα.

Τύχη ή σκληρή δουλειά;

Σκληρή δουλειά είναι σίγουρα αλλά και η τύχη παίζει το δικό της ρόλο. Τύχη είναι οι σωστοί συνεργάτες σε μια δουλειά και η καλή χημεία μέσα σε έναν θίασο. Τύχη είναι επίσης να επιλέξει να δει τη δική σου παράσταση, από εκατοντάδες άλλες που ανεβαίνουν μέσα σε μια σεζόν, το κοινό. Τύχη είναι ακόμα και το να σκεφτεί εσένα ο σκηνοθέτης για έναν ρόλο, αλλά για να φτάσεις εκεί, για να επιλέξει τελικά εσένα και όχι κάποιον άλλον, αυτό που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά.

Θα αφήνατε την πόλη μας για να “κυνηγήσετε” την καριέρα σας;

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να μεταναστεύσω. Παρουσιάζονται συνεχώς ευκαιρίες στην πόλη μας για καλό θέατρο και η ζωή εδώ μου αρέσει. Εδώ είναι η βάση μου, η οικογένεια, οι φίλοι και το σπίτι μου. Από την άλλη δεν πρόκειται να κλείσω την πόρτα σε καμιά ενδιαφέρουσα πρόταση, όποια αλλαγή και αν επιφέρει αυτό στη ζωή μου. Επειδή όμως είμαι ορμητικός, ενθουσιώδης και ανήσυχος και λατρεύω τις ανατροπές, ποτέ δεν ξέρεις τι είναι αυτό που μπορεί να με κάνει τελικά να πάρω μια τέτοια απόφαση.

Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια…

Τον Ιούνιο που μας πέρασε και ύστερα από διαδικασίες casting με επέλεξαν για τον βασικό ρόλο (Michael) στην Αγγλοϊσπανόφωνη Κολομβιανή ταινία μεγάλου μήκους “Destiny”, της AV Moviesworld. Τα γυρίσματα για την ταινία “Destiny” κράτησαν 4 μήνες. Συμπρωταγωνιστές μου είναι οι Laura Barjum (Cristina), Ανδρέας Βουγιούκας (Alex), Αλμπέρτο Εσκενάζυ (Eric), Βύρωνας Κολάσης (John), Γεωργία Ζώη (Maggie), Βιολέττα Κοντοδαίμων (Helen), Galena Velikova Γκαλένα Βελίκοβα κ.α. Η κινηματογραφική ταινία DESTINY θα προβληθεί το 2020 σε ελληνικά και διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού και στο Netflix. Διαθέτει την πλήρη στήριξη του Προξενείου της Κολομβίας, του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού.

http://www.imdb.com/title/tt10806630/reference

http://www.instagram.com/dimitrisdanampasis